لینک های دسترسی

Breaking News

طالبان به طیارۀ چارتر شدۀ حامل خارجیان اجازۀ پرواز داد


حدود ۲۰۰ شهروند خارجی به شمول امریکایی‌ها روز پنجشنبه نهم سپتمبر (۱۸ سنبله) توسط یک پرواز تجارتی خطوط هوایی قطر از میدان هوایی کابل به بیرون از افغانستان منتقل شدند.

پس از پایان ماموریت تخلیۀ نظامی و خروج نظامیان خارجی از افغانستان که به تاریخ ۳۰ اگست تکمیل شد، این نخستین پرواز تجارتی است که از میدان هوای کابل به بیرون از افغانستان صورت می‎گیرد.

خبرگزاری رویترز از قول مقام‌های امریکایی گزارش داده است که طالبان در اثر اسرار زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه ایالات متحده در امور مصالحه افغانستان، با پرواز این طیاره و خروج شهروندان خارجی موافقت کرده اند.

همچنین یک مقام ارشد حکومت ایالات متحده به خبرگزاری اسوشتیدپرس گفته است که دو مقام بسیار ارشد طالبان برای تسهیل این پرواز کمک کرده اند. او به شرط افشا نشدن نامش گفته است که امریکایی‌ها، دارندگان کارت اقامت دایمی امریکا و شهروندان سایر کشورها به شمول آلمان، هنگری و کانادا سرنشینان این طیاره اند.

کم از کم چهار طیارۀ چارتر شده که قرار بود صدها شهروند افغانستان و امریکا را به بیرون از این کشور انتقال دهد، تا اکنون اجازۀ پرواز از میدان هوایی مزار شریف را دریافت نکرده اند. تا هنوز مشخص نیست که آیا در پرواز امروز کسانی هم شامل اند که قرار بود از میدان هوایی مزار شریف به بیرون از افغانستان منتقل شوند.

مقام‌های طالبان گفته اند که اکثر مسافرانی که قرار بود با طیاره‌های چارتر شده از مزار شریف به خارج از افغانستان سفر کنند، پاسپورت و ویزۀ مسافرت نداشتند و از این رو به طیارۀ حامل آنان اجازۀ پرواز به بیرون داده نشد.

انتونی بلینکین، وزیر خارجۀ ایالات متحده، روز چهارشنبه هشتم سپتمبر (۱۷ سنبله) از طالبان خواست تا به طیاره‌های چارتر شده اجازۀ پرواز از میدان هوایی بین المللی مزار شریف را بدهند.

همزمان با این، مقام‌های قطری گفته اند که میدان هوایی کابل آمادۀ فعالیت و بازگشایی به روی پروازهای بین‌المللی است. در چند روز گذشته متخصصان کشورهای قطر و ترکیه برای اعاده فعالیت میدان هوایی کابل سرگرم کار بودند.

مطلق بن ماجد القحطانی، نمایندۀ ویژۀ قطر در امور افغانستان با اشاره به پرواز حامل شهروندان خارجی از میدان هوایی کابل گفت: "واضحاً گفته می‌توانم که امروز یک روز تاریخی در افغانستان است چون میدان هوایی کابل اکنون آمادۀ فعالیت است...زندگی در افغانستان به حال عادی بر می‌گردد."

یک دپلومات خارجی به خبرگزاری اسوشتیدپرس گفته است که قرار است طیارۀ دیگر حامل ۲۰۰ شهروند خارجی، به شمول امریکایی‌ها، در چند روز آینده از افغانستان به بیرون از آن کشور پرواز کند.

طالبان همواره گفته اند که مانع خروج کسانی از افغانستان نخواهند شد که اسناد و مدارک معتبر سفر را در دست داشته باشند.

اکثر کشورهای غربی به ویژه ایالات متحده گفته اند که طالبان باید به تعهدات شان به شمول اجازۀ گذار مصوون به کسانی که خواستار ترک افغانستان اند، پابند بمانند.

ایالات متحده گفته است که هر گونه تعامل آیندۀ امریکا با طالبان منوط به پابندی آن گروه به تعهدات شان به شمول اجازۀ سیر و سفر آزادانه به مردم، ایجاد حکومت همه‌شمول، احترام به حقوق بشر ویژه حقوق زنان و دختران و دیگر آزادی های مدنی است.

با وصف تاکید جامعۀ جهانی به ایجاد حکومت همه‌شمول در افغانستان، در کابینۀ سرپرست طالبان که دو روز پیش اعلام شد، هیچ چهرۀ غیر طالبان، اقلیت‌ها یا زنان شامل نیستند.

طالبان گفته اند که می‌خواهند با کشورهای منطقه و غربی تعامل داشته باشند و با سازمان های بین المللی کمک کننده همکاری کند.

جین ساکی، سخنگوی قصر سفید، روز چهارشنبه گفت که هیچ مقام ایالات متحده چنین پیشنهادی نکرده اند که طالبان عضو قابل احترام و ارزشمند جامعه جهانی اند. او گفت که طالبان تا اکنون همچو جایگاهی را کسب نکرده اند و برداشت حکومت ایالات متحده امریکا نیز از طالبان چنین نیست.

اتحادیه اروپا نیز با تعیینات کابینه سرپرست طالبان مخالفت خویش را اعلام کرده اند و گفته است که آماده ادامه کمک‌های بشردوستانه می‌باشند اما کمک‌های توسعه‌ای دراز مدت بستگی به حمایت طالبان از آزادی های اساسی مردم دارد.

عربستان سعودی اظهار امیدواری کرده است که حکومت جدید "امنیت و ثبات" را در افغانستان تامین کرده و "خشونت و افراط گرایی" را بزدایند.

کارشناسان غربی به این باوراند که کابینۀ طالبان موجب خواهد شد که جامعه بین المللی از به رسمیت شناختن طالبان فاصلۀ بیشتر بگیرد.

تحلیلگران غربی می گوید که روسیه، چین، پاکستان و قطر احتمالا حکومت به رهبری طالبان را به رسمیت بشناسد، اما نه کشور های غربی و حتا عربستان سعودی و امارات که طالبان را در بین سال های ۱۹۹۶ تا اواخر ۲۰۰۱ به رسمیت می شناختند.

XS
SM
MD
LG