انتظار میرود که مجلس سنای ایالات متحدهٔ امریکا در پایان این هفته به لغو صلاحیت دستور عملیاتهای نظامی توسط ریيس جمهور این کشور در عراق رای بدهد.
صلاحیت امر جنگ ریيس جمهور امریکا یکی از مجوزهای حساس است که توسط کانگرس ایالات متحده تایيد شده و براساس آن، ریيس جمهور میتواند امر عملیاتهای نظامی را، بدون تایيد کانگرس، صادر کند.
چک شومر، رهبر اکثریت در مجلس سنای ایالات متحدهٔ امریکا، گفت: "امریکایی ها از جنگ های بی پایان در شرق میانه خسته اند. بسیاری از امریکاییها بدون آن که سالهای اول جنگ عراق را به یاد داشته باشند، به پختگی عمر رسیده اند. با رسیدگی نکردن به این صلاحیتهای جنگی و رها کردن آن در کتابها، در حقیقت یک حکومت آینده می تواند از آن استفادهٔ سو کند".
قانونگذاران امریکایی از سال ها بدینسو برای لغو این صلاحیت تلاش کرده اند و آن را منسوخ میخوانند.
ولی برخی از منتقدان این اقدام میگویند که لغو این صلاحیت، نظامیان امریکایی را در خارج از کشور در معرض خطر قرار می دهد.
شماری از سناتوران جمهوریخواه استدلال میکنند که لغو این صلاحیت، گزینههای محدود را در اختیار ریيس جمهور قرار میدهد تا بتواند در برابر تهدیدها رسیدگی عاجل کند.
لندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه، گفت:" امریکاییها مشغول ماموریت در عراق اند و ما مکلف استیم و باید مطمین باشیم که بخاطر حفظ جان آنان در برابر جنگجویان شیعهٔ که به هدایت ایران در عراق میجنگند، توان استفاده از نیروی نظامی را داشته باشیم".
پیشنهاد لغو این صلاحیت رییس جمهور، شامل اقدامات اضافی بخاطر جلوگیری از استفادهٔ سو از قدرت میباشد و در عین حال، به ریيس جمهور این توانمندی را میدهد که در صورت تهدید در برابر نیروهای امریکایی در خارج از کشور، فوراً دست به کار شود.
سناتور باب منندز، رییس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس سنای ایالات متحدهٔ امریکا، گفت: "تهدید های را که از جانب ایران متوجه ما و متحدین ما در منطقه است، خوب میدانم. نمیتوانیم در برابر ارادهٔ آنان ساده باشیم. بخاطر رسیدگی به آن در وقت ضرورت، ما به ارادهٔ سیاسی نیاز داریم. ولی لغو صلاحیتهای جنگی، هیچ تاثیری بر توانایی ما بخاطر دفاع از منافع ایالات متحده در برابر ایران، نخواهد داشت".
تلاش های قبلی بخاطر لغو این صلاحیت، ناکام بوده اند. قانونگذاران امریکایی قرار است در جریان این هفته، باردیگر روی این موضوع بحث کنند و امیدوارند تا توجه رای دهندگان امریکایی را جلب کنند.
مجلس سنا، برای مبارزهٔ جهانی در برابر تروریزم، با اکثریت قاطع به ادامهٔ صلاحیت امر عملیات نظامی رییس جمهور در سال ۲۰۰۱ رای دادند. باوجود آن که این اقدامات حامیان خود را در هر دو حزب دارد، منتقدینی نیز دارد.
رند پال، سناتور جمهوریخواه، گفت: "هر دو حزب میگوید که صلاحیت جنگی سال ۲۰۰۱ هیچ محدودیت زمانی یا جغرافیایی ندارد. لغو صلاحیت جنگی عراق هیچ جنگی را پایان نمیدهد و هیچ زندگی را نجات نمی دهد".
پیشنهاد لغو این صلاحیت همچنان مستلزم تصویب مجلس نمایندگان در کانگرس می باشد.