پس از آنکه حکومت ایران دو دفتر فرهنگی انستیتیوت گوته مرتبط با حکومت آلمان را مسدود کرد، وزارت خارجۀ آلمان روز سه شنبه ۲۰ اگست (۳۰ اسد) سفیر ایران مقیم برلین را احضار کرد.
خبرگزاری میزان ایران گزارش داد: "صبح روز سهشنبه، دو شعبه از مراکز غیرقانونی وابسته به دولت آلمان که با نقض قوانین کشور، مرتکب اعمال غیرقانونی متعدد و تخلفات گسترده مالی شده بودند، با دستور مقام قضایی تعطیل شدند."
این نهاد رسانهای وابسته به قوۀ قضاییۀ ایران همچنان گفته است که گزارشهایی از تخلفات سایر مراکز وابسته به آلمان در ایران، دریافت شده که تحقیقات در این مورد جریان دارد.
گزارشهایی نیز نشر شده است که نیروهای امنیتی ایران، با حمله به دو شعبه موسسه گوته در تهران، استادان، کارکنان و مراجعان آن را با "ضرب و شتم" بیرون کردند و لوحۀ این مراکز را نیز کندند.
وزارت خارجه آلمان روز سهشنبه اعلام کرد که سفیر حکومت ایران را احضار کرده و از حکومت مسعود پزشکیان، رییس جمهور ایران، خواسته است که به ازسرگیری تدریس در انستیتیوت گوته در تهران اجازه دهد.
یکی از سخنگویان وزارت خارجۀ آلمان در بیانیهای گفت: "ما اقدامات مقامات امنیتی ایران علیه موسسۀ زبان آلمانی درتهران را محکوم میکنیم. هیچ توجیهی برای این اقدام وجود ندارد. تبادل زبان اساس درک متقابل است."
در همین حال، کانال تلگرام "صابرین نیوز" وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، اعلام کرده که انسداد دو شعبۀ انستیتیوت گوته در تهران "اقدام متقابل برای بستن مراکز فرهنگی و اسلامی در آلمان است."
وزارت داخلۀ آلمان، روز چهارشنبه ۲۴ جولای (سوم اسد) اعلام کرد که فعالیت سازمان اسلامی هامبورگ و بیش از ۵۰ مرکز مرتبط به آن را به دلیل تعقیب اهداف اسلامگرایی افراطی، ممنوع کرده است.
وزارت داخله آلمان در آن زمان گفت که سازمان اسلامی هامبورگ، منحیث یک نمایندۀ مستقیم رهبر ارشد ایران عمل میکرد که خواهان یک انقلاب اسلامی در آلمان برای ایجاد یک حکومت مذهبی است.
نانسی فایزر، وزیر داخلۀ آلمان، در پیوند به انسداد سازمان اسلامی هامبورگ گفته بود: "مدارک جمعآوریشده در تحقیقات ظنهای جدی را به حدی تایید کرد که ما امروز دستور ممنوعیت را صادر کردیم...مرکز اسلامی هامبورگ، ایدیولوژی اسلامگرای افراطی و تمامیتخواه را در آلمان ترویج میدهد و زیرمجموعههای آن همچنین از تروریستهای حزبالله حمایت میکنند."
دفتر حفاظت از قانون اساسی آلمان پیشتر گفته بود که شواهدی وجود دارد که نشان میدهد این مرکز اسلامی "یک مرکز تبلیغاتی مهم ایران در اروپا" است.
پس از حملۀ گروه حماس بر اسراییل در اکتوبر سال گذشته، پارلمان آلمان به اتفاق آرا از صدر اعظم آن کشور خواست که مرکز اسلامی هامبورگ را ببندد.
گروه