دفتر هماهنگی امور کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) کمکهای نقدی به خانوادهها در افغانستان را برای رفع نیازمندیهای شان مهم میداند و میگوید که ۸۹ درصد خانوادهها در این کشور این نوع کمکها را نسبت به دیگر کمکهای بشردوستانه ترجیح میدهند.
این ادارۀ ملل متحد روز چهارشنبه پنجم فبروری (۱۷ دلو) با نشر گزارشی گفته است که در سال ۲۰۲۵ این سازمان برنامه دارد تا برای کم از کم یک میلیون خانوادۀ نیازمند در افغانستان کمک نقدی برابر کند.
اوچا افزوده است: "کمکهای نقدی برای خانوادهها این توان را میدهد که آنان به گونۀ انفرادی ضروریات اولیۀ شان را مانند مواد غذایی، دارو و لوازم زمستانی به دست آورند. ۸۹ درصد خانوادهها این گونه کمکهای با عزت را ترجیح میدهند. در سال ۲۰۲۵ هدف سازمانهای بشردوستانه این است که برای یک میلیون خانوادۀ نیازمند کمک نقدی برابر کنند."
بر بنیاد معلومات ملل متحد، تا پایان سال ۲۰۲۵ نیمی از جمعیت افغانستان به ویژه کم از کم ۲۲.۹ میلیون نفر در این کشور به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت. علاوه بر این، ادامۀ محدودیتهای طالبان در این کشور، حمایت از زنان، دختران، پسران، جوانان و گروههای آسیبپذیر را تشدید کرده است.
به گفتۀ این سازمان، عدم دسترسی افغانها به شمول زنان و دختران به خدمات ضروری نجاتبخش، زندگی و فرصتهای معیشت را برای آنان محدود کرده و با گذشت هر سال این اقدامات، نیازهای آنان را به این کمکها افزایش می دهد.
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد (اوچا) در این گزارش به وضعیت اقتصادی افغانستان پس از اگست ۲۰۲۱ اشاره کرده و گفته است که در این مدت، بودجۀ انکشافی این کشور به گونۀ بیپیشینه کاهش یافته و همچنان در این مدت، طالبان برای ارایۀ خدمات اساسی برای مردم در این کشور ناتوان بوده اند.
در این گزارش آمده است که این وضعیت سبب افزایش بیکاری، کمکاری، بدهکاری خانوادهها، و فقر گسترده شده و ادامۀ این وضعیت، کم از کم ۴۸ درصد جمعیت این کشور را تحت تاثیر خود قرار داده است.
در این گزارش همچنین آمده است که تغییرات اقلیمی و حوادث طبیعی نیازمندیهای مردم را به کمکهای بشری در افغانستان افزایش داده است.
در این گزارش همچنین به ادامه وضعیت خشکسالی اشاره شده و ملل متحد گفته است که این وضعیت نگرانیهایی را در مورد کاهش بارندگی برف و باران در مناطقی که زراعت به آب باران وابسته است، به ویژه در مناطق شمال شرقی، شمال و شمال غربی، افزایش داده است.
دفتر امور کمکهای بشری ملل متحد اضافه کرده که با وجود بهبود اوضاع و تلاشها برای رسیدگی به نیازمندان در افغانستان، هنوز هم گرسنگی در این کشور رو به افزایش است به گفتۀ این نهاد، در جریان امسال، ۱۴.۸ میلیون نفر با ناامنی حاد غذایی روبرو خواهند شد.
بر بنیاد این گزارش، در کنار ادامۀ ناامنی غذایی طولانی مدت در افغانستان، دسترسی مردم به آب صحی و خدمات بهداشتی کاهش یافته و عدم دسترسی مردم به خدمات صحی سبب افزایش واقعات سوتغذیۀ حاد در میان کودکان و زنان حامله خواهد شده است.
به گفتۀ ملل متحد در حال حاضر ۳.۵ میلیون کودک و ۱.۱ میلیون مادر در افغانستان از سو تغذیه رنج میبرند و آنان نیاز به تداوی دارند.
ملل متحد همچنان تاکید کرده که در سال جاری میلادی طرحی را آماده کرده که قرار است به ۱۶.۸ میلیون نفر در سراسر افغانستان کمک کند.
پس از آنکه طالبان در اگست ۲۰۲۱ بار دیگر بر افغانستان مسلط شدند، برگشت این گروه به قدرت میلیونها نفر را در آن کشور به فقر و گرسنگی سوق داد. یکی از دلایل عمدۀ این وضعیت، کاهش و یا توقف کمکهای خارجی برای این کشور بوده است.
اعمال تعزیرات بر مقامات طالبان، توقف معاملات بانکی و مسدود شدن میلیاردها دالر از ذخایر ارزی افغانستان، دسترسی افغانستان به نهادهای جهانی و پولهای خارجی را که قبل از خروج نیروهای ایالات متحده و ناتو از این کشور، اقتصاد وابسته به کمکها را حمایت میکرد، قطع کرده است.
در بیشتر از سه سال گذشته، ادارات سازمان ملل متحد برای پاسخگویی به نیازهای فوری به مردم افغانستان، روند رسیدگی به نیازمندان را خارج از دسترس حکومت طالبان گسترش داده و این روند تا کنون جریان دارد.
گروه