محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان، از همتای آلمانی اش خواسته است تا شرکت های موتر سازی آلمان در مورد چگونگی استفاده از معادن لیتیم ولایات جنوبی افغانستان، تحقیق کنند.
فرانک والتر اشتاین مایر، رئیس جمهور آلمان، صبح پنجشنبه در یک سفر نا اعلام شده به شهر مزار شریف رسید و پس از دیدار با قوای آلمانی، به کابل سفر کرد و با همتای افغان اش ملاقات کرد.
رئیس جمهور غنی با نشر یک اعلامیه گفته است که معادن لیتیم در ولایات جنوبی افغانستان از کیفیت بالا برخوردار است و به همتای آلمانی اش پیشنهاد کرد تا "کمپنی های موتر سازی آلمان در این زمینه تحقیق نمایند تا چگونگی استفاده از این معادن در صنعت موترسازی معلوم گردد".
رئیس جمهور آلمان اطمینان داد که در خصوص مدیریت و استفاده از معادن لیتیم افغانستان که چگونه کمپنی های موترسازی آلمان در این عرصه همکاری خواهند توانست، غور خواهد کرد.
قبل بر این، در اوایل اپریل ۲۰۱۷، حکومت افغانستان تلاش کرد تا توجه و حمایت دونالد، ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده، را به منابع بزرگ و دست نخوردۀ منرالهای خود به ویژه منابع سرشار لیتیم جلب کند.
لیتیم عنصر فلزی نقره فام است که در عصر کنونی به آن ضرورت مبرم بوده و در ساختن بطریهای موبایل و کمپیوتر از آن کار گرفته میشود.
تخمین زده میشود که منابع سرشار منرالهای افغانستان بین یک تریلیارد تا سه تریلیارد دالر ارزش دارد. اما وخامت اوضاع امنیتی و تشدید شورشگری طالبان در اکثر بخشهای آن کشور، استخراج معادن را به مشکل مواجه کرده است.
علاقمندی به این منابع پس از نشر گزارش سال ۲۰۰۷ ادارۀ سروی جیولوژی ایالات متحده بیشتر شد. این اداره ارزش منرالهای افغانستان چندین برابر آنچه برآورد کرد که چند دهه پیش از سوی متخصصین اتحاد جماهیر شوروی سابق تخمین شده بود.
افزون بر منابع سرشار لیتیم، مس، آهن، کرومیت، سیماب و زینک، سنگهای قیمتی مانند لاجورد، فیروزه، زمرد و طلا و مس از سرمایه های عمدۀ طبیعی و فراوان افغانستان خوانده شده اند.
نا امنی نه تنها با ایجاد هراس و فرار سرمایه گذاران، زمینه را به زورمندان محلی و نیز گروه طالبان مهیا ساخته است تا با استخراج غیرقانونی، از این منابع به ارزش میلیونها دالر سود ببرند.
سازمان گلوبل ویتنس در سال ۲۰۱۶ هشدار داد که استخراج غیرقانونی معادن، جنگ را در آن کشور تمویل میکند. این سازمان جهانی در گزارش خود از معادن لاجورد بدخشان نام برد که گفته می شود زورمندان محلی، وکیلان پارلمان و شورشیان طالب برای سود بردن از آن با هم رقابت دارند، رقابتی که سبب ناامنی در بدخشان شده است.