بخش علوم سیاسی دانشگاه پشاور و دانشگاه سسیکس بریتانیا، در گزارش تحقیقی سه ساله خود در مورد پناهجویان افغان، موضع حکومت پاکستان را رد کرده که گفته است حضور مهاجران افغان در خیبر پشتونخوا و ایالتهای دیگر بر زندگی و اقتصاد ساکنان تاثیرات منفی گذاشته است.
پروفیسور عبدالرووف، رییس بخش علوم سیاسی دانشگاه پشاور و مسوول این تحقیقي، به صدای امریکا گفت که بر اساس یافتههای آنان، مهاجران افغان در پاکستان در بخش زراعت و سایر سکتورهای شغلی نقش سازنده داشته اند.
او گفت که مهاجران افغان شغلهای جدیدی را در پاکستان ترویج کرده، زمینهای بایر را زیر آب آورده و به زمینهای حاصلخیز تبدیل کرده اند.
به گفتۀ پروفیسور عبدالرووف، کارگران با مزد کم، کشت انواع سبزیجات و زراعت، ساخت تعمیرهای بزرگ در پاکستان به دلیل حضور و فعالیت مهاجران افغان است که از این طریق برای جوانان پاکستانی نیز شغل ایجاد شده است.
عبدالرووف افزود که آنها با حمایت مالی دانشگاه سسیکس بریتانیا، سرویی را انجام داده بودند که در آن استادان و کارمندان برخی از سازمانهای غیرحکومتی اشتراک کردند.
آنها همچنین ۱۶ کمپ مهاجران افغان را در منطقه هریپور سروی کردهاند تا مشکلات و ضرری را که مهاجرین افغان به وجود آورده اند، دریابند. اما مردم به ایجاد شغل و فرصتهای کاری که توسط مهاجران افغان فراهم شده، اشاره کرده اند.
اعضای این سروی از مناطق چون صوابی مردان جلاله، منطقه کوز دیر شمشتو، کوهات پشاور، آزاخیل، نوشهر و چترال بازدید کردند و از عموم مردم در مورد مهاجران افغان سوال کردند و سه سال و نیم طول کشید تا این سروی جمعآوری شود.
یافتههای این سروی که در نتیجه صحبت با مردم و بزرگان محل انجام شد، نشان میدهد که مهاجران افغان بار دوش پاکستان نیستند، بلکه منابع جدیدی را برای امرار معاش و اقتصاد این کشور ایجاد کرده اند.
ظریف خان، یکی از مهاجران افغان، است که در جاده نوشهر در مردان قالین فروشی دارد. او به صدای امریکا گفت که سه نفر از ساکنان شهر مردان در مغازه وی کار میکنند.
به گفتۀ او، بسیاری از مهاجران افغان کسب و کار خود را دارند و به حکومت پاکستان مالیات میپردازند.
نور رحمان، اهل ولایت کندز افغانستان که اکنون در ساحه بونیر خیبر پشتونخوا یک نانوایی دارد، گفت که ۱۸ شهروند پاکستانی با نانوایی او کار میکنند و برای حکومت پاکستان مالیه میپردازد.
او در گفتگو با صدای امریکا گفت که از چند روز پیش بسیار ناراحت است، زیرا پولیس تمام معلومات وی را گرفته و ثبت کرده تا او را از پاکستان اخراج کند.
این مهاجر افغان ساکن خیبر پشتونخوا افزود: "اکثر کشورها از سرمایهگذاران استقبال میکنند، تابعیت میدهند و وظیفه میدهند. ما قانون را میپذیریم و در اینجا زمینه اشتغال را فراهم میکنیم. اما اگر با ما به گونهای رفتار شود که از این کشور اخراج شویم، این فقط به ضرر ما نه، بلکه برای پاکستان هم ضرر است."
بر اساس آمار کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان، پیش از این ۳.۲ میلیون مهاجر افغان در پاکستان زندگی میکردند، اما به گفته وزارت داخله خیبر پشتونخوا از نومبر سال گذشته تا اکنون نزدیک به ۶۰۰هزار مهاجر افغان به کشورشان بازگشته اند.
گروه