لینک های دسترسی

Breaking News

طالبان: ممنوعیت سفر مانع حل مسایل 'با روش‌های مسالمت‌آمیز' می‌شود


گروه طالبان خواستار پایان بخشیدن به ممانعت سفر بر شماری از رهبران این گروه شده اند، حالانکه اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد در این خصوص اختلاف نظر دارند.

بر اساس فیصله‌نامهٔ سال ۲۰۱۱ میلادی شورای امنیت سازمان ملل متحد، بر ۱۳۵ رهبر گروه طالبان تعزیرات وضع شده، اما از این میان به ۱۳ نفر از رهبران طالبان به شمول امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان معافیت موقت داده شده بود که به گونۀ منظم تمدید می‌شد.

استثنای رفع محدودیت سیر و سفر بر ۱۳ تن از رهبران طالبان جمعۀ گذشته در پی اعتراض کشورهای غربی منقضی شد. غرب طالبان را متهم می‌کند که به تعهدات شان مبنی بر احترام به حقوق بشر به شمول حقوق زنان، تشکیل حکومت همه‌شمول و مبارزه با تروریزم پا نهاده است.

سهیل شاهین، رییس دفتر سیاسی طالبان در قطر به صدای امریکا گفت: "محدودیت سفر به منزلۀ بستن دروازه‌های تعامل و گفتگو است. این کار برای حل مسایل با روش‌های مسالمت‌آمیز مشکل ایجاد می‌کند."

ایالات متحده و متحدان آن پیشنهاد کرده اند که محدودیت سفر بر شمار کمتر مقام‌های طالبان رفع شود و نیز سفر آنان تنها به قطر محدود باشد، جاییکه مقام‌های امریکایی در چند ماه اخیر با نمایندگان طالبان دیدار و گفتگو داشته اند.

با اینحال، چین و روسیه دو عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد از طرح رفع محدودیت سفر بر ۱۳ مقام طالبان پشتیبانی کرده اند. چین گفته است که پیوند دادن مسایل حقوق بشر با سیر و سفر رهبران طالبان "غیرمثمر" است.

شاهین به صدای امریکا گفت که اکنون زمانی مهمی است و نیاز به دپلوماسی و گفتگو است. او گفت: "شایان ذکر است که از تلاش‌های همه کسانیکه از طرح رفع محدودیت سفر پشتیبانی کرده اند، قدردانی می‌کنیم."

با وصف دودستگی اعضای شورای امنیت در مورد تحریم سفر بر رهبران طالبان، ایالات متحده بر ضرورت تعامل با طالبان تاکید کرده است.

ویدانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجۀ ایالات متحده گفت: "در کل، شاهد نیازمندی برای ادامۀ تعامل محدود با طالبان استیم تا مردم افغانستان را کمک کنیم و گفتگوهای رو در رو در کشور سوم را برای پیشبرد علایق مان و علایق امنیت ملی مان سودمند یافته ایم."

در ماه جون، کمیتهٔ تعزیرات ملل متحد، در واکنش به نقض گستردهٔ حقوق زنان و دختران افغان، نام‌های دو وزیر طالبان را که در بخش تحصیلات کار می‌کنند، از فهرست معافیت سفر حذف کرد.

افزون بر این، کشته شدن ایمن‌الظواهری، رهبر شبکۀ القاعده در حملۀ طیارۀ بی‌سرنشین امریکایی در کابل، شک و تردیدها را در مورد پابندی طالبان به تعهدات شان مبنی بر قطع رابطه با گروه‌های دهشت افگن زیر سوال برد.

بارنت روبین، مشاور پیشین وزارت خارجۀ ایالات متحده می‌گوید که از عملکرد طالبان در افغانستان بر می‌آید که "بهبود روابط با جهان بیرون از اولویت‌های مهم برای طالبان" نیست.

پیش از این، سازمان دیدبان حقوق بشر خواستار لغو معافیت سفر مقامات طالبان شده و از جامعۀ جهانی خواسته بود تا از برگزاری نشست‌هایی که "سبب ایجاد اعتبار" برای رهبران طالبان می‌شود، خودداری کنند.

تا زمانیکه شورای امنیت سازمان ملل متحد در خصوص رفع تحریم سفر بر مقام‌های طالبان به توافق نهایی دست نیافته اند، هیچ یک از مقام‌های طالبان که نام شان در فهرست تحریم‌ها درج است، به بیرون از افغانستان سفر کرده نمی‌توانند.

XS
SM
MD
LG