ملاله یوسفزی، برندهٔ جایزهٔ نوبل صلح، امروز ۱۲ جنوری (۲۳ جدی) از رهبران کشورهای اسلامی خواست تا حکومت طالبان را "مشروعیت" نبخشند و در برابر رویکرد آن گروه نسبت به حقوق زنان، "رهبری واقعی" خود را به نمایش بگذارند.
یوسفزی در جریان کنفرانس دوروزه تحت عنوان "آموزش دختران در کشورهای اسلامی" در شهر اسلام آباد، پایتخت پاکستان، گفت: "به عنوان رهبران مسلمان، اکنون زمان آن است که صدای خود را بلند کنید، از قدرت خود استفاده کنید. شما میتوانید رهبری واقعی را نشان دهید. شما میتوانید اسلام واقعی را نشان دهید."
یوسفزی افزود: "به عبارت ساده بگویم، طالبان زنان را به مثابهٔ انسان نمیبینند. آنها جنایات خود را در توجیه فرهنگی و دینی پنهان میکنند."
این کنفرانس دوروزه که به حمایت سازمان همبستگی اسلامی برگزار شده، وزرا و مقامات معارف را از دهها کشور اسلامی گردهم آورده است.
طالبان پس از تسلط مجدد بر افغانستان در سال ۲۰۲۱، محدودیتهای گستردهای را بر زنان و دختران وضع کرده و آنان را از رفتن به مکاتب متوسطه و لیسه، انستیتوتهای طبی و پوهنتونها، کلبهای ورزشی، پارکهای تفریحی و آرایشگاهها منع کرده اند.
افغانستان یگانه کشوری در جهانی است که دختران در آن از فراگیری آموزش فراتر از صنف ششم محروم اند.
خالد مقبول صدیقی، وزیر معارف پاکستان گفته است که اسلامآباد به طالبان در افغانستان دعوتنامه ارسال کرده بود تا در این نشست شرکت کنند، اما به گفتهٔ وی "هیچکسی از حکومت افغان در این کنفرانس حضور نداشت."
حکومت طالبان تاکنون در مورد اشتراک نکردن در این نشست تبصره نکرده است.
شبکهٔ تلویزیونی دولتی پاکستان (پیتیوی) بخشی از صحبتهای یوسفزی را در مورد اخراج مهاجران افغان ازپاکستان سانسور کرد.
او گفت: "من نمی توانم تصور کنم که یک دختر یا یک زن افغان مجبور به بازگشت به نظامی شود که آیندهٔ او را انکار میکند."
طالبان پاکستانی در سال ۲۰۱۲ بر ملاله یوسفزی، فعال آموزش دختران، حملهٔ مسلحانه کردند که در آن رویداد یوسفزی از ناحیهٔ صورت زخمی شد.
محمد بن عبدالکریم العیسی، روحانی سعودی و سرمنشی سازمان همبستگی اسلامی گفت که دین هیچ دلیلی برای ممنوعیت دختران از مکتب نیست.
او گفت: "تمام جهان اسلام بر این موضوع توافق دارند که آموزش دختران اهمیت دارد و غلط اند آنانی که میگویند آموزش دختران غیر اسلامی است."
در مورد تعامل با حکومت طالبان در افغانستان دیدگاههای مختلف وجود دارد. شماری از کشورها میگویند که باید طالبان را از جامعهٔ دپلوماتیک منزوی کرد، اما برخی دیگری به نظر اند که برای سوق دادن این گروه به مسیر درست، تعامل گزینهٔ بهتر است.
گروه