ارزش روپیهٔ پاکستانی یک بار دیگر در مقابل دالر رکود کرده و امروز ۲۶ جنوری (ششم دلو) در بازارهای اسعار این کشور، یک دالر امریکایی در مقابل ۲۵۵ روپیهٔ پاکستانی تبادله شد.
صرافان بازار آزاد اسعار میگویند که ارزش دالر نسبت به روزهای گذشته ۱۲ روپیه افزایش یافته است. بیش از این یک دالر با ۲۴۳ روپیهٔ پاکستانی تبادله میشد.
بانک مرکزی پاکستان امروز نرخ ارزها را منتشر نکرده است اما دیروز براساس قیمت رسمی یک دالر با ۲۳۰ روپیهٔ تبادله میشد. اما این قیمت بانک مرکزی همواره در مقایسه با بازار آزاد بسیار پایینتر میباشد.
اتحادیهٔ تبادلات ارزی دیروز به صدای امریکا – دیوه گفت که این اتحادیه پس از این نرخ دالر را در بازار آزاد تعیین نمیکند.
این در حالی است که امروز رسانه های پاکستانی دلیل این افزایش را عدم تعیین قیمت مشخص دالر در بازارهای تبادلات ارزی خوانده اند.
اما ظفر پاراچه، رییس اتحادیه تبادلات ارزی به صدای امریکا – دیوه گفت که دلیل کاهش قیمت روپیهٔ پاکستانی عدم تعیین قیمت ثابت دالر نیست، بلکه به گفتهٔ وی، افت قیمت دالر در برابر روپیهٔ پاکستانی است.
برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند که تعیین نرخ دالر سبب شده بود تا پول کمتری از خارج به پاکستان بیاید و بازارهای غیررسمی نیز ایجاد شود. نرخ یک دالر در این بازارها حتا به ۲۷۰ روپیه نیز رسیده بود.
غلام صمد، کارشناس مسایل اقتصادی میگوید: "آمد پول از خارج کاهش یافت، بازار سوم غیرقانونی در بازار ایجاد شد و یکی از شروط صندوق بینالمللی پول (IMF)بود. برای یافتن راهی برای مذاکره با صندوق بین المللی پول، پایان دادن بلاتکلیفی در بازار و آمد پول از راه قانونی به کشور، روپیه آزاد شد."
بانک مرکزی پاکستان میگوید که اکثر تجار با دالر معامله میکنند و پاکستان بیشتر مواد غذایی، مواد خام صنعتی، نفت و سایر مواد مشابه را از خارج وارد میکند که اغلب به دالر معامله میشود.
غلام صمد افزود که اگر دالر در بازار زیاد شود، ارزش آن پایین خواهد آمد و اگر این اتفاق نیفتد، به گفته وی، ارزش روپیه بیشتر کاهش مییابد و قیمتها نیز افزایش خواهد یافت.
اما کارشناسان میگویند که در کنار این همه، جنجالهای سیاسی موجود در پاکستان و قرضههای بین المللی نیز سبب مشکلات اقتصادی و کاهش ارزش پول این کشور شده است.
برخی از کارشناسان به این باور اند که افزایش تقاضا برای دالر و قاچاق دالر از پاکستان نیز در کاهش ارزش روپیه نقش دارد.