نشست رهبران ۲۰ اقتصاد بزرگ جهان یا جی۲۰ در شهر دهلی جدید، پایتخت هند که بر طیفی از مسایل عمدهٔ جهان تمرکز داشت، روز یکشنبه دهم سپتمبر (۱۹ سنبله) پایان یافت.
سران و نمایندگان کشورهای جی۲۰ از انتقاد مستقیم از روسیه به خاطر تهاجم نظامی بر اوکراین ابا ورزیده و بدون ذکر نام روسیه، فقط اشاره کردند که دولتها نمیتوانند به زور قلمرو کشور دیگری را اشغال کنند.
ادبیات نرم اعلامیهٔ پایانی این نشست در مورد تهاجم نظامی روسیه بر مسکو، موقف به ظاهر نرمتر کنونی جی۲۰ را در خصوص جنگ اوکراین نشان میدهد، حالانکه سال گذشته این نشست جنگ روسیه در اوکراین را محکوم کرده و خواستار خروج قوای روسی از اوکراین شده بود.
اوکراین گفته است که نشست کنونی جی۲۰ "هیچ چیزی نداشت که به آن افتخار کند" اما، سرگی لاوروف، وزیر خارجهٔ روسیه که به جای ولادیمیر پوتین، رییس جمهور آن کشور در این نشست شرکت کرده بود، آنرا یک پیروزی دپلوماتیک خوانده گفت: "ما توانستیم از تلاشهای غرب برای 'اوکراینی ساختن' اجندای نشست جلوگیری کنیم."
مقامها گفتند که هند که میزبان این نشست بود یکجا با برازیل، اندونیزیا و افریقای جنوبی نقش عمده را در جلوگیری از تشتت موقف جی۲۰ در خصوص جنگ اوکراین بازی کردند که این به نوبهٔ خود قدرت فزایندهٔ کشورهای نیمکرهٔ جنوبی را در این گروه نشان میدهد.
اتحادیه افریقا، عضو جدید جی۲۰
در این نشست، اتحادیه ۵۵ عضوی افریقا به گونهٔ رسمی به صفت عضو دایمی جی۲۰ شناخته شد. تا کنون از جمع کشورهای افریقایی، تنها افریقای جنوبی عضویت این گروه را داشت. کارشناسان میگویند که عضویت اتحادیه افریقا در جی۲۰ نقش بزرگتری به کشورهای نیم کرهٔ جنوبی در این گروه میدهد. تا کنون ۱۹ کشور جهان به اضافهٔ اتحادیه اروپا اعضای جی۲۰ بودند.
پیش از این، گروه بریکس که در آن چین و روسیه نقش عمده دارند، گسترش یافته و عربستان سعودی و ایران به عضویت آن در آمدند که نشاندهندهٔ تلاش چین برای ساختن بدیل احتمالی برای جی۲۰ تلقی شده میتواند.
در نشست جی۲۰ در هند، رهبران ایالات متحده، هند و عربستان سعودی در کنار سران سایر کشورهای جهان، طرحهایی را برای ایجاد خطوط آهن و بندرها میان شرق میانه و جنوب افریقا اعلام کردند که تدریجاً به اروپا نیز خواهد پیوست.
جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، این طرح را "معاملهٔ واقعاً بزرگ" خواند.
حکومت جو بایدن در تلاش است تا در زمینهٔ اعمار زیربناهای جهانی، با ابتکار یک کمربند یک راه چین مقابله کرده و واشنگتن را به صفت شریک بدیل و سرمایهگذار برای کشورهای در حال رشد عضو جی۲۰ معرفی کند.
تغییر اقلیم
رهبران کشورهای عضو جی۲۰ توافق کردند که کشورهای جهان تا سال ۲۰۳۰ ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر را سه برابر کرده و بر ضرورت کاهش فوری تولید انرژی از ذغال سنگ تاکید کردند.
با اینحال، این گروه کدام طرحی را ارایه نکردند که تعدیل کنندهٔ پالیسیها و اهداف موجود و نیل به هدف افزایش تولید انرژی تجدیدپذیر باشد. رهبران گفتند که برای جاگزینی انرژی سبز سالانه به چهار تریلیون دالر نیاز خواهد بود، اما طرح مشخصی را در این زمینه ارایه نکردند.
هند در یک سال گذشته جی۲۰ را رهبری میکرد و این فرصتی برای حکومت نرندرا مودی، صدر اعظم آن کشور بود تا جایگاه دهلی جدید را به صفت قدرت با نفوذ دپلوماتیک و اقتصادی جهان برجسته کرده و سرمایهگذاری و تجارت جهانی را جلب کند.
صدر اعظم هند در پایان این نشست طی مراسمی ریاست جی۲۰ را به لویز ایناسیو لولا دی سیلوا، رییس جمهور برازیل واگذار کرد. قرار است سر از ماه دسمبر، برازیل برای یک سال ریاست جی۲۰ را عهده دار باشد.
در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاریهای رویترز و فرانسپرس کار گرفته شده است.
گروه