یک هیات بلندپایۀ پاکستانی که در راس آن خواجه محمد آصف، وزیر دفاع آن کشور قرار دارد، در یک سفر از قبل اعلام ناشده روز چهارشنبه ۲۲ فبروری (سوم حوت) وارد کابل شده و با مقامات طالبان دیدار کرد.
جنرال ندیم احمد انجم، رییس ادارۀ استخبارات پاکستان، محمد صادق، نمایندۀ ویژۀ پاکستان در امور افغانستان و شارژدافیر سفارت آن کشور برای کابل و برخی از مقامات دیگر پاکستانی در ترکیب این هیات حضور دارند.
معاونت اقتصادی ریاست الوزرای حکومت طالبان گفته است که این هیات پاکستانی با عبدالغنی برادر دیدار کرده است.
بر اساس معلومات معاونت اقتصادی ریاست الوزرا در این نشست دو طرف، در مورد مناسبات دو جانبه، تجارت، اتصال منطقوی و انکشاف همکاریهای اقتصادی گفتگو کردند.
در اعلامیه به نقل از ملا برادر نوشته است: "افغانستان و پاکستان دو کشور همسایه استند و باید با همدیگر روابط حسنه داشته باشند. امارت اسلامی افغانستان با پاکستان بر روابط تجاری و اقتصادی تاکید میکند و این گونه روابط را به مفاد دو کشور میداند."
این هیات پاکستانی پس از آن به کابل سفر کرده است که پس از درگیری میان نیروهای پاکستان و طالبان، از چند روز به اینسو، گذرگاه تورخم به روی رفت و آمد مسدود است.
با این حال، برادر به هیات پاکستانی گفته است که مسایل تجارتی و اقتصادی نباید قربانی مسایل امنیتی و سیاسی شود.
در اعلامیه آمده است که معاون اقتصادی رییسالوزرای طالبان از هیات پاکستانی خواستار ایجاد تسهیلات لازم برای مسافرین و بیماران عاجل در گذرگاههای تورخم و سپین بولدک شده است. او همچنان خواستار رهایی آن شمار زندانیان مهاجرین افغان شده است که هم اکنون در زندانهای پاکستان به سر میبرند.
به گفتۀ دفتر معاون اقتصادی رییسالوزرای حکومت طالبان، هیات پاکستانی برای حل این مسایل اطمینان داده است. سفر این هیات پاکستانی به کابل در حالی انجام شده که در این اواخر روابط حکومت طالبان با پاکستان تا حدی پر تنش بوده است.
محمد رادمنش، جنرال اردوی پیشین افغانستان به صدای امریکا گفت که هیاتهای نظامی و استخباراتی پاکستان همواره پس از تشنجها در مناطق سرحدی میان افغانستان و پاکستان و همچنان عملیاتهای نظامی تحت نام مبارزه با تروریزم با بهانههای اقتصادی به افغانستان سفر میکنند.
آقای رادمنش افزود که این هیاتها "تلاش میکند که عوامل را به جانب افغانستان مربوط سازد".
اسدالله ندیم، کارشناس نظامی معتقد است که وزیر دفاع در پاکستان هرچند موقف بالاتر از لوی درستیز دارد، اما صلاحیتها و اختیارات اصلی در دست لوی درستیز آن کشور قرار دارد.
آقای ندیم با اشاره به اینکه در راس این هیات یک مقام بلندپایه نظامی پاکستان قرار دارد، گفت: "به هر صورت پیامی به طالبان خواهد داشت که باید در مورد تحریک طالبان پاکستانی، امنیت پاکستان، با پاکستان همکاری کنند، چون که طالبان پاکستانی یک معضل و دردسر امنیتی برای پاکستان است و طالبان افغانستان از این گروه و شبکه حمایت میکند."
این کارشناس نظامی تاکید کرد که این سفر دارای اهمیت است، چون به باور او، بخشی از رهبران طالبان که روابط دیرینه با پاکستان و سازمان استخباراتی آن کشور دارند، به سفر این هیات واکنش مثبت نشان خواهند داد.
اما او گفت: "تکتیکهای استخباراتی بسیار پیچیده است، [احتمالاً] بعضی ادارات استخباراتی که با پاکستان رقابت دارند، ممکن وارد کار شده باشند و در بین طالبان نفوذ کرده باشند."
پاکستان هنوز در مورد سفر این هیات به رسانهها معلومات نداده است. این چندمین هیات پاکستانی است که پس از تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان، با مقامات حکومت این گروه در کابل دیدار و گفتگو میکند.
پیش از این در ماه قوس، هیاتی به ریاست حنا ربانی کهر، وزیر دولت در امور خارجۀ آن کشور به کابل سفر کرد و با مقامات طالبان در مورد مسایل امنیتی، اقتصادی، تجارتی، سرمایهگذاری، اتصال منطقوی و آموزشی گفتگو کرده بود.
پیشتر از آن، در ماه سنبلۀ سال گذشتۀ خورشیدی، یک هیات پاکستانی به رهبری جنرال فیض حمید، رییس پیشین ادارهٔ استخبارات پاکستان در سفر به کابل با مقامات طالبان در مورد همکاری امنیتی دوجانبه، به شمول اقدامات لازمی در گذرگاهها برای جلوگیری از تردد تروریستها به پاکستان، بحث کردند.