انوارالحق کاکر، سرپرست صدارت پاکستان، نامهای به محمد حسن آخند، رییسالوزرای حکومت طالبان، فرستاده و طی آن به حل مشکلات امنیتی و اقتصادی که دو کشور به آن مواجه اند، تاکید کرده است.
نامهٔ سرپرست صدارت پاکستان به حسن آخند در حالی فرستاده شده است که روابط میان اسلامآباد و کابل پر تنش شده است. مقامات پاکستان شاکی اند که ادارهٔ طالبان در کابل برای جلوگیری از حملات ''تروریستی'' که منشای آن افغانستان است، به اندازه کافی اقدام نمیکند.
یک مقام پاکستانی روز یکشنبه ۱۷ سپتمبر (۲۶ سنبله) در مورد محتویات این نامه به صدای امریکا گفت که این نامه به خاطر تشکری از حسن آخند به خاطر "پیام تبریکی" وی به کاکرنوشته شده است. کاکر ماه گذشته به صفت صدر اعظم سرپرست پاکستان گماشته شد.
این مقام پاکستانی که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، گفت که کاکر بر''نگرانیهای امنیتی" پاکستان و نیاز به رسیدگی مشترک کابل و اسلامآباد به این نگرانیها تاکید کرده است تا از این طریق، همکاریهای اقتصادی و تجارتی میان دو کشور گسترش یابد.
به گفتهٔ این مقام پاکستان، سرپرست صدارت آن کشور در این نامه نوشته است: ''افزایش تجارت و ارتباطات منطقهای برای رفاه مردم ما حیاتی است. ما باید برای رسیدن به این اهداف مشترک با جدیت تلاش کنیم."
صدای امریکا با وزارت اطلاعات پاکستان تماس گرفت تا در مورد محتویات این نامه تبصره کند، اما این وزارت بلافاصله از اظهار نظر اجتناب کرد. مقامات طالبان در کابل نیز در این مورد با رسانهها صحبت نکرده اند.
پس از آنکه طالبان در اگست ۲۰۲۱ بار دیگر بر افغانستان مسلط شدند، پاکستان شاهد موجی از حملات مرگبار و خشونت در نقاط مختلف آن کشور بوده است.
مقامهای پاکستانی ادعا میکنند که رهبران و جنگجویان فراری تحریک طالبان پاکستان از پناهگاههای امنشان در داخل خاک افغانستان، حملات را بر پاکستان سازماندهی میکنند و به گفتهٔ آنان، مسلط شدن دوبارهٔ طالبان افغان بر افغانستان، سبب تشدید شورشگری و حملات در پاکستان شده است.
مقامات اسلامآباد همچنین گفته اند که مسلط شدن طالبان در افغانستان موجب ترغیب رهبران فراری تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) شده تا حملاتشان را در پاکستان افزایش بدهند.
در یک سال گذشته صدها پاکستانی به ویژه پولیس و سربازان آن کشور تقریباََ در حملات هر روزه که توسط تندروان تحریک طالبان پاکستان و شورشیان بلوچ انجام میشود، کشته شده اند. بیشتر این حملات در مناطق خیبرپشتونخوا و ایالت جنوبغربی بلوچستان که هر دو هممرز با افغانستان است، صورت میگیرد.
مقامات طالبان همواره اتهامات مقامات پاکستان را رد کرده و گفته اند که به هیچ گروهی اجازه نمیدهند که از قلمرو افغانستان بر ضد سایر کشورها استفاده کند و خطاب به مقامات اسلامآباد گفته اند که به خاطر مشکلات امنیتی خود، کابل را مقصر تلقی نکنند.
کاکر هفتهٔ گذشته در مصاحبهای با صدای امریکا احتمال حملات برون مرزی یا حملات طیارههای بیسرنشین بر ضد تحریک طالبان پاکستان را نفی نکرد.
کاکر در پاسخ به این پرسش که آیا پاکستان در صورت لزوم در داخل افغانستان اقدام نظامی انجام خواهد داد، گفت: "پاکستان حق دفاع از خود را دارد. ما هر اقدامی را که برای حفاظت از کشور لازم باشد، انجام خواهیم داد. من در مورد جزییات این که چه نوع عملیاتی خواهد بود، صحبت نمیکنم، اما مادامی که زمان آن فرا رسد، تصمیم خواهیم گرفت که چه کاری انجام دهیم، چه کاری باید انجام شود و چه کاری می توان انجام داد."
مقامات پاکستان گفته اند که آنان فهرستی از جنگجویان مظنون طالب افغان را که با تحریک طالبان پاکستانی یکجا شده اند و در حملات ''تروریستی'' برون مرزی، پستههای امنیتی و منطقهٔ چترال پاکستان دخیل اند، با مقامات طالبان در افغانستان شریک ساخته اند.
یک مقام امنیتی پاکستان که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، به صدای امریکا گفت که نزدیک به ۱۰۰۰ تندرو کاملاً مسلح که شامل شماری از طالبان افغان میشود، در حملات اخیر در منطقهٔ چترال دخیل بوده اند. این مقام گفته است که اگر نظامیان پاکستان تحرکات تندروان را در داخل قلمرو افغانستان شناسایی نمیکردند، اردوی آن کشور متقبل تلفات سنگین میشد.
گروه