نفتالی بنیت، صدراعظم اسراییل، روز یکشنبه پنجم دسمبر (۱۴ قوس) از قدرتهای جهان خواست تا در مذاکرات هستهای، موضع جدی تر علیه ایران اتخاذ کنند.
این در حالی است که مقامات ارشد دفاعی و اطلاعاتی اسرایيل پس از بینتیجه ماندن مذاکرات در ویانا، پایتخت اتریش، به واشنگتن دی سی سفر کرده اند.
خبرگزاری اسوشیتدپرس گزارش داده است که اسراییل با نگرانی تمام، مذاکرات قدرتهای جهان با ایران در ویانا را دنبال میکند.
در همین حال، معاون وزارت خارجهٔ ایران گفته است که تهران از خواستههای خود در مذاکرات احیای توافقنامهٔ هستهای عقبنشینی نخواهد کرد.
رسانههای ایران روز یکشنبه گزارش دادند که علی باقری کنی، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران، در گفتوگو با خبرگزاری آنسا ایتالیا بر "احیای دوباره قرارداد هستهای سال ۲۰۱۵" و "لغو تحریمها" تاکید کرده و با بیان اینکه ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ از توافق برجام خارج شد، گفته است که حال "واشنگتن باید نخست گام بردارد."
سه متحد اروپایی ایالات متحده در مذاکرات احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ روز جمعه در یک اعلامیهٔ مشترک گفتند که پیشنویس توافقهای پیشنهادی حکومت جدید ایران مایهٔ "ناامیدی و نگرانی" است.
ایران هفته گذشته در آغاز از سرگیری مذاکرات، موقف جدی تری را در پیش گرفت؛ موقفگیری که نشان میدهد که از نظر تهران، مواردی که در شش دور قبلی مذاکرات در زمان ریاست جمهوری حسن روحانی مورد بحث قرار گرفته بود، قابل مذاکره مجدد است.
از سوی دیگر ادامه پیشرویهای هستهای ایران به خصوص غنی سازی یورانیم که از آن در ساخت سلاح هستهای کار گرفته می شود، موجب نگرانی کشورهای غربی از جمله ایالات متحده و اسراییل شده است .
صدراعظم اسراییل روز یکشنبه در جلسهٔ کابینهٔ خود گفت: "ایران باید هزینه تخلفات خود را بپردازد."
آقای بنیت افزود: "از هر کشوری که در ویانا با ایران مذاکره میکند، میخواهم که موضع محکمی اتخاذ کند و به ایران بفهماند که نمیتواند همزمان به غنیسازی یوارانیم به مذاکره بپردازد."
در همین حال، آیزاک هرتزوگ، ریيس جمهور اسرایيل، نیز روز یکشنبه در تویتی نوشت که کشورش از یک راه حل جامع دیپلوماتیک با ایران استقبال میکند، اما اسرایيل امکان استفاده "همه گزینهها" را برای خود محفوظ میدارد.
آقای هرتزوگ در این تویت همچنین هشدار داد: "اگر جهان موضع قاطعانهای اتخاذ نکند، اسراییل این کار را خواهد کرد. اسراییل از خود محافظت خواهد کرد."
بر اساس توافق هستهای ایران که در سال ۲۰۱۵ میلادی امضا شد، برخی از تعزیرات اقتصادی غرب علیه ایران لغو شد و در عوض تهران تعهد کرد تا غنیسازی یورانیم خود را که از آن در ساختن سلاح هستهای کار گرفته میشود، محدود کند.
اما این توافق پس از آن رو به پاشیدن نهاد که دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده در ماه می سال ۲۰۱۸ میلادی به گونهٔ یک جانبه از آن بیرون شد و تعزیرات اقتصادی را دوباره بر ایران وضع کرد.
یک سال پس از آن، تهران در اقدام تلافیجویانه، فعالیتهای هستهای خویش را بر خلاف موارد توافقنامه افزایش داد.