لینک های دسترسی

Breaking News

مبنای محدودیت طالبان بر سیر و سفر زنان؛ شرعی یا سیاسی


از جمله محدودیت هایی که بر زنان افغان در طول یک سال گذشته از سوی طالبان وضع شده است، یکی آن داشتن محرم یا همراه مرد در صورت بیرون رفتن زنان از خانه می‌باشد که مورد انتقاد سخت فعالین حقوق زنان قرار گرفته است.

ستوری یزدان‌پرست، فعال جامعه مدنی می‌گوید که زنان افغان در یک سال گذشته در افغانستان، "بدترین وضعیت را تجربه کرده اند". او می افزاید: "آنان برای گشت و گذار و نداشتن محرم شرعی بارها هتک حرمت شدند، تهدید شدند، تحقیر شدند، شکنجه شدند و خشونت دیدند".

حمیرا اعتمادفر بدخش، دختری است که به دلیل نداشتن همراه مرد در بیرون از خانه، مورد آزار و اذیت طالبان قرار گرفته است.

او گفت: "یک روز به دیدن یکی از اقاربم به شفاخانه با تکسی می‌رفتم، چون محرم شرعی نداشتم مورد بازپرس طالبان قرار گرفتم. طالبان تکسی را ایستاد کرده لایسنس او را گرفتند که چرا خانم بدون محرم را به تکسی بالا کردی... و مرا بالافاصله پیاده کردند و یک فاصله بسیار زیادی را مجبور شدم تا پیاده بروم."

فعالین حقوق زنان از اعمال این محدودیت‌ها انتقاد کرده و می‌گویند که این محدودیت، حقوق و سهم زنان در جامعه را شدیداً محدود کرده است.

شهلا فرید، استاد دانشگاه و فعال حقوق زنان می‌گوید: "حاکمیت‌های نامشروع معمولاً هر عمل خود را توجیه می‌کنند به اعمال دینی و اسلامی، در حالیکه اعمال طالبان در یک سال گذشته مخالف هر گونه عمل اسلامی بوده می‌تواند".

طالبان هر گونه برخورد تبعیض‌آمیز با زنان را رد کرده و بارها گفته اند که حقوق زنان در افغانستان در چوکات شریعت اسلام تامین است. طالبان داشتن محرم یا همراه مرد در صورت بیرون رفتن زنان از خانه را مبنای فقهی و اسلامی داده اند.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان می‌گوید: "زنان اگر سفر طولانی و درازی داشته باشند، حکم شرعی است که محرم با آنها باشد و اگر سفر طولانی نباشد، می‌توانند در بین شهر ها به طور آزاد بگردند. ولی در افغانستان عرف افغانی هم همین است و عادت هم همین است که زنان به تنهایی نمی‌توانند از یک ولایت به ولایت دیگر سفر کنند".

اما محمد داود نسیمی، عالم دین و استاد علوم اسلامی در نووا کالج ایالت ویرجینیا می گوید که در اسلام، موضوع داشتن محرم برای زنان به معنی وضع محدودیت بر آنان نیست.

او می افزاید: "در اسلام در مورد داشتن محرم هدایات خاص برای شرایط خاص وجود دارد، اما مهم است که این هدایات هم به شکل درست فهمیده شود و هم به شکل درست تطبیق شود. نکته اول که باید درک کنیم، هدف این هدایات است، هدف خاص این هدایات حفاظت و امنیت زن است. هدف این نیست که برای زن قیودات و محدودیت های بیجا ایجاد شود".

اداره سر مفتش ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) در تازه ترین گزارش خود گفته است که وضع محدودیت‌ها بر گشت و گذار زنان توسط طالبان، منجر به ایجاد مشکلات در دسترسی زنان به خدمات صحی و محدود شدن فرصت‌های کاری به زنان شده است.

XS
SM
MD
LG