در حالیکه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان کم و بیش پنج ماه دیگر باقیمانده است، از دید شماری از آگاهان، محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان از هم اکنون برای جلب حمایت سیاسی برای خود اقدام کرده است.
آقای غنی هفتۀ گذشته عمر داوودزی را به صفت نمایندۀ خاص رئیس جمهور در امور منطقوی برای اجماع صلح و نیز چندین چهرۀ دیگر سیاسی افغان را در تشکیل شورای مشورتی صلح به کار گماشت.
رحمت الله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان، که گمان میرود یکی از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۸ افغانستان باشد، گفته است حکومت به وی پست وزارت دفاع را پیشنهاد کرده بود.
آقای نبیل به صدای امریکا گفت: "حدود یک و نیم ماه پیش، برخی از دوستان در حد مشوره گفتند که اگر حکومت به این راضی شود که شما به وزارت دفاع تعیین شوید؛ البته دوستانی از حکومت بودند. من دلایل خود را داشتم. در چنین شرایط قبول نکردم".
اما، شاه حسین مرتضوی، معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان، گفت که وزارت دفاع برای آقای نبیل پیشنهاد نشده است. آقای مرتضوی به صدای امریکا گفت که گزینش مخالفان آقای غنی در حکومت، به معنی ایجاد تکت انتخاباتی و گسترش حلقۀ سیاسی رییس جمهور افغانستان نیست.
گزینش چهرههای سیاسی و اعضای احزاب و گروهها در پستهای دولتی،ابزار مهم جلب حمایت در ماحول سیاسی در افغانستان پنداشته میشود.
مظفر خاوری، استاد علوم سیاسی پوهنتون کابل، به این باور است که رئیس جمهور غنی اکنون سرگرم پرکردن خالیگاههایی است که با کناره گیری متحدانش ایجاد شده است.
آقای خاوری به صدای امریکا گفت: " تحولات اخیر که در مقرریها صورت گرفته، موقتی اند و شاید پس از انتخابات همهی این ها دوباره از سوی آقای غنی کنار زده شوند. به خاطر یکه این جابجاییها در اصل مبتنی بر اصول یک برنامه باشد، صورت نمی گیرد".
گزینشهای اخیر رئیس جمهور غنی، مایۀ تعمق یا نگرانی محمد حنیف اتمر، مشاور پیشین امنیت ملی افغانستان نیز شده است.
آقای اتمر که نامزدی خود را در انتخابات آیندۀ ریاست جمهوری افغانستان پیش از پیش اعلان کرده است، روز پنجشنبه ۲۲ قوس (۱۳ دسمبر) با نشر اعلامیهای گفته است "مشوره های کاذب و تعیین بعضی از رهبران و بزرگان سیاسی کشور با صدور فرمان بدون مشوره با آنها، بی احترامی به قشر سیاسی و به کافه ملت پنداشته می شود."
آقای اتمر گفته است که هر نوع استفادۀ سیاسی و انتخاباتی از نام صلح و از روند مذاکرات صلح مردود است.
آقای اتمر که به صفت مشاور امنیت ملی یکی از مقامهای مقتدر حکومت وحدت ملی بود، اکنون به هدف رقابت سیاسی با رئیس جمهور غنی وارد کارزار شده است.
یکی از نزدیکان آقای اتمر که نخواست نامش گرفته شود، به صدای امریکا گفت که حاجی محمد محقق و محمد یونس قانونی تعهد کرده اند که در انتخابات آیندۀ ریاست جمهوری در کنار آقای اتمر باشند.
این مقام افغان همچنین گفت که آقای اتمر اکنون در صدد جلب حمایت گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی و حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان است.
تا کنون نامزدی محمد اشرف غنی، حنیف اتمر و شیدا محمد ابدالی در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان تایید شده است، اما شماری از چهره های دیگر سیاسی افغان گفته اند که در مورد نامزدی شان در انتخابات آینده غور میکنند.