رییس شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان میگوید که در مسالۀ صلح نباید از نظریات مطرحشده بیم داشت و به آن حساسیت نشان داد.
عبدالله عبدالله، روز یکشنبه هفتم مارچ (۱۷ حوت) در مراسم تجلیل از روز جهانی زن در کابل گفت که دربارۀ نظریات، طرحها و موضوعات مطرحشده در مورد روند صلح باید بحث شود و آنچه خواست مردم است در آنها باید جستجو شود.
رییس شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان با اشاره به طرحی که زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور مصالحۀ افغانستان با مقامها و چهرههای سیاسی شریک کرده، گفت: "طرحی که همین حالا مطرح شده به حیث یکی از نظریات به سرعت بخشیدن به پروسه صلح است این را به عنوان رییس شورای عالی مصالحۀ ملی با تمام سطوح شریک میکنیم."
او گفت که اگر مذاکرات صلح با طالبان روزی نتیجه دهد، در فرجام هر دوجانب باید در چوکات یک نظام کار کنند و ایجاد سیستمهای جداگانه برای هر یک ممکن نیست.
حمدالله محب، مشاور شورای امنیت ملی افغانستان نیز گفت که طرح ارایهشده از حکومت ایالات متحده نیست، بلکه برای پیشبرد روند صلح کمک خواهد کرد.
او افزود: "در وقتی که شریک میشد، امریکاییها به همگی، به هرکسی که این طرح را داده، (گفته اند) که این طرح حکومت شان نیست، بلکه چیزی است که بتواند پروسه صلح را یک کمی سرعت ببخشد."
آقای محب افزود که حکومت در مورد این طرح غور کرده است و طرحی ساختاری در مورد چگونگی تقسیم قدرت برای ختم منازعات در افغانستان است.
اما مشاور امنیت ملی افغانستان افزود که مشکل تنها در ساختار نظام نیست، بلکه مسایلی مطرح میشود و تفاوت در دیدگاههای سیاسی حکومت و طالبان وجود دارد.
زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور مصالحۀ افغانستان، در سفر اخیرش به کابل در مورد بدیلها و گزینههای مختلف، به شمول حکومت مشارکتی برای پیشبرد روند صلح با مقامات افغان بحث کرده است.
اما روز گذشته محمد اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان به گونۀ تلویحی با این طرح مخالفت نشان داد و گفت که انتقال قدرت از طریق انتخابات "یک اصل غیر قابل معامله است".
آقای غنی همچنان گفت که هر نهادی میتواند "خیال و خوابی" را برای راه حل در افغانستان توصیه کند، اما وثیقه مردم این کشور قانون اساسی است و نیاز به دیگر طرحها در این کشور نیست.