سازمان جهانی صحت در افغانستان تایید کرد که در اثر شیوع بیماری "عفونت شدید تنفسی" در پامیر، از ولسوالیهای دوردست ولایت بدخشان، کم از کم ۱۷ نفر جان باخته اند.
این سازمان در رشته پیامهای در تویتر گفت که تا کنون ۹۷ واقعهٔ از بیماری حاد تنفسی در این ولسوالی به ثبت رسیده و تلاشها برای رسیدگی به بیماران جریان دارد.
به گفتۀ این سازمان، برای جلوگیری از گسترش شیوع این بیماری در این ولسوالی، با مقامهای محلی طالبان در بدخشان همکاری کرده و در حال حاضر، تیمهای صحی در پامیر بدخشان مستقر شده اند.
سازمان جهانی صحت اضافه کرده که راههای صعبالعبور و هوای سرد، مانع رسیدن کمکها به ولسوالی پامیر شده است. به گفتۀ این سازمان، با وجود این مشکلات، آنان دارو و تجهیزات صحی را برای درمان بیماران به این منطقه ارسال کرده اند.
اخیراً وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان گفته بود که پس از افزایش تلفات ناشی از بیماری حاد تنفسی، یک تیم صحی را از مرکز ولایت بدخشان به این ولسوالی فرستاده است.
شرافت زمان، سخنگوی این وزارت، به صدای امریکا گفت که پس از اعزام تیمهای صحی و درمان بیماران، از شیوع بیشتر این بیماری شدید تنفسی جلوگیری شده است.
برخی از داکتران میگویند که در این اواخر، شمار بیماران طرق تنفسی به گونۀ بیسابقه در بخشهای افغانستان افزایش یافته است.
عبدالحسیب نصرت، داکتر موظف در یکی از شفاخانههای دولتی، روز شنبه ۲۸ جنوری (هشتم دلو) به صدای امریکا گفت که این بیماری در میان کودکان و بزرگسالان در بخشهای افغانستان بیشتر شیوع یافته است.
او افزود: "یکی از عوامل افزایش این بیماریها، عدم واکسین در دوره طفولیت است به خصوص واکسین، سرخکان، سینهبغل و دیگر واکسینهای که در دوره طفولیت تطبیق میشود و معافیت بدن را بالا میبرد."
آقا نصرت افزود که نیاز است تا در اسرع وقت به بیماران شدید طرق تنفسی رسیدگی شود در غیر آن، شمار تلفات ناشی از آن مانند ولسوالی پامیر بدخشان، در دیگر ولایات افغانستان نیز افزایش خواهد یافت.
ولسوالی پامیر ولایت بدخشان از مناطق دورافتادۀ افغانستان است که بیشتر باشندگان آن را اقلیت قرغیز تشکیل میدهد. این اقلیت با محرومیت زیادی مواجه است و آنان در حال حاضر، از داشتن امکانات رفاهی چون شفاخانه و مکتب محروم اند.
پیش از این، باشندگان این ولسوالی از افزایش بیماریهای طرق تنفسی ابراز نگرانی کرده و خواستار توجه بیشتر سازمانهای بینالمللی به آنان شده بودند.
این در حالی است که پیش از این، سازمان جهانی صحت گفته بود که برای آمادهسازی امکانات مورد نیاز صحی برای فصل زمستان تجهیزات و بستههای اضطراری صحی را در نقاط دوردست افغانستان جابجا کرده است.
به گفتۀ این سازمان،حدود ۷۰۰ تن تجهیزات طبی در ۹۱ ولسوالی افغانستان جابجا شده که این تجهیزات طبی برای سه ماه کافی خواهد بود.