در حالی که ایالات متحده به تلاش ها برای ترغیب طالبان به آغاز مذاکرات بین الافغانی ادامه میدهد، حکومت افغانستان میگوید که در این خصوص به خواست های مردم این کشور عمل میکند.
محمد اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان امروز ۱۲ ماه جون (۲۲ جوزا) در جریان ملاقات با زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژه ایالات متحده در امور مصالحه افغانستان گفت: "لویه جرگه مشورتی صلح، نقشه راه را برای حکومت ارایه کرده است که قدم به قدم عملی میگردد."
رهایی زندانیان طالبان یکی از خواست های لویه جرگه مشورتی صلح بود که رییس جمهور فرمان آن را هفته گذشته صادر کرد. در تازه ترین مورد، دفتر رسانههای حکومت گفته است که تا حالا ۴۹۰ نفر از زندانیان طالبان آزاد شده اند و قرار است مجموع زندانیان این گروه که از زندان های افغانستان آزاد میشوند، به ۸۸۷ نفر برسد. ایالات متحده از این اقدام حکومت افغانستان اعلام حمایت کرده است.
اما تحلیلگران با اظهار نگرانی میگویند که ممکن افراد رها شده یک بار دیگر به میدان های جنگ برگردند.
عبدالرحیم جامی، عضو گروه عدالت انتقالی افغانستان به صدای امریکا گفت که زندانیان طالبان که قبلأ رها شده بودند، دوباره به سنگر نبرد علیه نظامیان افغان برگشته اند.
آقای جامی گفت: "بیشتر این شیوهها مانند گذشته، برخوردهای سیاسی است، نه قانونی. این خود نشان میدهد وقتی که یک کسی آزاد میشود یا یک جنایتکار آزاد میشود، دوباره برمیگردد به میدان جنگ".
هماهنگی بین کابل و واشنگتن
ریاست جمهوری افغانستان میگوید که بین واشنگتن و کابل در خصوص روند صلح و اطلاع دهی متقابل، هماهنگی اساسی و دوامدار وجود دارد.
این در حالی است که حمدالله محب، مشاور امنیت ملی رییس جمهور افغانستان به تازگی گفته است که بر خلاف گذشته، نگرانی حکومت افغانستان در مورد مذاکرات صلح امریکا با طالبان تا یک اندازه حل شده است.
با این حال، جاوید کوهستانی، تحلیلگر مسایل سیاسی میگوید که ممکن ایالات متحده تمامی معلومات مباحث آقای خلیلزاد با طالبان را با حکومت افغانستان شریک نسازد.
او افزود: "شاید بحث های بین ایالات متحده و طالبان صورت بگیرد که ایجاب شریک ساختن اش با حکومت افغانستان نباشد. چون بحث فعلی بحث منافع ایالات متحده و خروج و سیاست های بعدی ایالات متحده است. اما در کل وضعیت نشان میدهد که این معلومات از طریق ملاقات های مستقیم با حکومت افغانستان شریک ساخته میشود."
تلاش های جهانی
حکومت افغانستن میگوید که برای صلح، ثبات و امنیت دایمی در افغانستان "فضای نهایت مثبت" بین المللی به وجود آمده است.
کشورهای متعددی، به شمول ایالات متحده، آلمان، روسیه، چین، ایران و قطر در صدد این اند تا طالبان را به نحوی به پایان جنگ ترغیب کنند.
اما کارشناسان سیاسی ادعا دارند که این کشورها بیشتر منافع خود را در محراق توجه قرار میدهند.
خلیل رومان، کارشناس مسایل سیاسی در کابل به صدای امریکا گفت: "هنوز زود است اگر بگوییم که جهان میخواهد در افغانستان صلح بیاید."
او افزود: "کشورهای که در دو طرف جنگ از لحاظ تمویل و تجهیز قرار دارند، مخصوصاً ایالات متحده امریکا و متحدین اش از جنگ افغانستان خسته شده اند و این جنگ را در راستای منافع خود شان نمیدانند. لحاظا امیدی برای ختم جنگ در منطقه و در افغانستان به وجود آمده."
اجماع ملی و منطقوی
حکومت افغانستان ادعا دارد که برنامه های عملی را به هدف به میان آوردن اجماع منطقهای روی دست دارد. این در حالی است که برخی از مقامهای دولتی از فقدان اجماع ملی در این کشور صحبت میکنند.
حمدالله محب، مشاور امنیت ملی رییس جمهور افغانستان به همین تازگی ها در جریان یک مصاحبۀ تلویزیونی گفت که در افغانستان برای تامین صلح و ثبات "به یک اجماع ملی نیاز است".
وحید مژده، تحلیلگر مسایل سیاسی و عضو پیشین گروه طالبان میگوید که اجماع ملی "تنها روی ختم جنگ در افغانستان" وجود دارد.
آقای مژده به صدای امریکا گفت: "در مورد پایان جنگ و شامل شدن طالبان در نظام، در پرنسیب یک تفاهم عمومی ملی، منطقه ای و بین المللی وجود دارد. اما زود است گفت که اجماع ملی در خصوص چگونگی آمدن صلح در افغانستان وجود دارد."
این در حالی است که زلمی خلیلزاد امروز در جریان ملاقات با آقای غنی گفت: "اجماع بینالمللی در رابطه به صلح افغانستان به وجود آمده است. به همین ترتیب نیاز است تا در سطح منطقه نیز اجماع به وجود آید."
زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحدۀ امریکا برای مصالحۀ افغانستان تا حالا هفت بار با نمایندگان طالبان دیدار کرده است.
خروج قوای بین المللی از افغانستان، تضمین از اینکه از خاک افغانستان برای حمله بر ضد امریکا استفاده نشود، مذاکرات صلح بین الافغانی میان حکومت افغانستان و طالبان و آتش بس پایدار اجندای اصلی دیدارهای آقای خلیلزاد با طالبان بوده است.
اما تا کنون بر هیچ یک از این موارد توافق نشده است؛ نه طالبان حاضر به مذاکره با حکومت افغانستان شده اند و نه هم از شورشگری و حملات دست برداشته اند.
صمصامه سیرت از کابل در این گزارش سهم گرفته است.