اداره حمایت از کودکان (Save the Children) در گزارش تازۀ خود اعلام کرده است ۴۰.۹ درصد کودکان در افغانستان که در سن رفتن به مکتب قرار دارند، از رفتن به مکتب محروم اند.
بربنیاد یافتههای این گزارش، از هر پنج کودک واجد شرایط، دو کودک زمینه رفتن به مکتب را ندارند.
این سازمان، یکی از دلایل اصلی محرومیت کودکان افغان از رفتن به مکاتب را چالشهای امنیتی عنوان کرده است.
در این گزارش آمده است: "در جریان سال های گذشته مکاتب، استادان و دانش آموزان همواره مورد حمله قرار گرفته اند... در ۵ ماه نخست سال ۲۰۱۸ میلادی، ۸۷۰ حمله و یا تهدید دانش آموزان، امکانات یا کارکنان و یا درگیری در محیط مکاتب به ثبت رسیده است."
بر بنیاد این گزارش، در حال حاضر حدود یک هزار مکتب توسط گروههای مسلح غیرمسوول، نیروهای امنیتی افغان و نیروهای بین المللی "تخریب، ویران، اشغال" و یا هم به خاطر جنگ بسته شده اند.
اونو وان منین، رییس اداره حمایت از کودکان در افغانستان گفته است: "ما از حکومت افغاتستان می خواهیم که مصونیت مکاتب را در جریان درگیری های مسلحانه ضمانت کند. مکاتب به عنوان مراکز رای دهی استفاده شده و توسط گروههای مسلح اشغال شده که به حملات بالای آن منجر شده است."
به تازگی دفتر حمایت از کودکان ملل متحد اعلام کرد که حملات بر مکاتب در در سال ۲۰۱۸، در مقایسه با سال قبل آن، سه برابر افزایش یافته است.
در گزارش سالانۀ این سازمان که به مناسبت روز جهانی کودک نشر شده است، بررسی میزان دسترسی کودکان، مراقبتهای صحی، تعلیم و تربیه، تغذیه و امنیت کودکان در ۱۷۶ کشور جهان بررسی شده است.
افغانستان در این گزارش جایگاه ۱۵۷ را در میان دیگر کشورها گرفته است.
این گزارش، روی مواردی چون کودکان کارگر، ازدواج زیر سن، بیجاشدگان کودک در اثر جنگ و "کشتار" آنان را در نیز بر میگیرد.
اداره حمایت از کودکان از تمام طرفهای درگیر در جنگ خواسته است که به مصوونیت کودکان در جریان درگیریها توجه جدی کنند.