لینک های دسترسی

Breaking News

گزارشگران بدون مرز به طالبان: به محدودیت‌های‌‌ دسترسی به اطلاعات  پایان دهید


طالبان پس از حاکمیت مجدد بر افغانستان، محدودیت‌های زیادی بر رسانه‌ها و خبرنگاران در این کشور وضع کرده که در حال حاضر، فضا برای آزادی رسانه‌ها و دسترسی به اطلاعات در مقایسه با هر زمان دیگر تنگ‌تر شده است.
طالبان پس از حاکمیت مجدد بر افغانستان، محدودیت‌های زیادی بر رسانه‌ها و خبرنگاران در این کشور وضع کرده که در حال حاضر، فضا برای آزادی رسانه‌ها و دسترسی به اطلاعات در مقایسه با هر زمان دیگر تنگ‌تر شده است.

سازمان گزارشگران بدون مرز (RSF) ناوقت روز جمعه ۱۵ نومبر (۲۵ عقرب) با اشاره به محدودیت‌های تازۀ طالبان به رسانه‌ها در خوست، از این گروه خواسته است که از سرکوب رسانه‌ها و محدودیت‌ها به حق دسترسی به اطلاعات در این کشور خودداری کنند.

به گفتۀ این سازمان طالبان در جریان دو هفته گذشته فعالیت سه دستگاه رادیویی را به دلیل پخش موسیقی و صدای زنان مسدود کرده و از این میان، تا کنون برای دو رادیو محلی دوباره اجازۀ دادند تا آنان نشرات خود را از سر بگیرند.

سازمان گزارشگران بدون مرز گفته است: "دفتر رادیو لونگ به تاریخ ششم نومبر توسط طالبان مهر لاک شده است. این دستگاه رادیویی که در ولایت خوست در جنوب-شرق افغانستان موقعیت دارد، هدف سیاست‌های ظالمانۀ مقامات امر به معروف و نهی از منکر طالبان قرار گرفته است."

در اعلامیه آمده که رادیو محلی لونگ، برای مردم به ویژه برای دختران جوان که آنان از رفتن به مکاتب محروم شده‌اند، برنامه‌های آموزشی را فراهم کرده بود.

طالبان به تاریخ ۲۶ اکتوبر پخش موسیقی از طریق رسانه‌های محلی ولایت خوست را به گونۀ کامل ممنوع کرده و همچنان مقام‌های این گروه از مسوولان رسانه‌ها خواستند که از پخش صدای زنان و دختران جلوگیری کنند.

سیلیا مرسیر، مسوول بخش جنوب آسیا در سازمان گزارشگران بدون مرز گفته است: "طالبان از زمان برگشت دوباره به قدرت در اگست ۲۰۲۱، به سرکوب وحشیانه رسانه‌های افغانستان ادامه داده، تمام صداهای مستقل را خفه کرده و این کشور را در خاموشی کامل فرو برده‌اند."

مرسیر افزوده که اقدامات تازۀ طالبان بر رسانه‌های محلی ولایت خوست، نشان‌دهندۀ این است که این گروه در تلاش محدودیت‌های بیشتر رسانه‌ها در این کشور اند.

مسوول بخش جنوب آسیا در سازمان گزارشگران بدون مرز از طالبان خواستار بازگشایی دوباره رادیو لونگ شده و از طالبان خواسته است که به محدودیت‌ها و سرکوب رسانه‌ها در این ولایت پایان دهند. به گفتۀ وی، طالبان باید به حق دسترسی به اطلاعات احترام گذاشته و همچنان به رادیوهای محلی اجازه دهند تا آنان آزادنه به نشرات خود ادامه دهند.

نگرانی‌ها از محدودیت‌ها بر رسانه‌ها در خوست در حالی مطرح می‌شود که پیش از این، مقام‌های طالبان اسماعیل سعادت، خبرنگار رادیو ناز، وحیدالله معصوم خبرنگار رادیو اقرا و احسان‌الله تسل، خبرنگار رادیو ولس غژ (صدای مردم) را به دلیل نشر موسیقی از طریق این رسانه‌ها به گونۀ موقت بازداشت و زندانی کرده بودند.

طالبان پس از حاکمیت مجدد بر افغانستان، محدودیت‌های زیادی بر رسانه‌ها و خبرنگاران در این کشور وضع کرده که در حال حاضر، فضا برای آزادی رسانه‌ها و دسترسی به اطلاعات در مقایسه با هر زمان دیگر تنگ‌تر شده است.

درتازه‌ترین مورد، مرکز خبرنگاران افغانستان گفت که ادارۀ محلی طالبان در ولایت ننگرهار به مسوولان ادارات در آن ولایت دستور داده است که از گرفتن عکس و نشر آن و نیز مصاحبۀ تصویری با رسانه‌ها پرهیز کنند.

این نهاد حامی خبرنگاران و رسانه‌های افغانستان، ضمن ابراز نگرانی جدی به خاطر گسترش چنین محدودیت در افغانستان، از پیامدهای منفی آن بر روند کاری رسانه‌ها و دسترسی مردم به اطلاعات هشدار داده است. چنین ممنوعیت پیش از این در ولایت‌های قندهار، هلمند، تخار و بادغیس عملی شده است.

طالبان پس از تسلط مجدد بر افغانستان، محدودیت‌های فراوانی را بر رسانه‌ها وضع کرده و وضعیت مانند حاکمیت نخست این گروه در حال سمت و سو یافتن است. طالبان در حاکمیت نخست خود بین‌ سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ نشرات تلویزیونی و تصویربرداری را به کلی منع کرده بودند.

زمانیکه طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ قدرت را در افغانستان دوباره در دست گرفتند، حدود ۸۴۰۰ رسانه در آن کشور فعالیت داشت، اما بر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در جریان سه سال حاکمیت طالبان، حدود ۳۰۰۰ رسانه در افغانستان از فعالیت باز مانده اند.

گروه

XS
SM
MD
LG