نمایندۀ ویژۀ وزارت خارجۀ ایالات متحده در امور زنان و حقوق بشر در افغانستان، وضعیت کنونی این کشور را "دردناک" توصیف کرده و خواستار ادامۀ حمایت جامعۀ جهانی از مردم افغانستان شده است.
رینا امیری، ناوقت روز دوشنبه ۱۵ اگست (۲۴ اسد) در یک رشته تویتهایی گفته است که اکنون یک زمان دردناک برای بسیاری از افغانها است، به ویژه برای زنان و دخترانی که نامریی شده اند و برای گروههای قومی، مذهبی و در معرض خطر که در سایۀ خشونت زندگی میکنند.
خانم امیری در ادامه نگاشته است: "تنها گزینه این است که جهان به ایستادگی و حمایت از مردم شجاع افغانستان ادامه دهد، زیرا آنها شجاعانه خواستار یک دولت فراگیر استند که به حقوق همه مردم احترام بگذارد. آرزوی آنها برای افغانستانی که همه مردم آن حق آموزش داشته باشند، به عنوان اعضای فعال جامعه و نیروی کار خدمت کنند و دولت خود را انتخاب کنند."
به گفتۀ خانم امیری جهان به دنبال یک افغانستان با ثبات در صلح با خود و همسایگانش است و تاکید کرده که راه پیشرو طولانی و چالش برانگیز خواهد بود.
او اضافه کرده که ایالات متحده همچنان بزرگترین اهداکنندۀ کمکهای بشردوستانه است و امریکا به همکاری با مردم افغانستان در زمینه احترام به حقوق بشر، آیندۀ اقتصادی پایدار و صلح پایدار متعهد است.
خانم امیری در حالی وضعیت مردم افغانستان را "دردناک" توصیف کرده است که طی یک سال گذشته، گزارشهای مبنی بر نقض حقوق بشر توسط طالبان از جمله، وضع محدودیتهای سختگیرانه بر زنان، مسدود شدن مکاتب متوسطه و لیسۀ دخترانه و "کشتار نظامیان حکومت پیشین و غیرنظامیان"، نیز نشر شده است.
علاوه بر این، بر اساس آمار ملل متحد، ۱۶ میلیون نفر در افغانستان مصوونیت غذایی ندارند و ۶.۶ میلیون آنان در حالت اضطرار قرار گرفته اند و در یک قدمی قحطی قرار دارند.
رامز الاکبروف، معاون هماهنگکننده امور کمکهای بشری ملل متحد در افغانستان، روز دوشنبه گفت که وضعیت افغانستان را میتوان به بهترین وجه به عنوان "فاجعه خالص توصیف کرد."
پیش از این، سیما بحوث، رییس اجرایی ادارۀ امور زنان سازمان ملل متحد گفته بود که یک سال پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، وضعیت زنان و دختران در آن کشور هنوز هم رو به وخامت است.
خانم بحوث روز دوشنبه ۱۵ اگست (۲۴ اسد) در سالروز یک سالگی مسلط شدن طالبان بر افغانستان با نشر اعلامیهای گفت که در یک سال گذشته، بی احترامی به حق زنان و دختران افغان برای زندگی آزاد و برابر، به شمول حق آموزش، دسترسی به خدمات صحی و فرار از خشونت، فزاینده بوده است.
یک سال از سلطۀ طالبان بر افغانستان سپری شد، اما هیچ کشوری در جهان حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است و کشورهای جهان همواره به ایجاد حکومت همهشمول در افغانستان و نیز احترام به حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان و دختران از سوی طالبان اصرار دارند.
اما طالبان گفته اند که امنیت بزرگترین دستاورد این گروه طی یک سال گذشته است، حقوق همه شهروندان تامین بوده و حقوق شرعی زنان نیز داده میشود. این گروه به مشکلات اقتصادی مردم اعتراف دارند و جامعۀ جهانی به ویژه انجماد سرمایههای افغانستان در بانکهای خارجی را عامل آن میخوانند.