لینک های دسترسی

Breaking News

ایران:‌ مهسا امینی در اثر بیماری 'جان باخته،‌ نه لت و کوب'


مرگ مهسا امینی، زن ایرانی که در بازداشت پولیس ''گشت ارشاد'' جان باخت، اعتراضات در کشور های مختلف جهان در پی داشت
مرگ مهسا امینی، زن ایرانی که در بازداشت پولیس ''گشت ارشاد'' جان باخت، اعتراضات در کشور های مختلف جهان در پی داشت

پس از سه هفته اعتراضات مرگبار، ایران روز جمعه هفتم اکتوبر (۱۵ میزان) گفت تحقیقات در مورد مرگ مهسا امنیتی نشان می دهد که وی در اثر بیماری جان باخته است، نه لت و کوب.

طب عدلی ایران روز جمعه گفت که "مرگ مهسا امینی ناشی از ضربات وارده به سر و اعضای حیاتی بدن نبوده است."

طب عدلی ایران با نشر اعلامیه‌ای گفته است که مرگ مهسا امینی ناشی از جراحی تومور مغزی در سن هشت سالگی" بوده است.

مهسا امینی، جوان ۲۲ ساله، به دلیل عدم رعایت حجاب از سوی پولیس "گشت ارشاد "ایران بازداشت شد و سه روز پس، در بازداشت این اداره جان باخت. بر اساس گزارش ها، خانم امینی پس از بازداشت، به حالت کوما رفت و اتهاماتی وجود دارد که لت و کوب توسط پولیس گشت ارشاد موجب مرگ‌اش شده است، اتهامی که از سوی مقام‌های ایران بار‌ها رد شده است.

مرگ مهسا امینی موجب موج بزرگترین اعتراضات مردمی در سراسر ایران شده است که تقریباََ در سه سال گذشته در آن در کشور بی‌سابقه بوده است. در عین حال، نیروهای امنیتی ایران، معترضان را سرکوب کرده و در جریان سرکوب مظاهره کنندگان، ده‌ها معترض کشته شده اند.

بخشی از اعتراضات مردم در پی مرگ مهسا امینی در ایران
بخشی از اعتراضات مردم در پی مرگ مهسا امینی در ایران

بر اساس یک ویدیوی که از طریق آنلاین نشر شده و خبرگزاری فرانس پرس صحت آنرا تایید کرده است، با وجودیکه قوای امنیتی ایران برای سرکوب اعتراضات از نیروی مرگبار استفاده کرده است، مظاهراتی که زنان رهبری آنرا دارند، برای ۲۱ روز پیهم در آن کشور ادامه داشته است.

واکنش های متفاوت در داخل و خارج از ایران

مرگ مهسا امینی و اعتراضات مردم با واکنش‌های کاملاََ متفاوت در داخل و خارج از ایران همراه بوده است.

ابراهیم رییسی، رییس جمهور ایران، به تاریخ سپتمبر (ششم میزان) اعتراضات در پی مرگ مهسا امینی را "اغتشاش" خواند و از اقدامات "قاطعانه" علیه افرادی هشدار داد که در این تظاهرات سهم گرفته اند.

به تعقیب آن،‌ علی خامنه‌ای، رهبر ایران، دوشنبهٔ گذشته در هفدهمین روز اعتراضات سراسری پس از کشته شدن خانم امینی، اعتراضات مردمی کم اهمیت جلوه داد و آنرا به عملکرد ایالات متحده و اسراییل، مرتبط دانست.

خامنه‌ای در جمعی از محصلین نظامی کشورش با اشاره به مظاهرات مردم در سراسر ایران گفت که "من به صراحت می‌گویم این اغتشاش‌ها و ناامنی‌ها، طراحی امریکا و رژیم غاصب و جعلی صهیونیستی بود و حقوق بگیران آنها و برخی از ایرانی‌های خاین در خارج به آنها کمک کردند."

خامنه‌ای هچنین ادعا کرد که "اگر قضیه این دختر جوان هم نبود، بهانه دیگری به‌وجود می‌آوردند تا امسال در اول مهر [میزان] در کشور ناامنی و اغتشاش ایجاد کنند."

اما برخی از سازمان‌های بین المللی و کشورهای غربی از جمله ایالات متحده، از سرکوب اعتراضاتی مردم که در پی مرگ مهسا امینی راه اندازی شده است، به شدت انتقاد کرده اند.

