امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان، در نشست فارمت مسکو گفت که حکومت این گروه دسیسۀ بزرگ ناامنسازی منطقه را از بین برده است.
نشست فارمت مسکو امروز جمعه ۲۹ سپتمبر (هفتم میزان) در کازان، پایتخت تاتارستان فدراتیف روسیه، با حضور نمایندگان روسیه، هند، ایران، قزاقستان، قرقیزستان، چین، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، اوزبیکستان و حکومت طالبان آغاز شد.
متقی در این نشست با اشاره به تامین امنیت سرتاسری در افغانستان گفت: "ما در دو سال گذشته همزمان با اعمار بنیادهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی، مبارزه علیه گروههای آموزشدیدۀ اشغالگر و فتنهگر شدت بخشیدیم و توانستیم که در سراسر کشور پناهگاههای داعش را به گونۀ مسلکی از بین ببریم و دسیسه بزرگ را علیه کشورهای منطقه به شمول افغانستان خنثا کنیم"
به گفتۀ متقی، افغانستان طی یک قرن اخیر با برخی بحرانهای سیاسی، امنیتی، اقتصادی، اجتماعی به ویژه مشروعیت داخلی مواجه بوده که منجر به بعضی چالشها شده است.
سرپرست وزارت امور خارجۀ حکومت طالبان افزود که بر اساس تجارب علمی و عملی، ریشه اصلی بحران افغانستان در رابطه به مسایل داخلی، تطبیق نسخهها و مودلهای خارجی بود که جغرافیه، تاریخ، فرهنگ و ارزشهای دینی افغانها در آنها نادیده گرفته شده بود.
او با اشاره به دو سال حکومت طالبان، مدعی شد که این گروه تهداب حکومتی را گذاشته که از ''مشروعیت ملی و دینی'' برخوردار است، طوری که با وجود تحریمها بودجۀ خود را از عواید داخلی فراهم میکند، امنیت سراسری را تامین کرده است، با مواد مخدر مبارزه موثر کرده، زمینۀ اشتغال را گسترش داده و دسترسی به عدالت را به تمام اکناف افغانستان گسترش داده است.
متقی دلیل اصلی فروپاشی نظام جمهوری را نادیده گرفتن واقعیتهای سیاسی و ارزشهای اجتماعی خواند و گفت: "ما از تمام کشورها به ویژه کشورهای منطقه و همسایۀ خود تقاضا داریم، طوری که ما برای بنیاد حکومتداری به دیگران نسخه ارایه نمیکنیم، آنان نیز به جای ارایه نسخه در رابطه به اساس حکومتداری افغانستان با امارت اسلامی [حکومت طالبان] در هر بخشی کار رسمی را آغاز کنند."
این مقام طالبان معرفی سفیر چین را یکی از پیشرفتهای دپلوماتیک بیان کرد و از دیگر کشورها نیز خواست که سفیران خود را معرفی کنند و سفیران طالبان را بپذیرند.
این در حالی است که ضمیر کابلوف، نمایندهٔ ویژهٔ رییس جمهور روسیه برای افغانستان، روز گذشته گفت که اگر طالبان مکلفیتهای خود را به درستی انجام بدهند و شرایط کسب مشروعیت را بر آورده کنند، روسیه در آینده ممکن حکومت آن گروه را به رسمیت بشناسد.
او گفت: "طالبان باید به خواستها برای تشکیل حکومت فراگیر قومی-سیاسی پاسخ بدهند. اگر آنان این گام را بردارند، زمینه فراهم خواهد شد تا روسیه احتمالاً رژیم طالبان را به رسمیت بشناسد."
کابلوف با اشاره به حکومت تکقومی و تکگروهی طالبان گفت: "اینکه طالبان نمیخواهند قدرت را با کس دیگری شریک کنند، قابل درک است. افزون بر آن، شور و شعف آنان از پیروزی هنوز فرو نکاسته است. اما اگر طالبان میخواهند که منحیث یک نیروی مسوول عمل کنند، باید سازش کنند."
نشستهای فارمت مسکو برای افغانستان از سال ۲۰۱۷ به این طرف هر سال برگزار میشود. در نومبر سال گذشته، این نشست بدون حضور نمایندگان طالبان برگزار شد، اما نمایندگان طالبان به نشست ۲۰۲۱ دعوت شدند.
نشست روز جمعه در کازان هفتمین نشست از سلسله نشستهای فارمت مسکو است که به گفتهٔ وزارت خارجهٔ روسیه، بر اوضاع کلی افغانستان، تشکیل حکومت فراگیر قومی-سیاسی، مصالحهٔ بینالافغانی، امنیت منطقوی و بازسازی افغانستان تمرکز خواهد شد.
گروه