حکومت طالبان میگوید که معاون صدر اعظم اوزبیکستان در دیدار با عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست الوزرای حکومت این گروه گفته است که کشورش به هدف تقویت داد و ستد تجاری قرار است یک زون تجاری در مرز میان اوزبیکستان و افغانستان ایجاد کند.
این مقام طالبان در راس یک هیات این گروه روز شنبه ۲۲ فبروری (چهارم حوت) به تاشکند، پایتخت اوزبیکستان رفته و قرار است این هیات با مقامهای اوزبیکستانی دربارۀ گسترش تجارت میان دو کشور گفتگو کنند.
معاونیت ریاست الوزرای حکومت طالبان در خبرنامهای به نقل از جمشید خوجهیوف، معاون صدر اعظم اوزبیکستان گفته است: "تاشکند آماده است تا به منظور گسترش روابط تجارتی با کابل، یک زون تجارتی مشترک در مرز بین دو کشور ایجاد کند. در این زون، کارخانههای پروسس جلغوزه و پنبه، مراکز بسته بندی و لوژستیکی و تعدادی از کارخانههای تولیدی مواد غذایی ایجاد خواهد شد."
این مقام اوزبیکستانی همچنان گفته است که تاجران آن کشور آماده اند تا در بخشهای مختلف به ویژه در زمینه اکتشاف و استخراج نفت و گاز با طالبان همکاری کنند.
در این حال، عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست الوزرای حکومت طالبان گفته است که تاجران افغان در بخشهای مختلف به ویژه در انتقال کالاها به بازار مشترک میان افغانستان و اوزبیکستان با مشکلات زیادی مواجه اند.
برادر افزوده است: " تاجران افغان در تجارت با جمهوری اوزبیکستان با مشکلاتی در دریافت مجوزها، مواجه اند و هر تاجری قادر به دریافت این مجوز و صادرات اموال خود به آسانی نیست. بهتر است که این مجوز حذف شود، زیرا چنین مشکلات تاثیر منفی بر تجارت بین دو کشور دارد."
این مقام طالبان همچنان افزوده که برای تقویت روابط تجاری میان تاشکند و کابل، نیاز است تا صدور ویزه برای تاجران افغان تسریع شود و همچنان مشکلات در این زمینه هرچه زودتر برطرف گردد.
اوزبیکستان یکی از کشورهای آسیای میانه است که پس از تحولات سیاسی در افغانستان در سال ۲۰۲۱، روابط خود با حکومت طالبان را حفظ کرده و در بیشتر سه سال گذشته تعدادی از مقامات عالیرتبه این کشور از کابل و ولایت بلخ بازدید کردهاند.
اوزبیکستان که همانند چند کشور دیگر آسیای میانه با افغانستان هممرز است، در رابطه به فعالیت گروههای افراطی در امتداد مرزهایش نگرانی دارد.
طی سه سال حاکمیت طالبان بر افغانستان، چندین بار مقامهای اوزبیکستان و طالبان به کابل و تاشکند سفر کرده و بر گسترش روابط اقتصادی میان دو کشور تاکید کردند.
این در حالی است که پیش از این، بازار مشترک میان افغانستان و اوزبیکستان توسط مقامهای اوزبیکستان و طالبان افتتاح شد. به گفتۀ طالبان با گشایش این بازار، امکانات تولید و پروسس محصولات در بخش صادرات افزایش یافته و دسترسی تاجران افغان به بازارهای منطقهای و بینالمللی را آسانتر کرده است.
این بازار در کنار ساحل دریای آمو ایجاد شده است.
گروه