نیلا ابراهیمی، دختر ۱۷ سالهٔ افغان، روز سه شنبه ۱۹ نومبر (۲۹ عقرب) به خاطر دفاع از حقوق زنان و دختران در افغانستان، برندهٔ بیستمین جایزه بینالمللی صلح کودکان شناخته شد.
این جایزه معتبر که توسط توکل کرمان، فعال یمنی برنده جایزه صلح نوبل، به نیلا ابراهیمی به پاس "کار شجاعانه برای مبارزه برای حقوق دختران" اعطا شد؛ دختران و زنانی که به گفته فعالان حقوق زنان، تحت شرایطی بینهایت دشوار و طاقتفرسا با "آپارتاید جنسیتی" روبرو اند از سوی گروه طالبان بر آنان تحمیل شده است.
نیلا ابراهیمی از میان ۱۶۵ نامزد از ۴۷ کشور برای دریافت این جایزه معتبر بینالمللی بهدلیل رهبری جنبش اعتراضی از طریق موسیقی و تلاشهای جهانیاش برای حمایت از حقوق دختران افغان برگزیده شد.
ابراهیمی هنگام دریافت این جایزه گفت: "کسب این جایزه به معنای آن است که صدای زنان و دختران افغان در سراسر جهان شنیده خواهد شد. در تاریکترین لحظات، همهٔ ما باید به آنها قدرت و امید بدهیم."
زمانی طالبان آواز زنان را "عورت" اعلام کردند، نیلا با صدا خود اعتراض کرد و یک آهنگ را در انترنت نشر کرد که این ویدیو الهامبخش هزاران دختر شد. نیلا همچنین از طریق سخنرانیها و فعالیتهای جهانی، الهامبخش دختران افغان شده تا حقوق خود را طلب کنند و در برابر بیعدالتیهایی که با آن مواجهاند، مقاومت کنند.
او در حالی این جایزهٔ معتبر را به دست آورده است که حکومت طالبان دختران هم نسل او، بزرگتر از وی و حتا دختران خردسال-بالاتر از ۱۲ سال-را به طور گسترده از ادامهٔ تحصیل و کار محروم کرده است.
داستان نیلا
زندگی نیلا در اگست ۲۰۲۱ زمانی که وی فقط ۱۴ سال عمر داشت، به یکبارگی دگرگون شد. او به همراه خانوادهاش نخست به پاکستان پناه برد و سپس به کانادا نقل مکان کرد. از آن زمان، نیلا در دفاع از حقوق دختران افغان فعالیت داشته است.
نیلا با همکاری دیگران پلتفورم آنلاین به نام داستان او (Her Story) را ایجاد کرد و از این طریق، دختران افغان را تشویق کرد تا داستانهای خود را به اشتراک بگذارند. او با این ابتکار، توانایی و استقامت دختران افغان را در داخل و خارج از افغانستان به نمایش گذاشته و برای حق آموزش همه دخترانی که در افغانستان از این حق محروم شدهاند، مبارزه میکند.
او به کشور های جهان یک پیام واضح دارد: "میلیونها دختر، از جمله آنانی که در افغانستان به منابع و آموزش دسترسی ندارند یا آواره شدهاند، همچنان بر ادامه مبارزات اصرار دارد. آنها هرگز تسلیم نشدهاند. من میخواهم توانایی فکری و استقامت دختران افغان را برجسته کنم—ویژگیای که شایستهٔ حمایت، قدردانی و توجه جهانی است."
مراسم اعطای بیستمین جایزه بینالمللی صلح کودکان روز سه شنبه در شهر امستردام، پایتخت هالند، برگزار شد. این مراسم میزبان شخصیتهای برجستهای از سراسر جهان از جمله شاهزاده پترا لورنتین از هالند، آن اسکلتن، رییس کمیته حقوق کودک ملل متحد، توکل کرمان، برنده جایزه صلح نوبل، ۱۶ برنده پیشین این جایزه، و نمایندگان نهادها و سازمانهای مختلف بین المللی.
مارک دولارت، بنیانگذار و رییس بنیاد حقوق کودکان (Kids Rights) گفت: "زنان و دختران در سراسر افغانستان با ظلم غیرقابل تحمل مواجهاند. ممنوعیت تحصیل دختران در مکاتب فراتر از مقطع ابتدایی سبب محرومیت ۸۰ درصد از دختران افغان، یعنی کم از کم ۲.۵ میلیون نفر، از آموزش شده است. تلاشهای الهامبخش نیلا برای رساندن صدای این دختران به گوش جهانیان، او را به برندۀ کاملاً شایسته برای بیستمین جایزه بینالمللی صلح کودکان تبدیل کرده است."
طالبان در بیش از سه سال گذشته که دوباره بر افغانستان حاکم شدهاند، محدودیتهای فزایندهای را بر زنان و دختران وضع کرده و آنان را از حق آموزش و کار محروم کرده اند.
در تازهترین اقدام، وزارت عدلیهٔ حکومت طالبان، به تاریخ ۲۱ اگست با نشر اعلامیهای گفت که هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه، قانون امر به معروف و نهی از منکر را توشیح کرده و اکنون در سراسر افغانستان نافذ است.
در بخشی از قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، احکام مربوط به حجاب زنان گنجانیده شده و تذکر داده شده است که "ستر تمام بدن زن لازمی و پنهان کردن روی زن به سبب ترس از فتنه ضروری است."
همچنان در ماده ۱۳ این قانون، شنیدن صدای زنان، حتا نعت و تلاوت، به طور کلی منع شده و گفته شده است که صدای بلند زنان "عورت" تلقی شده است. این قانون طالبان با انتقادهای شدیدی شماری از سازمانهای حقوق بشر و برخی از کشورها شده است.
اما طالبان همواره گفته اند که حقوق زنان و دختران در افغانستان بر اساس شریعت اسلام تامین است و نیز محدودیت بر کار و آموزش زنان و دختران را "موضوع داخلی" افغانستان عنوان کرده اند.
گروه