مایک جانسن، رییس مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده، روز یکشنبه دوم مارچ (۱۲ حوت) گفت که ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین "یا باید به خود آمده و به میز مذاکره بازگردد یا شخص دیگری رهبری کشور [اوکراین] را در دست بگیرد."
جانسن در مصاحبه با شبکه خبری انبیسی گفت که تنها در این صورت اوکراین میتواند مذاکرات صلح را با میانجیگری ایالات متحده ادامه دهد. او گفت که دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، به دنبال برقراری صلح میان اوکراین و روسیه است.
رییس مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده با اشاره به ملاقات اخیر زیلینسکی با ترمپ در قصر سفید گفت که زیلینسکی نشان داد که "هنوز آمادۀ برقراری صلح نیست". او افزود که ترمپ واضح کرده است که اگر زیلینسکی آمادۀ صلح است، ایالات متحده میتواند در نقش میانجی مذاکرات برای رسیدن به توافق صلح عمل کند.
مایک جانسن همچنین گفت که زیلینسکی روز جمعه در قصر سفید "به جای قدردانی از کمکهای فوقالعادۀ ایالات متحده به کشورش، اقدام به سرزنش میزبان خود و قطع سخنان او کرد."
رییس مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده پیش از این نیز در واکنش به رویداد روز جمعه در قصر سفید، تاکید کرده بود که دوران "سواستفاده و بیاحترامی" به امریکا به پایان رسیده و تنها ترمپ قادر است جنگ روسیه و اوکراین را متوقف کند.
حمایت از ترمپ
پس از دیدار جنجالی رییس جمهور اوکراین، با دونالد ترمپ در قصر سفید، مقامات ارشد دولت ایالات متحده و برخی از نمایندگان کانگرس از موضع قاطع ترمپ حمایت و زیلینسکی را به برخورد نامناسب متهم کردند.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجۀ ایالات متحده، نیز ترمپ را "یگانه فرد در جهان" خواند که واقعاً به دنبال پایان دادن به جنگ است. او روز شنبه در گفتگو با شبکه خبری سیانان گفت: "ما میخواهیم روسیه را پای میز مذاکره نگهداریم و تلاش کنیم تا صلح را به اوکراین برگردانیم چون آن را ممکن میدانیم."
مایک والتز، مشاور امنیت ملی قصر سفید نیز ضمن انتقاد از رفتار زیلینسکی گفت که او "با قصد بحث و جدل" به این دیدار آمده بود.
تولسی گابارد، رییس استخبارات ملی ایالات متحده از ترمپ و ونس به خاطر "تاکید بر دپلوماسی" قدردانی کرد و گفت: "رییس جمهور اوکراین سالها تلاش کرده است که امریکا را به جنگ هستهای با روسیه بکشاند."
الیس استفانیک، سفیر پیشنهادی ایالات متحده در ملل متحد، نیز در واکنش به تنش لفظی رییس جمهور اوکراین با مقامهای ارشد امریکایی گفت که ترمپ همیشه از مردم امریکا دفاع خواهد کرد و سیاست "صلح از طریق قدرت" را به صحنه جهانی بازگردانده است.
لندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه، نیز با حمایت از ترمپ و ونس، گفت که هرگز به این اندازه به رییس جمهور افتخار نکرده است.
کارولین لیویت، سخنگوی قصر سفید گفت مردم ایالات متحده از پرداخت هزینههای این جنگ خسته شده اند اما به گفتۀ وی زیلینسکی واقعیتهای جنگ را نمیپذیرد.
در همین حال، مارک روته، منشی عمومی سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) روز شنبه ١١ حوت گفت که از رییس جمهور اوکراین خواسته است برای ترمیم روابط خود با ایالات متحده، راهی پیدا کند.
روته ابراز اطمینان کرد که ایالات متحده خواستار برقراری صلح پایدار در اوکراین است و به گفتۀ وی همکاری همه اعضای ناتو برای تحقق این امر ضروری است.
ترمپ، در این بیانیه دیدار خود با زیلینسکی را "بسیار معنادار" توصیف کرد و افزود که چیزهای زیادی آموخته شد که هیچگاه بدون گفتگو، در زیر چنین فشاری، قابل درک نبود. او گفت: "من مزیت نمیخواهم، صلح میخواهم."
حمایت اروپا از اوکراین
زیلینسکی پس از دیدار پرتنش با ترمپ رهسپار اروپا شد، جاییکه شمار زیادی از رهبران کشورهای اروپایی بر تعهد خود برای حمایت از اوکراین تاکید کردند.
کاجا کالاس، رییس پالیسی خارجی اتحادیهٔ اروپا، گفت واضح شده است که "جهان آزاد به یک رهبر جدید نیاز دارد". او در شبکۀ ایکس نگاشت: "اوکراین اروپا است! ما در کنار اوکراین ایستاده ایم."
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، در صفحهٔ ایکس خود نوشته است: "اوکراین میتواند بر آلمان-و اروپا متکی باشد."
پدرو سانچز، صدراعظم اسپانیا، در رسانهٔ اجتماعی ایکس نگاشته است: "اوکراین، اسپانیا در کنار شما ایستاده است."
دونالد تسک، صدر اعظم پولند، در صفحهٔ ایکس خود نوشته است: "زیلینسکی عزیز، دوستان عزیز اوکراینی، شما تنها نیستید."
امانویل مکرون، رییس جمهور فرانسه، در پرتگال به خبرنگاران گفت: "روسیه یک متجاوز است و بر مردم اوکراین تجاوز صورت گرفته است."
سایر رهبران اتحادیهٔ اروپا از جمله فنلند، هالند، جمهوری چک و ناروی نیز از طریق رسانههای اجتماعی حمایت شان را از اوکراین ابراز کردند.
در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاریهای اسوشیتدپرس، فرانسپرس و شبکۀ خبری انبیسی استفاده شده است.
گروه