در سال روان میلادی که هنوز بیش از صد روز دیگر به پایان آن مانده است، ۱۱ خبرنگار در پاکستان کشته شده اند که این سال را به مرگبارترین سال برای رسانهها و خبرنگاران در آن کشور مبدل کرده است.
پاکستان به دلیل اینکه قضایای مرتبط به کشتار خبرنگاران در آن با جدیت پیگرد نمیشود، از دید منتقدان، یکی از خطرناکترین کشورهای جهان برای کارمندان رسانهها است.
در تازهترین مورد، نثار لهری، خبرنگار ۵۰ سالهٔ پاکستانی، به تاریخ چهارم سپتمبر در نزدیکی خانهاش در شهر مستنگ در ایالت بلوچستان، توسط مهاجمان ناشناس کشته شد. پیش از این لهری در مورد عناصر جنایتکار در بلوچستان گزارش داده بود.
به تاریخ ۲۷ اگست، محمد بچل گوهنیو، خبرنگار کانال محلی تلویزیونی آواز، توسط مردان مسلح ناشناس در ایالت سند پاکستان کشته شد. بستگان گوهنیو و پولیس به این باور اند که وی به خاطر گزارشهای خود کشته شده است. پولیس پاکستان گفته است که یک مظنون را با اسلحهای که گمان میرود با آن گوهنیو کشته شده، بازداشت کرده است.
نهاد غیرانتفاعی شبکهٔ آزادی در اسلامآباد که مدافع آزادی مطبوعات است، پیش از تایید کشته شدن لهری و گوهنیو گزارش داده بود که در سال روان نه خبرنگار در پاکستان کشته شده اند.
اقبال ختک، رییس شبکهٔ آزادی به صدای امریکا گفت: "مصوونیت، نگرانی هر خبرنگار در جریان گزارشدهی است و کشته شدن ۱۱ خبرنگار، به شمول یک یوتیوبر، در سال روان، تاثیر هولناک بر رسانههای آزاد دارد."
مقامهای پاکستانی فعالیتهای فزایندهٔ تروریستی را عامل افزایش حملات بر خبرنگاران در پاکستان میدانند. اما منتقدان میگویند که اکثر خبرنگاران کشته شده در سال روان، در سند و پنجاب کشته شده اند، جاییکه به گفتهٔ آنان در مقایسه با ایالتهای ناآرام خیبرپشتونخوا و بلوچستان، نسبتاً آرامتر است.
در حالیکه اردو و استخبارات پاکستان متهم است که خشونت را علیه خبرنگاران منتقد از دخالت این دو نهاد در سیاست دولت، راه اندازی میکند، ثروتمندان صاحب رسوخ و سیاستمداران در ایالتهای سند و پنجاب نیز متهم است که در حملات بر خبرنگاران دست داشته و پاسخگو قرار نمیگیرند.
ختک گفت: "معافیت عمیق از مجازات و بیثباتی سیاسی عامل محرک خشونت کنونی است. با اینحال، فهرست عوامل خشونت علیه آزادی مطبوعات تنها به این دو مورد محدود نشده و سایر عوامل به شمول تروریزم نیز در آن شامل است."
عطاالله تارر، وزیر اطلاعات پاکستان، روز شنبه گفت که حکومت فدرال با مقامهای چهار ایالت از نزدیک کار میکند تا به مشکلات فراروی خبرنگاران رسیدگی کند. او گفت: "باید یک یا دو قضیه سرمشق شود تا دیگر چنین چیزی اتفاق نیافتد. به نظرم این موضوع مهمی است که باید به آن رسیدگی شود."
کمیته حفاظت از خبرنگاران، مستقر در ایالات متحده، روز جمعه با نشر خبرنامهای، به خاطر کشته شدن لهری و گوهنیو ابراز تاثر کرده و از مقامهای پاکستانی خواسته است تا عاملان این کشتارها را به عدالت کشانده و برای پایان بخشیدن به "چرخهٔ خشونت علیه خبرنگاران" از خود ارادهٔ فوری سیاسی نشان دهند.
این نهاد مدافع خبرنگاران گفته است که در سال روان دهها خبرنگار در پاکستان به خاطر کار خبرنگاری شان مورد حمله قرار گرفته یا مجبور شده اند که در خفا به سر ببرند.
سازمان خبرنگاران بدون مرز نیز در گزارش اخیر خود از مقامهای حکومت فدرال پاکستان خواسته است تا تدابیر فوری را برای رسیدگی به افول هشداردهندهٔ وضعیت آزادی مطبوعات در پاکستان روی دست گیرد.
سیلیا مرسیر، مسوول بخش جنوب آسیا در سازمان خبرنگاران بدون مرز گفته است: "پاکستان یکی از مرگبارترین کشورهای جهان برای کارمندان رسانهها است و سطح معافیت از مجازات برای عاملان قتل خبرنگاران، ترسناک است."
کاربران در پاکستان، در ماههای اخیر، شاهد اختلال گسترده در شبکههای بزرگ اجتماعی به شمول فیسبوک، انستاگرام، وتساپ و دیگر شبکهها بوده اند.
حکومت شهباز شریف، صدر اعظم پاکستان، که از سوی اردو حمایت میشود، متهم است که دسترسی به شبکههای اجتماعی را مختل و سرعت انترنت را در پاکستان ضعیف کرده است تا از آن طریق مانع مخالفان سیاسی خود شود.
اما حکومت پاکستان این اتهام را رد کرده و سرعت ضعیف انترنت را به انقطاع در کیبلهای انترنت که از بحر عبور میکند، ربط داده است.
گروه