ادارۀ خط آهن حکومت طالبان میگوید که در نشست سه جانبه میان مقامات این اداره، امارات متحده عرب و اوزبیکستان در تاشکند "تفاهمنامه مهم" جهت آغاز مطالعات ارزیابی و بررسی پروژه خط آهن افغان ترانس امضا شد.
این اداره امروز سه شنبه ۲۰ فبروری (اول حوت) با نشر اعلامیهای گفت که این تفاهمنامه را بختالرحمان شرافت، رییس عمومی خط آهن افغانستان، میرزا مویین اوغلی، وزیر ترانسپورت اوزبیکستان و الانیش، رییس شرکت (ADL Ulanish) امارات متحده عرب، امضا کردند.
در اعلامیه آمده است: "به اساس آن (تفاهمنامه) شرکت نامبرده مطالعات تخنیکی، اجتماعی و اقتصادی پروژه خط آهن افغان ترانس را با هزینه مالی خویش انجام می دهد که بعداً نتایج این مطالعات جهت جذب سرمایه گذاری با نهاد های مالی، کشورها و تاجران از سوی افغانستان، اوزبیکستان و پاکستان به اشتراک گذاشته میشود."
ادارۀ خط آهن حکومت طالبان، از کشورها، سازمانهای مالی و تاجران خواسته است که در پروژههای خط آهن افغانستان سرمایهگذاری کنند.
خط آهن "افغان ترنس" که ۶۴۷ کیلومتر طول دارد، خط آهن آسیای میانه را به شبکه خط آهن آسیای جنوبی وصل میکند. این پروژه از شهرک ترمذ اوزبیکستان شروع میشود و با عبور از ولایات سمنگان، بغلان، بامیان، میدان وردک، لوگر و ولسوالی دند پتان ولایت پکتیا در افغانستان، به شبکه خط آهن پاکستان وصل میشود.
این در حالی است که قبلاً برای امتداد پروژه خط آهن "افغان ترنس" مسیر شهر مزارشریف در ولایت بلخ و منطقه مرزی تورخم ولایت ننگرهار در نظر گرفته شده بود تا از این طریق به شبکه خط آهن شهر پشاور وصل شود.
هزینه این خط آهن از اوزبیکستان تا پاکستان حدود ۴.۸ میلیارد دالر تخمین شده بود، اما از آنجایی که مسیر آن در داخل افغانستان تغییر کرده، هنوز بودجه نهایی آن مشخص نیست.
قرار است این پروژه تا سال ۲۰۲۷ تکمیل شود و تا ۲۰۳۰ میلادی سالانه به طور میانگین ۱۵ میلیون تن کالاهای تجارتی را انتقال دهد.
بر اساس گزارش رسانههای پاکستانی این پروژه خط آهن روند انتقال اموال تجارتی میان آن کشور و اوزبیکستان را پنج روز کمتر کند و هزینههای ترانسپورتی را کاهش دهد.
در همین حال، قرار است هیات اداره خط آهن حکومت طالبان، اوزبیکستان و امارات متحده عرب فردا چهارشنبه ۲۱ فبروری (دوم حوت) در مورد این پروژه با مقامات قطر و پاکستان نشست آنلاین را برگزار کنند.
گروه