کمیسیون تحصیلات عالی پاکستان در حالی ۴۵۰۰ بورس تحصیلی را برای دانشجویان افغان در موسسات آموزشی این کشور اعلام کرد که حکومت موقت پاکستان روند اخراج مهاجرین فاقد مدرک را از این کشور آغاز کرده است.
این بورسهای پاکستان در بخشهای طب، انجنیری، زراعت، بیولوژی، علوم اجتماعی، ساینس، کمپیوتر ساینس و علوم مدیریت است.
روند ثبت نام این بورسها تا ۳۰ نومبر صورت میگیرد و امتحان رقابتی آن در ماه دسمبر برگزار خواهد شد.
پس از سقوط نظام جمهوری در افغانستان و بازگشت طالبان به قدرت، روند اعطای بورسهای تحصیلی برای دانشجویان افغان در سایر نقاط جهان متوقف شده و دختران این کشور نیز از تحصیل محروم شده اند.
عنایتالله مومند که در حال حاضر دانشجوی سال دوم طب کالج خیبر در خیبر پشتونخوا و نماینده عمومی دانشجویان افغانستان زیر نظر کمیسیون تحصیلات عالی در پاکستان است، به صدای امریکا گفت: "در افغانستان پس از سقوط جمهوریت، پروسه بورسهای تحصیلی برای دانشجویان افغان در پاکستان متوقف شد، اما سازمان دانشجویان افغانستان برای آن مبارزه کرد، اکنون این روند دوباره آغاز شده است. این برای دختران افغان که از آموزش باز مانده اند، بسیار کمک خواهد کرد."
مومند افزود که محدودیت سنی این بورسها از ۱۷ تا ۲۳ سال است و آن دسته از دخترانی که در افغانستان به دلیل ممنوعیت تحصیلات عالی خانه نشین شده اند، از این بورسها محروم میشوند، چون به گفته او اکثر این دختران پا به ۲۳ سالگی گذاشته اند.
او افزود: "دخترانی که عمرشان بالاتر است، نمایندگان انجمن ما با کمیسیون آموزش عالی پاکستان صحبت میکنند تا با این دختران مراعات کنند، زیرا اکثر دختران، فارغالتحصیل دانشگاههای طب ننگرهار، کابل و بلخ بودند که در حال حاضر از تحصیل محروم استند."
به گفتۀ مومند، به کمیسیون تحصیلات عالی پاکستان نیز گفته است که فیصدی دختران را در بورسهای تحصیلی افزایش دهد، زیرا پسران هنوز هم فرصت تحصیل دارند، اما دختران چنین فرصتهایی را به سختی به دست میآورند.
رنگینه احمدزی از کابل در این مورد به صدای امریکا گفت: "این فرصت خوبی برای تحصیلات عالی است، اما دختران اجازه ندارند در اینجا به تحصیلات عالی بروند. از این طریق، دختران در رشتههای مورد نظر خود تحصیل خواهند کرد."
زبیده سید از ننگرهار که در حال حاضر در پشاور زندگی میکند، به صدای امریکا گفت که در سال ۲۰۲۱ از صنف دوازدهم فارغ شد و این دو سالاش به هدر رفت.
او افزود: "نتوانستم در اینجا داخله بگیرم، گفتند مدت مدارک شما تکمیل نشده است. بعد به من گفت پاسپورت بگیر، حالا پاسپورت گرفته ام، حالا برای این بورسهای کمیسیون آموزش عالی پاکستان خوشحالم و صدها دختر دیگر، از جمله من، در سطح عالی تحصیل خواهند کرد."
حلیمه شینواری از ننگرهار که از طریق بورس علامه اقبال در پاکستان تحصیل میکند، به صدای امریکا گفت که به دریافتکنندگان این بورس نه تنها فرصتهای تحصیلی خوبی داده میشود، بلکه در گرفتن ویزه نیز مشکلی ندارند."
اما در این حال، مساله یافتن کار پس از فارغالتحصیلی دغدغۀ دیگر دانشجویان افغان است. شاهدالله مومند از ولایت ننگرهار که اخیراً دانشگاه را به پایان رسانده، به صدای امریکا گفت که مشکل بزرگ او اکنون پیداکردن شغل است.
او گفت: "دکتورای خود را در دانشگاه طب داو در کراچی، مرکز ایالت سند پاکستان به پایان رسانده ام، اما نزدیک به هفت ماه است که کار ندارم. بسیاری از دوستانم که در رشته طب تحصیل کرده اند، بیکار استند."
پس از خروج نیروهای بین المللی و تسلط دوبارهٔ طالبان، بسیاری از سازمانهای خارجی نیز این کشور را ترک کردند که منجر به کاهش شدید فرصتهای شغلی شده است.
گروه