مقام های محلی طالبان در ننگرهار می گویند که پس از مذاکره با جانب پاکستانی، دروازه تورخم به صورت مشروط برای تردد مسافران گیرمانده در دو طرف این گذرگاه، باز شد.
دفتر رسانههای طالبان در ننگرهار امروز جمعه ۲۴ فبروری (پنجم حوت) با نشر اعلامیهای گفته است که بر اساس فیصله دوجانب فقط مسافران افغان اجازه دارند که از خیبر پشتونخوا به افغانستان وارد شوند و مسافران پاکستانی از افغانستان به خیبر پشتونخوا اجازۀ رفتن را دارند.
مقامهای طالبان گفتهاند که تلاشها برای بازگشایی کامل این گذرگاه به روی مسافران و ترانزیت دو طرف جریان دارد.
دفتر رسانههای طالبان در ولایت ننگرهار گفته است که افغانها تا باز شدن کامل این مسیر از آمدن به تورخم خودداری کنند.
طرف پاکستانی تاکنون در مورد بازگشایی این دروازه چیزی نگفته است.
گذرگاه تورخم به تاریخ ۱۹ فبروری توسط طالبان مسدود شد و ساعاتی پس از آن، افراد این گروه با نظامیان پاکستانی در این بندر درگیر شدند.
یک مقام پاکستانی به خبرگزاری فرانسپرس گفته بود که دروازهٔ تورخم پس از آن بسته شد که مرزبانان پاکستانی از ورود مسافری که یک بیمار را همراهی میکرد به پاکستان جلوگیری کردند.
همچنان محمد صدیق، کمیشنر سرحدی گذرگاه تورخم گفته بود که طرف پاکستان به تعهدات خود عمل نکرده و به همین دلیل، آنان دروازه تورخم را مسدود کردند.
مسوولان اتاقهای تجارت و صنایع افغانستان و پاکستان با ابراز نگرانی گفته اند که مسدود شدن این گذرگاه به تجار دو کشور خسارات هنگفت وارد کرده است.
خانجان الکوزی، عضو هیات مدیرۀ اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان به صدای امریکا گفت که مسیر تورخم راهی عمدۀ تجارتی است که روزانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ کانتینر اموال تجارتی از این مسیر ترانزیت میشود.
او با بیان اینکه بستهبودن این مسیر برای افغانستان و پاکستان زیانهای اقتصادی به دنبال دارد، گفت: "ما تلاش داریم و با مقامات امارات اسلامی هم این موضوع را گفته ایم...خدا کند که (این مسیر) زود باز شود".
گفته میشود که با بستهشدن گذرگاه تورخم، بیش از ۶۰۰۰ لاری حامل کالاهای تجارتی در دو طرف مرز گیرمانده که به گفتهٔ تاجران سبب وارد شدن خساره به آنان شده است.
پیش از این ابراهیم شینواری، کارمند اداره گمرکات پاکستان، انتقاد کرد که گذرگاه تورخم "به دلیل سیاستهای نادرست هردو کشور مسدود مانده است".
این در حالی است که اخیراً ملا برادر عبدالغنی برادر، معاون رییسالوزرای حکومت طالبان در دیدار با هیات نظامی – استخباراتی پاکستان، افغانستان و پاکستان دو کشور همسایه خوانده و بر روابط تجاری و اقتصادی دو کشور تاکید کرده است.
ملا برادر به هیات پاکستانی گفته است که مسایل تجارتی و اقتصادی نباید قربانی مسایل امنیتی و سیاسی شود.