لینک های دسترسی

Breaking News

واکنش‌ ملل متحد و امریکا به انفجار در بلخ؛ 'خبرنگاران افغان باید حفاظت شوند'


نهادهای‌های حامی خبرنگاران افغان می‌گویند که در انفجار روز گذشته در شهر مزار شریف، کم از کم ۱۵ خبرنگار زخمی شدند.
نهادهای‌های حامی خبرنگاران افغان می‌گویند که در انفجار روز گذشته در شهر مزار شریف، کم از کم ۱۵ خبرنگار زخمی شدند.

انفجار روز گذشته در میان خبرنگاران در شهر مزار شریف، مرکز ولایت بلخ، واکنش‌های زیادی را به دنبال داشته و از این میان، سازمان ملل متحد، امریکا و برخی از نهادهای پشتیبان رسانه‌ها ضمن نکوهش این حمله، خواستار حفاظت از خبرنگاران افغان شده اند.

هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) این حمله را محکوم کرده و با بستگان قربانیان ابراز غم‌شریکی کرده است. یوناما این رویداد را یک واقعۀ "غیرقابل پذیرش" خوانده و گفته است که باید خشونت‌ها هرچه زودتر در افغانستان متوقف شود.

یوناما افزوده است: "خبرنگاران افغان شجاعت عظیمی از خود نشان می‌دهند و باید از آن‌ها محافظت شود."

مقام‌های امنیتی طالبان گفتند که این انفجار حوالی ساعت ۱۱:۳۰ دقیقه روز شنبه ۱۱ مارچ (۲۰ حوت) در "مرکز فرهنگی تبیان" به وقوع پیوست که در اثر آن، یک نگهبان این مرکز کشته و هشت نفر دیگر، به شمول پنج خبرنگار، زخمی شدند.

تامس وست، نمایندۀ ویژهٔ ایالات متحدۀ امریکا برای افغانستان حمله بر مرکز فرهنگی تبیان را تاسف‌‌بار خوانده و گفته است که چنین اعمال خشونت‌آمیز و "بی‌معنا" را محکوم می‌کنند.

آقای وست در یک تویت نگاشته است: "ما به انعطاف‌پذیری مردم افغانستان و ظرفیت آن‌ها برای بازبرخاستن باور داریم."

ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ شورای حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان نیز ضمن نکوهش این حمله آن را "ضربه دیگری به آزادی بیان در افغانستان" خوانده و بر حفاظت از خبرنگاران در این کشور تاکید کرده است.

در این حال، سازمان گزارشگران بدون مرز می‌گوید که این انفجار زمانی به وقوع پیوست که شمار زیادی از خبرنگاران محلی ولایت بلخ برای تجلیل از "روز ملی خبرنگاران" در این مرکز فرهنگی جمع شده بودند.

بر اساس معلومات این سازمان، در این انفجار کم از کم پنج خبرنگار زخمی شده است. سازمان گزارشگران بدون مرز تاکید کرده که عاملان این حمله باید هرچه زودتر بازداشت و محاکمه شوند.

واکنش‌های داخلی

دفتر حمایت‌کننده رسانه‌های آزاد افغانستان (نی) این حمله را برای جامعۀ خبرنگاری در افغانستان تکان‌دهنده خوانده و از بازجویی خبرنگاران توسط طالبان پس از این انفجار انتقاد کرده است.

این نهاد همچنان گفته است مقام‌های امنیتی طالبان پس از این رویداد، خبرنگاران را مورد بازجویی قرار داده اند. نی این اقدام طالبان را تاسف‌‌بار خوانده و گفته است که این کار "فشار دوبرابر بر خبرنگاران" می‌باشد.

این نهاد حامی خبرنگاران در اعلامیه‌ای گفته است: "نهادهای امنیتی باید بدانند که استفسار و بازجویی عملی است که در قوانین کشور، براساس شرایط ویژه صورت‌‌پذیر است. خبرنگاران نباید هم‌زمانی که قربانی‌اند، مظنون نیز شمرده شده و مورد استفسار قرار بگیرند. این‌عمل خلاف ارزش‌های حقوق بشری ا‌ست."

نهادهای پشتیبان رسانه‌ها و خبرنگاران افغانستان گفته اند که یافته‌های آنان نشان می‌دهد که در این انفجار کم از کم ۱۵ خبرنگار زخمی شده اند.

به گفتۀ انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان در این حمله مرتضی صمیمی، نجیب فریاد، فردین نوروزی، عزیز ابرام، خیبر ابراهیمی، وحید جلالی، سیرت نوری، جواد درویش، روح‌الله روحانی، حسیب، منیر بهیر، سجاد موسوی، ناصر ظاهری و رسول سالک زخم برداشته اند.

این نهادهای حامی خبرنگاران از طالبان خواسته اند که این رویداد را بگونۀ جدی بررسی کرده و بر تامین امنیت خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای در این کشور تلاش کنند.

XS
SM
MD
LG