جو بایدن،‌رییس‌جمهور ایالات متحده سه‌شنبهٔ گذشته چهارم اکتوبر (۱۲ میزان) ایران را به "ریاکاری" متهم کرد و گفت که به خاطر سرکوب مرگ‌بار اعتراضات به دنبال مرگ مهسا امینی، بر ایران فشار‌ها را افزایش خواهد داد.

رییس جمهور امریکا سه شنبهٔ گذشته با نشر اعلامیه‌ای گفت: " ایالات متحده فشار‌های بیشتری را بر عاملان خشونت علیه معترضان مسالمت آمیز تحمیل خواهد کرد. ما به پاسخگو قرار دادن مقامات ایرانی و حمایت از حقوق ایرانیان برای اعتراض آزادانه ادامه خواهیم داد."

جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده
جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده

ایران نیز رییس جمهور امریکا را به "ریاکاری" متهم کرد و گفت که به بهانهٔ نقض حقوق بشر، اقدامات تنبهی جدید را بر ایران اعمال می‌کند.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران، در واکنش به این اظهارات رییس جمهور بایدن در صفحهٔ انستاگرام خود نوشته است: "بهتر بود آقای جو بایدن قبل از گرفتن ژست‌های بشردوستانه، کمی راجع به کارنامه حقوق بشری کشور متبوع خود فکر می‌کرد، هر چند ریاکاری نیازی به فکر ندارد. "

تظاهرات در سه هفتهٔ گذشته نه تنها در ایران، بلکه در بسیاری از کشورهای جهان در اعتراض به کشته شدن مهسا ادامه داشته و اکنون به پوهنتون‌های و برخی مکاتب ایران نیز سرایت کرده است.

با گسترش اعتراضات مردمی، حکومت ایران در برخی مناطق دسترسی به انترنت را کاهش و یا قطع کرده است. عفو بین الملل در واکنش به این اقدام ایران هشدار داده است که قطع عمدی انترنت در ایران ممکن است موجب "خونریزی" بیشتر در آن کشور شود.

براساس معلومات گروه حقوق بشری ایران مستقر در اسلو، پایتخت ناروی،‌تاکنون کم از کم ۹۲ نفر در جریان اعتراضات کشته و بیش از یک هزار نفر بازداشت شده اند.

این سازمان غیر حکومتی حقوق بشر ایران مستقر در ناروی همچنین گزارش داده است که "اکثر خانواده‌ها مجبور ساخته شده اند تا اجساد عزیزان‌شان را خاموشانه و در جریان شب به خاک بسپارند و آنان زیر فشار قرار گرفته اند تا از برگزاری مراسم عمومی فاتحه و جنازه پرهیز کنند."

این نهاد حقوق بشری همچنین گفته است که برخی خانواده‌ها در ایران تهدید شده اند که اگر کشته شدن عزیزان‌شان را علنی کنند، با اتهامات قانونی مواجه خواهند شد.

بر اساس گزارش ها، در جریان مظاهرات شماری از نیروهای امنیتی ایران از جمله سپاه پاسداران کشته شده اند. اما مقام های ایرانی گفته اند که این افراد درجریان درگیری با "تروریست‌ها" کشته شده اند.

حکومت ایران نه تنها به سرکوب خشونتبار این تظاهرات پرداخته، بلکه خبرنگاران و فعالانی که این تظاهرات را پوشش داده و صدای معترضان را بلند می‌کنند، نیز بازداشت کرده است.

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران گفته است که از آغاز تظاهرات در پی مرگ مهسا امینی در ایران، ۱۸ خبرنگار به زندان افگنده شده اند. گزارش‌ها می‌رساند که شماری از فعالان و وکیلان نیز از سوی مقام‌های ایرانی بازداشت شده اند.

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران همچنان گفته است که در میان این ۱۸ خبرنگار، یلدا معیری، خبرنگار عکاس، نیز شامل است. او برای عکاسی از تظاهرات سال ۲۰۱۹ در ایران، جایزۀ بین المللی دریافت کرده بود.

مقامات ایرانی همچنان نیلوفر حامدی، خبرنگار ایرانی، را بازداشت کرده اند، خبرنگاری که قضیۀ مهسا امینی را با دیدار از او در شفاخانه، فاش کرد.

در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاری‌های فرانس پرس و اسوشیتدپرس استفاده شده است.

XS
SM
MD
LG