گروه اسلامگرای حیات تحریر الشام و شورشیان متحدش که ده روز پیش حکومت بشارالاسد، رییس جمهور سوریه را سرنگون و دمشق، پایتخت آن کشور، را تصرف کردند، برای انحلال شاخۀ نظامی خود تصمیم گرفته است.
مرهف ابوقصره، رییس شاخهٔ نظامی هیات تحریر الشام میگوید که "نخستین" گروهی خواهد بود که شاخهٔ نظامی خود را منحل و در قوای مسلح مدغم خواهد کرد.
ابوقصره که به نام جنگی خود ابوحسن الحموی معروف است، در مصاحبه با خبرگزاری فرانس پرس گفت: "تمام واحدهای نظامی باید در این نهاد مدغم شوند."
او افزود که مناطق تحت کنترول کردها در سوریه تحت رهبری جدید این کشور ادغام خواهد شد و افزود که این گروه فدرالیزم را رد میکند و "سوریه تجزیه نخواهد شد".
ابوقصره همچنان از جامعه جهانی خواست تا برای حملات مکرر اسراییل و "هجوم" به خاک سوریه "راه حلی پیدا کند".
او گفت: "ما حملات اسراییل به ساحات نظامی و تهاجم به جنوب سوریه را بی عدالتی میدانیم... ما از جامعه جهانی میخواهیم تا برای این موضوع راه حلی پیدا کند."
انتخابات "آزاد و عادلانه"
گییر پدرسن، نمایندهٔ ویژه ملل متحد برای سوریه، پس از یک دورۀ انتقالی، خواستار برگزاری "انتخابات آزاد و عادلانه" در سوریه شد.
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز سه شنبه خواستار یک روند سیاسی "همه شمول و به رهبری سوریه" شد.
پدرسن روز چهارشنبه در صحبت با خبرنگاران در دمشق ابراز امیدواری کرد که سوریه بازسازی شود و "روند پایان دادن به تحریم ها" آغاز شود. او همچنین گفت که پایان تعزیرات وضع شده بر سوریه، میتواند کمک عمده برای این کشور جنگزده کند.
نمایندهٔ ویژه ملل متحد برای سوریه، همچنین از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست تا اسراییل "تمام فعالیتهای شهرکسازی را در بلندیهای اشغال شدۀ گولان در سوریه متوقف کند."
پدرسن در مورد درگیری میان جنگجویان کرد و جنگجویان تحت حمایت ترکیه هشدار داد که "در دو هفته گذشته، قبل از توافق آتشبس، درگیریهای قابل توجهی رخ داده است."
او گفت: "یک آتشبس پنج روزه حالا منقضی شده است و من جداَ نگران گزارشهای تشدید تنش نظامی هستم. چنین تشدید تنش می تواند فاجعهبار باشد."
او همچنین خواهان "حمایت گسترده" از سوریه و پایان تعزیرات شد تا شرایط بازسازی این کشور که در نتیجه جنگ ۱۳ ساله ویران شده است، فراهم شود.
صدراعظم اسراییل در خاک سوریه
وزیر دفاع اسراییل گفته است که بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل یک جلسه توجیهی امنیتی را در بالای یک کوه ستراتیژیک سوریه در داخل یک ساحه حایل تحت نظارت ملل متحد که اسراییل در ماه جاری آنرا تصرف کرد، برگزار کرد.
به گفتهٔ این وزارت، اسراییل کتز، وزیر دفاع، نتنیاهو و مقامات ارشد امنیتی از "پوسته های قله کوه هرمون برای نخستین بار پس از تصرف آنها توسط اردوی این کشور" دیدن کردند.
پس از سرنگونی رژیم بشار اسد، رییس جمهور پیشین سوریه، و تصرف دمشق توسط شورشیان اسلامگرا، اسراییل صدها حمله هوایی را در سوریه انجام داده و به صراحت مسوولیت آن را بر عهده گرفته است.
همزمان با این حملات کم سابقه، نتنیاهو گفته است که قصد دخالت در سوریه را ندارد، اما میخواهد امنیت کشورش را تضمین کند.
نتنیاهو افزوده است: "ما قصد دخالت در امور داخلی سوریه را نداریم، اما قطعاً قصد داریم امنیت خود را تضمین کنیم. به نیروی هوایی دستور دادم به تواناییهای نظامی استراتیژیک باقی مانده از اردوی اسد حمله کند تا به دست گروههای جهادی نیفتد."
با اینحال، صدراعظم اسراییل گفته که خواهان روابط عادی با حکومت بعدی سوریه است. نتنیاهو گفت: "ما خواهان روابط عادی با رژیم جدید در سوریه هستیم، اما اگر این رژیم به جمهوری اسلامی اجازۀ استقرار در سوریه و انتقال سلاح به حزبالله را بدهد، قاطعانه پاسخ خواهیم داد و سرنوشت او مانند اسد خواهد بود."
تعامل کشورهای اروپایی با حکومت جدید
اورسلا فون درلاین، رییس کمیسیون اتحادیه اروپا گفته است که این اتحادیه "تعامل مستقیم" خود را با حاکمان جدید سوریه تشدید خواهد کرد.
فرانسه، بریتانیا و آلمان هیاتهایی را به دمشق فرستاده اند، در حالیکه جورجیا ملونی، صدراعظم ایتالیا گفته است که روم "آماده تعامل با رهبری جدید سوریه" است، اما "حداکثر احتیاط" را بکار خواهد برد.
او گفت: "کلمات باید توسط اعمال دنبال شود و ما مقامات جدید سوریه را بر اساس اعمال آنها قضاوت خواهیم کرد."
ازسر گیری پروازهای تجارتی از دمشق
خبرگزاری فرانس پرس گزارش داده است که نخستین پرواز تجارتی پس از برکناری اسد روز چهارشنبه از میدان هوایی دمشق پرواز کرد.
چهل و سه نفر به شمول خبرنگاران سوار بر طیارهٔ خطوط هوایی سوریان، دمشق را به مقصد حلب در شمال کشور ترک کردند.
اردو و نیروهای امنیتی اسد در هشتم دسمبر میدان هوایی دمشق را به شورشیان هیات تحریر الشام واگذار کردند.
عملیات جستجوی زندان صدیانا پایان یافت
کارمندان نجات ترکیه جستجوی خود را برای بازماندگان در زندان بدنام صدنایای سوریه به پایان رساندند.
این زندان که در شمال دمشق موقعیت دارد، به نماد نقض حقوق بشر در زمان ریاست جمهوری بشار الاسد تبدیل شده بود.
هزاران نفر که از زندان ها آزاد شده اند با خانوادههای شان یکجا شده اند، اما دهها هزار نفر دیگر هنوز هم ناپدید اند و خانوادههایشان از پیدا شدن آنان ناامید شده اند.
به اساس معلومات دیدبان حقوق بشر سوریه، بیشتر از ۱۰۰ هزار نفر از سال ۲۰۱۱ در شبکه زندانها و مراکز توقیف اسد جان باخته اند.
گروه