انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ ایالات متحده در مراسم امضای تجدید تفاهمنامه با ایتلاف تخلیهٔ افغانها (AfghanEvac coalition)گفت که ایالات متحده به انتقال و اسکان مجدد شرکای افغان متعهد است.
آقای بلینکن روز دوشنبه ۱۲ جون (۲۲ جوزا) در سخنرانی قبل از امضای این تفاهمنامه گفت: "تفاهمنامهای را که به زودی امضا خواهیم کرد به ما امکان میدهد اطلاعات را با یکدیگر شریک کنیم، ارتباطات خود را با سایر شرکای جامعه مدنی همکاهنگ بسازیم و تلاشهای جاری خود را برای یافتن راههای بیشتر و بهتر برای خدمت به شرکای افغان ما استقامت بدهیم."
ایتلاف تخلیه افغانها گروههایی را در بر میگیرد که انتقال و اسکان مجدد افغانها را در ایالات متحده تسهیل میکنند. این ایتلاف متشکل از حدود ۲۰۰ گروه و هزاران داوطلب است.
آقای بلینکن افزود که از سپتمبر ۲۰۲۱ ایالات متحده امریکا در مشارکت با ایتلاف تخلیه افغانها توانسته تا ۲۴ هزار افغان را از افغانستان منتقل و به امریکا یا کشورهای سوم منتقل کند.
او گفت : "ما در مجموع ۹۷ هزار افغان را به ایالات متحده منتقل کرده ایم - افغانهایی که به مکتب میروند، مشاغل جدید را شروع میکنند و در جوامع مستقر میشوند."
در جریان عملیات تخلیۀ نظامی از افغانستان - ۱۵ تا ۳۰ اگست ۲۰۲۱ - بیش از ۱۲۵ هزار نفر، عمدتاً شهروندان افغان از آن کشور بیرون شدند که بیشتر از ۸۰ هزار نفر آنان به ایالات متحده منتقل شده اند.
روند خروج ایتلاف بینالمللی به رهبری ایالات متحده که به تاریخ ۳۰ جولای ۲۰۲۱ آغاز شد، توام با هرج و مرج بود و آخرین نظامی امریکا به تاریخ ۳۰ اگست ۲۰۲۱ افغانستان را ترک کرد. اما دولت بایدن این را بزرگترین عملیات تخلیه در طول تاریخ ایالات متحده خوانده است.
وزیر خارجهٔ امریکا افزود: "اکثر ما در این اتاق بر حسب تولد امریکایی استیم. آنها به انتخاب خود امریکایی میشوند و آیندهٔ ما خواهند بود."
آقای بلینکن در سخنان خود همچنین از جانبازی ۱۳ سرباز امریکایی که در حمله انتحاری میدان هوایی کابل در جریان عملیات تخلیه کشته شدند، تمجید کرد.
او این سربازان را "قهرمان" خواند و افزود که "ما به آنها و تمام افرادی که در افغانستان خدمت کرده اند احترام میگذاریم زیرا آنها یقیناً خدمات فوق العادهای انجام داده اند."
در حملهٔ انتحاری ۲۶ اگست ۲۰۲۱ در خارج از میدان هوایی کابل ۱۳ سرباز امریکایی و ۱۷۰ شهروند غیرنظامی افغان کشته شدند.
مارا تکاچ، هماهنگ کنندهٔ اسکان مجدد افغانها در دفتر امور آسیای جنوبی و مرکزی وزارت خارجهٔ امریکا پس از امضای تفاهم نامه گفت: "تفاهمنامهای که امروز امضا شد، تعهد مشترک ما را برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات مرتبط، هماهنگ کردن ارتباطات، و اطمینان از اینکه هم حکومت و هم سازمانهای خصوصی قادر به ارایه حمایت و استقبال از متحدان افغان ما هستند، تجدید میکند."
در همین حال شان واندیور، ریس ایتلاف تخلیه افغانها در مصاحبه اختصاصی با صدای امریکا گفت که دولت امریکا "روی اقداماتی برای تخلیه افغان ها کار میکند که انتظار می رود پنج تا ده سال ادامه یابد".
او افزود: "تا کنون هیچ مقام ارشد امریکایی را ندیده ام که عمیقاً به تخلیه افغان ها علاقه نداشته باشد."
آقای واندیور از اینکه کانگرس ایالات متحده لایحهٔ اسکان مجدد افغانها را تصویب نکرد، اظهار تاسف کرد، اما گفت که قانونگذاران امریکایی "در اگست ۲۰۲۱ به ما گفتند، هفتهٔ گذشته به ما گفتند که در کنار افغانها ایستاده ایم".
واندیور افزود که قانونگذاران امریکایی هفتهٔ گذشته گفتند که هردو حزب روی این لایحه کار میکنند تا آنرا تصویب کنند.
لایحهٔ اسکان مجدد افغانها که برای دهها هزار افغان زمینهٔ دست یافتن به اقامت دایمی امریکا را میسر میکند، نتوانست حمایت کافی را کسب کند و از سوی کانگرس منظور شود.
در ماه اگست سال ۲۰۲۱ زمانی که نیروهای امریکایی افغانستان را ترک میکردند، در حدود ۸۰ هزار افغان به ایالات متحده منقل شدند که اکثر آنان تحت برنامهٔ اقامت موقت بشردوستانه زندگی میکنند.
در صورتی که لایحهٔ اسکان مجدد افغانها منظور شود، به این افراد زمینهٔ دست یابی به اقامت دایمی فراهم خواهد شد.
این لایحه از حمایت گستردهٔ دموکراتها و برخی از جمهوریخواهان برخوردار است. قصر سفید نیز از این لایحه اعلام حمایت کرده است.