دو روز پس از جلوگیری از برگزاری کنفرانس فدراسیون خبرنگاران و نهادهای رسانهای افغانستان از سوی افراد طالبان، سخنگوی این گروه میگوید که رسانهها باید در چهارچوب "قانون رسانهها" و به گونۀ سالم فعالیت کنند.
ذبیحالله مجاهد روز جمعه ۲۸ جنوری (هشتم دلو) در صفحۀ تویتراش نگاشته است که "اگر رسانههای افغانستان واقعاً به گونه عادی فعالیت میخواهند، باید جوازهای نشراتی خود را تمدید کرده و مالیۀ شان را بپردازند".
میرعلی اصغر اکبرزاده، یکی از مسوولان این فدراسیون گفت که در این کنفرانس بسیاری از خبرنگاران دعوت شده بودند، اما بر اساس "هدایت شفایی مقامهای طالبان"، از برگزاری آن جلوگیری شد.
آقای اکبرزاده افزود: "خواست ما از امارت اسلامی این است که برای رفع مشکل، در آینده هرچه زودتر تصمیم خود را روی چگونگی طرزالعمل و قانونی که خود شان دارند، نهایی کنند."
او تاکید کرد که مقامهای طالبان به آنان دستور داده اند که پس از این، حق برگزاری کنفرانسهای خبری را ندارند.
اما، سخنگوی طالبان میگوید که در حال حاضر، یک فدراسیون فعال رسانهها در کابل فعالیت دارد و شمار زیاد رسانههای فعال در ان عضویت دارند.
سخنگوی طالبان افزود: "اعلان فدراسیون دیگر و نیز عضویت آن رسانهها که سالها قبل فعالیت آنها متوقف شده یا مسوولین آن از کشور فرار کرده اند، گام مناسب نیست. چنین کردن سبب رقابت ناسالم بین رسانه میگردد."
واکنشها
سازمان عفو بینالملل به این اقدام طالبان واکنش نشان داده و گفته است که محدود کردن دسترسی به اطلاعات و سرکوب رسانههای آزاد توسط طالبان یک "حملۀ آشکار" بر خبرنگاران در این کشور است.
این سازمان نقش رسانههای افغانستان در امر اطلاعرسانی را مهم عنوان کرده و تاکید کرده که کارمندان رسانهها و خبرنگان در این کشور ، باید آزادانه کار کنند و نیز آنان محافظت شود.
این در حالی است که روز گذشته، دفتر هیات معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) در واکنش به این اقدام طالبان گفت که ممانعت از برگزاری کنفرانس مطبوعاتی رسانهها، محدودیت بر آزادی بیان در این کشور است.
یوناما از طالبان خواست که از گفتگو میان افغانها حمایت کرده و تلاش نکنند تا کسانی را که فکر میکنند دیدگاه متفاوت دارند، محدود کنند.
این در حالی است که وزارت امر به معروف و نهی از منکر، جلب و جذب و سمع شکایات گروه طالبان در ماه ستمبر و پس از آن یک سلسله مقررات جدید نشراتی را برای رسانههای تصویری افغانستان اعلام کرد.
بر اساس این مقررات، رسانههای تلویزیونی نباید فلمهایی را نشر کنند که "خلاف اصول شرعی و ارزشهای افغانی" بوده و نیز نشر فلمهای داخلی و خارجی که در آن "فرهنگ و عنعنات بیگانگان" بازتاب یافته و سبب "بد اخلاقی" در اجتماع میشود، منع قرار داده شده است.
طالبان همچنین دستور داده اند که برنامههای "طنزی و تفریحی" تلویزیونها نباید به گونهای تهیه شود که در آن به کسی "تحقیر و اهانت" شده باشد. همچنین نشر سریالهایی که در آن به "شعایر دینی یا کرامت انسانی" اهانت شده باشد، منع شده است.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر، جلب و جذب و سمع شکایات گروه طالبان از تلویزیونها خواسته است تا فلمها و ویدیوهایی را نشر نکنند که در آن "عورت" مردان هویدا باشد. اما در مورد "عورت" وضاحت داده نشده است.