مسوولان صحی میگویند که مشکلات امنیتی و عدم دسترسی به مناطق دوردست از انگیزههای عمدۀ عدم امحای پولیو در افغانستان در حکومت قبلی بوده اند.
به باور آنان، سوی تغذی، مهاجرت، سنتهای ناپسند، فقر و نبود آگاهی در مورد بیماری پولیو و فواید واکسین از عوامل دیگری گسترش این بیماری در این کشور محسوب میشوند.
مسوولین صحی در ولایت کندز میگویند که در سال ۲۰۲۰ میلادی با وجود چالشهای امنیتی در این ولایت هیچ واقعۀ مثبت پولیو ثبت نشده بود، اما در سال ۲۰۲۱ سه واقعۀ مثبت تنها از ولسوالی امام صاحب این ولایت گزارش شد.
داکتر غلام جیلانی عطایی، آمر معافیت کتلوی ریاست صحت عامۀ کندز به صدای امریکا گفت: " ما از جامعه جهانی میخواهیم که افغانستان را در بخش صحت، به ویژه در راستای امحای پولیو کمک کند، تا بتوانیم به مردم خدمات بهتر عرضه کنیم."
به گفتۀ وی، تا زمانیکه مردم با تیمهای صحی همکاری نکنند، وزارت صحت عامه نمیتواند به تنهایی ویروس پولیو را از افغانستان و منطقه ریشهکن کند.
اما شماری از باشندگان محلی افغانستان ادعا کرده اند که ضعف، کمکاری و فساد اداری در وزارت صحت عامۀ رژیم قبلی سبب شده بود تا در مورد بیماری پولیو آگاهیدهی لازم صورت نگیرد.
رحیمه یک تن از باشندگان ولایت کندز به صدای امریکا گفت: " من کودکانم را در برابر پولیو واکسین کرده ام، اما هنوز هم شماری زیادی از خانوادهها در مناطق دور دست راجع به بیماری فلج کودکان و فواید واکسین آگاهی ندارند."
او ضمن این که از کمکاری وزارت صحت عامه انتقاد کرد، از خانوادهها خواست تا سطح آگاهی خویش را در مورد این بیماری بلند ببرند و کودکان شان را واکسین کنند، تا ویروس پولیو به طور کامل از افغانستان محو شود.
آگاهان امور به این باور اند که سنتهای ناپسند و باورهای نادرست جامعه در مورد واکسین نیز باعث شده تا بساط بیماری پولیو از افغانستان برچیده نشود.
شاهین امرخیل، آگاه امور خانواده به صدای امریکا گفت: " یکعده مردم به تعویذ و جادو عقیده دارند و اینگونه سنتها باعث بیباوری آنان بالای واکسین و در نتیجه سبب گسترش بیماری پولیو در کشور شده اند."
با وجود آنکه علمای دین بارها از مصوون بودن واکسین پولیو در افغانستان صحبت کرده اند، اما هنوزهم باورهای غیرمنطقی که گویا واکسین کودکان را عقیم میسازد در میان مردم وجود دارد؛ باورهای که میتواند کودکان را برای همیش فلج بسازد یا به سبب از بین رفتن آنان شود.
مقامات سازمان جهانی صحت میگویند که افغانستان و پاکستان دو کشوری در سطح جهان اند که هنوز هم ویروس پولیو از کودکان آن قربانی میگیرد.