زرغونه، دختر جوان افغان که در کودکی به دلیل ابتلا به بیماری پولیو یا فلج کودکان معلول شده است، همواره تلاش کرده و هیچگاهی نگذاشته است که این معلولیت مانع رفتن وی به مکتب شده و از پیشرفت و رسیدن به اهدافش جلوگیری کند.
او که ۳۰ سال عمر دارد و در ساحۀ کشک شهر غزنی زندگی میکند، خود را قربانی عدم آگاهی خانواده و اجتماع از خطر پولیو عنوان کرد.
زرغونه گفت: "من در اثر نبود واکسین و بی توجهی فامیل به مرض پولیو مبتلا و تا این زمان مشکلات زیادی را متحمل شده ام. در راه رفتن، نشستن و برخاستن مشکلات زیاد دارم و همیشه احساس کمبودی میکنم."
زرغونه ارادۀ قوی برای مبارزه با مشکلات و محدودیتها در زندگی دارد و فعلاً منحیث آموزگار در مکتب تعلیمات خاص برای معلولین کار میکند.
او میگوید که با معلولیت کنار آمده است، اما به گفتۀ وی هنوز هم تحمل نگاهها حرفهای رکیک مردم در بیرون از خانه همه روزه کامش را تلخ میسازد.
معلولیت سبب شده است که زرغونه نتواند ازدواج کند و این رویای وی رویا باقی بماند.
او از تمام خانواده ها میخواهد که در برابر صحت اطفال شان مسوول باشند و واکسین اطفال را به ایشان در وقت و زمانش تطبیق کنند.
خانم عارفه، مادر زرغونه اعتراف میکند که در آن زمان در مورد مرض پولیو هیچ چیزی نمیدانست و نه کسی برایش در مورد واکسین چیزی گفته بود.
عارفه گفت: "در زمان سابق واکسین رواج نداشت و نه ما در مورد واکسین آگاهی لازم داشتیم. دخترم را هیچ واکسین نکردم و بعدش دچار مریضی و تب شدید شد که حتا به داکتر هم مراجعه نکردم. او بعد از مدتی فلج شد و حالا با مشکلات زیادی مواجه است."
افزون بر زرغونه، دهها قربانی دیگر پولیو در ولایت غزنی با مشکلات و معلولیت ناشی از این بیماری دست و پنجه نرم میکنند.
فضل الحق هاشمی، مسوول انجمن معلولین ولایت غزنی میگوید که حدود ۵۰ نفر دیگر که در اثر ابتلا به پولیو معلول شده اند، در این انجمن ثبت است.
آقای هاشمی گفت: "آنان هیج نوع امتیاز و کمک مالی از سوی حکومت افغانستان دریافت نمی کنند. خانم زرغونه از سال ۲۰۱۰ نزد ما منحیث بیمار پولیو ثبت بوده و با بسیار مشکلات به مکتب و سایر مسایل زندگی خود رسیدگی میکند."
مسوولین ریاست صحت عامه ولایت غزنی میگویند که فعلاً در مورد پولیو به شکل مداوم به مردم آگاهی داده میشود و خانوادهها ضرورت واکسین را تا حدی زیاد درک کرده اند.
با آنکه غزنی یکی از ولایتهای ناامن افغانستان است و در ولایتهای همجوار آن هم اکنون نیز ویروس پولیو گردش دارد، از سال ۲۰۱۴ بدینسو هیچ واقعه مثبت پولیو در غزنی ثبت نشده است.