لینک های دسترسی

Breaking News

صعود آزادی رسانه‌ها در افغانستان، اما مرگبار برای خبرنگاران افغان


بر بنیاد گزارش آر.اِس.اف، افغانستان در بخش آزادی رسانه‌ها از ردۀ ۱۲۰ به جایگاه ۱۱۸ قرار گرفته است
بر بنیاد گزارش آر.اِس.اف، افغانستان در بخش آزادی رسانه‌ها از ردۀ ۱۲۰ به جایگاه ۱۱۸ قرار گرفته است

سازمان گزارشگران بدون مرز گفته است که تهدیدها برضد خبرنگاران و رسانه‌ها از سوی برخی رهبران سیاسی در برخی کشورها اعمال می‌شود؛ اما افغانستان با وجود مشکلات دو پله صعود کرده است.

بر بنیاد گزارش، افغانستان از ردۀ ۱۲۰ به جایگاه ۱۱۸ قرار گرفته است و پیشرفت‌های امیدوارکننده وجود دارد؛ اما هنوز هم این کشور برای خبرنگاران مرگبار است.

در تازه ترین مورد خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان، بامداد چهار شنبه (۲۵ اپریل) مخالفان مسلح یک خبرنگار افغان را در کندهار به گلوله بستند.

سازمان گزارشگران بدون مرز که مقر آن در پاریس است، در گزارش گزارش ۲۰۱۸ در مورد وضعیت آزادی مطبوعات در ۱۸۰ کشور جهان، گفته است که افغانستان در زمینۀ "کثرتگرایی، چارچوب‌های حقوقی و قانونی، زیرساخت‌ها و استقلال رسانه‌ها" پیشرفت داشته است، اما این پیشرفت‌ها جزئی خوانده شده است.

همچنان در این گزارش آمده است "افغانستان از نادر کشورهای جهان است که با وجود تهدید و خشونت علیه خبرنگاران و رسانه‌ها؛ دولت آن در حد توان خود با بسیج قوای دولتی پولیس و امنیت ملی تلاش خود را برای حفاظت از خبرنگاران انجام می‌دهد".

گزارش ابراز نگرانی کرده است که بدترشدن وضعیت امنیتی، روی حضور زنان روزنامه‌نگار و رسانه‌ها تأثیر مستقیم گذاشته است.

حکومت افغانستان از سال گذشته به این طرف با اشتراک فدراسیون خبرنگاران افغان، کمیتۀ مشترکی را به رهبری محمد سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری، به منظور بررسی قضایای تهدید و مشکلات خبرنگاران ایجاد کرده است.

گزارش به ایجاد این کمیته اشاره کرده و جلسات ماهانۀ آن را در بررسی مشکلات و تهدیدها در برابر خبرنگاران مؤثر خوانده و گفته است که این کمیتۀ مشترک در سال روان توانسته است که ده‌ها قضیۀ خشونت و تهدید در برابر خبرنگاران را مؤفقانه بررسی و اکثر شان را حل کند.

ایران در ردۀ ۱۶۳، پاکستان در ردیۀ ۱۳۹ و تاجیکستان در ردۀ ۱۴۹ این فهرست قرار گرفته است.

بر بنیاد این گزارش، برخی از رهبران در دولت‌های دموکراتیک، رسانه‌ها را یکی از بنیادهای دموکراسی نه؛ بلکه به عنوان یک رقیب می‌پندارند که به گفتۀ سازمان گزارشگران بدون مرز، این رهبران آشکارا در برابر رسانه‌ها نفرت شان را بیان می‌کنند.

گزارش از ایالات متحدۀ امریکا یاد کرده و گفته است که دونالد ترامپ، "گفتمان زهرآلود ضد رسانه‌ای را با دشمن مردم نامیدن خبرنگاران همراه کرده است" چیزی که به گفتۀ این سازمان، قبلاً ژوزف استالین از آن استفاده کرده بود.

ایالات متحده امریکا در گزارش سال ۲۰۱۸ سازمان گزارشگران بدون مرز، با از دست‌دادن دو رتبه از ردۀ ۴۳ به رده ۴۵ قرار گرفته است.

با استناد به این گزارش، با آنکه آزادی رسانه‌ها در کشورهای اروپایی از تضمین بیشتر برخوردار است؛ اما "خشونت کلامی رهبران سیاسی علیه رسانه‌ها افزایش یافته است".

بر اساس این گزارش، ناروی و سویدن به ترتیب در جایگاه اول و دوم رده‌بندی آزادی مطبوعات جهان قرار دارند و کوریای شمالی همانند سال گذشته، در قعر فهرست جا گرفته است.

XS
SM
MD
LG