دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، امروز پنجشنبه ۱۳ فبروری (۲۵ دلو) از نرندرا مودی، صدر اعظم هند، در قصر سفید میزبانی میکند.
مقامها در دهلی جدید خوشبین اند که سفر مودی آغازگر یک مشارکت جدید و اساسی میان هند و ایالات متحده خواهد بود. با اینحال، تحلیلگران میگویند که مسایل دومدار و پیچیده در بخش تجارت و مهاجرت که از اولویتهای ترمپ است، باید در این دیدار رسیدگی شود.
مودی چهارمین رهبر جهان است که در کمتر از سه هفته پس از تحلیف ریاست جمهوری ترمپ، به ایالات متحده سفر میکند.
وکرم مسری، معاون وزارت خارجۀ هند، گفته است که روابط هند-ایالات متحده مستحکم بوده و یکی از قویترین مشارکت بینالمللی هند است.
تجارت از مسایل مهم بین دو کشور است و هند گامهایی را برداشته است تا نشان دهد که برای رسیدگی به نگرانیهای ترمپ آماده است. ترمپ ماه گذشته در تماس تلیفونی با مودی خواستار مشارکت دوجانبۀ تجارتی منصفانه شد.
کیوین هسیت، رییس شورای ملی اقتصادی قصر سفید، نیز نگرانی مشابه ترمپ را مطرح کرد. او روز دوشنبه در مصاحبه با شبکۀ خبری سیانبیسی گفت: "هند تعرفههای به شدت بلند دارد."
دهلی جدید که خواستار پرهیز از تنش تجارتی با ایالات متحده است، اوایل همین ماه اعلام کرد که تعرفهها را بر شماری از کالاهای وارداتی از ایالات متحده به شمول موترسایکل و موتر، کاهش میدهد.
تحلیلگران می گویند که هند ممکن امتیازات دیگری نیز بدهد تا محصولات امریکایی به بازارهای هند دسترسی یابد.
چینتامانی مهاپترا، پژوهشگر هندی به صدای امریکا گفت: "هند به فکر برداشتن گام نخست برای حل اختلافات تجارتی است. اما، مسلماً، ترمپ به عنوان یک مذاکرهکننده و چانهزن بزرگ، خواستار همکاری بیشتر خواهد شد. هند نیز به خوبی چانهزنی میکند. پس به نحوی، تلاش خواهد شد تا سازی به سودی هر دو طرف به میان آید."
ایالات متحده بزرگترین شریک تجارتی هند است و تجارت دوجانبه میان دو کشور در سال ۲۰۲۳ به ۱۱۸ میلیارد دالر میرسید که در این میان صادرات هند ۳۲میلیارد دالر بیشتر از واردات آن از ایالات متحده است.
تعرفهها
هند تا کنون از وضع تعرفههای تجارتی ترمپ متاثر نشده است و تعرفۀ ۲۵درصدی بر واردات فولاد و المونیم به ایالات متحده، تاثیر اندک بر هند داشت، زیرا هند به پیمانۀ اندک به امریکا فولاد صادر میکند.
تقویت روابط امنیتی و دفاعی با ایالات متحده، به گفتۀ مقامهای هندی، نیز میان مودی و ترمپ بحث خواهد شد. تحلیلگران به این باور اند که خریداری سیستمهای تسلیحاتی و تکنالوژی احتمالاً در دیدار دو رهبر مطرح خواهد شد. ترمپ در تماس اخیر تلیفونی با مودی، از وی خواسته بود تا تدارکات تجهیزات امنیتی ساخت ایالات متحده را افزایش دهد.
هند، بزرگترین مصرف کنندۀ تجهیزات نظامی در جهان، به طیفی از سیستمهای تسلیحاتی برای عصری سازی اردوی خود نیاز دارد. هرچند روسیه به گونۀ سنتی، بزرگترین اکمال کننده تسلیحات و تجهیزات نظامی به هند است، دهلی جدید از فرانسه، اسراییل و ایالات متحده نیز اسلحه خریداری میکند.
راهول بیدی، تحلیلگر مسایل دفاعی مستقر در دهلی جدید گفت: "ایالات متحده اندکی نگران است که مبادا هند را به صفت خریدار از دست بدهد، از اینرو فشار وارد میکند تا به پیمانۀ بیشتر از سالهای پیش، به هند تجهیزات دفاعی بفروشد."
بیدی افزود: "احتمال دارد که معاملاتی در زمینۀ خرید و فروش طیارههای ترانسپورتی، طیارههای کشفی قوای بحری و حتا جتهای جنگی و نیز انتقالات زیاد تکنالوژی برای ماشینهای طیاره و وسایط محاربوی نیروهای پیاده صورت گیرد."
مهاجرت
مهاجرت یکی دیگر از مسایل مایۀ نگرانی هردو کشور است. هرچند هند در این زمینه با ایالات متحده همکاری کرده و به پذیرش پناهجویان فاقد مدرک که از ایالات متحده اخراج میشوند، اظهار آمادگی کرده است، گزارشها در مورد انتقال ۱۰۴ پناهجوی هندی فاقد مدرک با طیارۀ نظامی از امریکا به امرتسر و در سفری که ۴۰ ساعت طول کشید، خشم و اعتراض احزاب مخالف حکومت هند را برانگیخته است.
مقامهای هندی گفته اند که دهلی جدید از واشنگتن خواهد خواست تا در زمان اخراج پناهجویان هندی فاقد مدرک از ایالات متحده، با آنان رفتار بهتری در پیش گیرد.
همچنین، اولویت هند در بحثها با ایالات متحده، حفظ کانالهای قانونی مهاجرت به ایالات متحده برای کارگران ماهر هندی و دانشجویان علاقمند تحصیل در دانشگاههای امریکایی خواهد بود. هند بزرگترین استفاده کنندۀ ویزای اچ۱بی است که به کارفرمایان امریکایی اجازه میدهد تا افراد مسلکی خارجی را در بخشهای خاص، مانند تکنالوژی، استخدام کنند.
سوبرامانیام جیشنکر، وزیر خارجۀ هند، در پاسخ به نگرانیهای قانونگذاران هندی در مورد چگونگی انتقال و رفتار با اخراج شدگان از ایالات متحده گفت:"روابط مردم با مردم سنگ تهداب روابط عمیق شوندۀ ما با ایالات متحده است."
مودی پیش از آغاز سفر به سمت ایالات متحده، در بیانیهای گفت که دیدار وی با ترمپ، فرصتی برای تزیید موفقیتهای ناشی از همکاری وی در دور نخست ریاست جمهوری دونالد ترمپ است.
برخی تحلیلگران به این باور اند که نگرانی مشترک هند و ایالات متحده از ناحیۀ چین، این دو کشور را همسو نگه میدارد. هند در کنار ایالات متحده، آسترالیا و جاپان، در کواد؛ گروه امنیتی استراتیژیک متمرکز بر حوزۀ هند-اقیانوس آرام، شامل است. تحلیلگران میگویند که دو کشور در مسایل جیوستراتیژیک همگرایی دارند.
مهاپترا گفت که این رییس جمهور ترمپ بود که در دور نخست ریاست جمهوری خود، کواد را احیا کرد. او گفت: "این عرصهای است که هر دو کشور مشترکات زیادی برای حفظ صلح، ثبات و مشارکت در عرصۀ رشد در حوزۀ اقیانوسهای هند-آرام دارند."
گروه