رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه، روز شنبه ۲۸ اکتوبر (ششم عقرب) قدرتهای غربی را ''عامل اصلی" کشتار فلسطینیان در نوار غزه دانست که توسط ارودی اسراییل کشته شده اند.
رییس جمهور اردوغان در یک گردهمایی چند صد هزار نفری از حامیان فلسطینی در شهر استانبول گفت: "عامل اصلی قتل عام در غزه غرب است."
با آنکه کشورهای مختلف اسلامی از سراسر جهان، حملات اسراییل بر نوار غزه به ویژه غیرنظامیان را محکوم کرده اند، این نخستین بار است که رییس جمهور یک کشور با اکثریت مسلمان، قدرتهای غربی را به صورت مستقیم به عامل کشتار مردم در نوار غزه متهم میکند.
اردوغان در جریان سخنرانی اش در میان صدها هزار شهروندان ترکی حامی فلسطینی ها گفت که اگر چند صدا کنار گذاشته شود "قتل عام غزه به طور کامل کار غرب است."
رییس جمهور ترکیه همچنین گفت که اسراییل مانند یک "مجرم جنگی" عملی می کند.
اردوغان گفت: "البته که هر کشور حق دفاع از خود را دارد. اما در اینجا عدالت کجا هست؟"
رییس جمهور ترکیه همچنین خطاب به قدرت های غربی گفت که به مرگ غیرنظامیان در اوکراین اشک می ریزند، اما در مورد مرگ غیرنظامیان در غزه چشمهایشان را میبندند.
اردوغان گفت: "ما مخالف همه این معیارهای دوگانه و ریاکاریها استیم."
این عالیترین مقام ترکیه همچنین متحدین اسراییل را متهم به ایجاد "فضای جنگ صلیبی و تفرقه اندازی میان مسیحیان و مسلمانان" کرد.
رییس جمهور ترکیه خطاب به کشورهای غربی گفت: "به صدای ما برای دیالوگ گوش بدهید. هیچ کسی بازندهٔ یک صلح عادلانه نیست."
پیش از این، اردوغان در حمایت از فلسطینیها خواهان حضور گسترده مردم در راهپیمایی شهر استانبول شد، گردهمایی که توسط حزب عدالت و توسعه سازماندهی شده بود.
اردوغان گفت: "ما با صدای بلند و واضح اعلام خواهیم کرد که در کنار مردم فلسطین در برابر آزار و اذیت اسراییل ایستاده ایم."
کشورهای غربی از جمله ایالات متحده که متحد نزدیک اسراییل در شرق میانه است، تا حالا به اتهام رییس جمهور ترکیه واکنش نشان نداده اند.
واکنش اسراییل
حکومت اسراییل در واکنش به این اظهارات اردوغان روز شنبه کارمندان دپلوماتیک خود را از ترکیه فرا خواند.
لی کوهن، وزیر خارجهٔ اسراییل، در صفحهٔ رسمی ایکس خود نوشته است که "با در نظرداشت اظهارات شدید ترکیه، به منظور ارزیابی مجدد روابط اسراییل و ترکیه، دستور برگشت نمایندگان دپلوماتیک خود [مستقر در ترکیه را ] صادر کردم."
اردوغان که از دو دهه به اینسو در اریکهٔ قدرت بوده، همواره از فلسطینیها حمایت کرده است. با این حال، سال گذشته، او همچنین اقداماتی را برای بهبود روابط دپلوماتیک با اسراییل انجام داد و در ماه سپتمبر نشستی تاریخی با بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل داشت.
پس از حملات هفتم اکتوبر حماس بر اسراییل که غافلگیرانه خوانده شده است، اسراییل حملات شدید هوایی و توپخانهای را بر نوار غزه آغاز کرده و تهدید کرده است که این حملات تشدید بیشتر خواهد یافت.
در منازعهٔ خونین کنونی میان اسراییل و حماس، اکثر کشورهای جهان به دو دسته تقسیم شده اند.
کشورهای غربی به ویژه امریکا و متحدین آن، حملات حماس را محکوم کرده و به کرات تاکید کرده اند که اسراییل حق دفاع از خود را دارد. در این میان، ایالات متحده کمکهای نظامی خود را برای اسراییل افزایش داده است. جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، بارها تاکید کرده است که برای اسراییل هر آنچه را نیاز دارد، فراهم خواهد کرد.
بر عکس، برخی کشورهای دیگر به خصوص کشورهای اسلامی، حملات اسراییل بر نوار غزه را به شدت محکوم کرده اند. در عین حال، برخی از کشورها خواهان آتش بس میان اسراییل و حماس شده اند و تاکید کرده اند تا کمکهای بشردوستانه به اسرع وقت برای مردم غزه فراهم شود.
تندروان گروه حماس به تاریخ هفتم اکتوبر از نوارغزه بالای اسراییل حمله کردند که به گفتهٔ مقامات اسراییل، کم از کم ۱۴۰۰ نفر را کشتند و ۲۲۲ نفر را گروگان گرفتند.
اسراییل نیز در حملات متقابل انتقامجویانه، حملات هوایی و توپخانهای شدید را بالای نوار غزه آغاز کرد. به گفتهٔ وزارت صحت نوار غزه این حملات تا حالا سبب کشته شدن بیش از ۷۷۰۰ نفر شده که اکثر آنان زنان و کودکان اند.
گروه