زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور مصالحه افغانستان گفته است که برگشت "امارت" برای امریکا قابل قبول نیست.
آقای خلیلزاد در مصاحبه با طلوع نیوز گفت: "ما این را قبول نمی کنیم که امارات اسلامی افغانستان به زور بر مردم قبول شود بلکه ما طرفدار حکومتی خواهیم بود که بر اساس مذاکره و گفتمان به وجود بیاید."
زلمی خلیلزاد در این مصاحبه گفت که در توافقنامه امریکا – طالبان در مورد "کاهش خشونت" صحبت شده است، اما موضوع آتش بس مربوط به مذاکرات بین حکومت افغانستان و طالبان است. او افزود که حملات بر پایگاه های نظامی و پوسته های امنیتی را میتوان مثال های از این کاهش خشونت عنوان کرد.
نمایندۀ ویژۀ امریکا در امور مصالحۀ افغانستان گفت که در اصول روی توافقنامه با طالبان توافق صورت گرفته است، اما به گفتۀ وی این سند به تاییدی دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده نیاز دارد.
خروج قوای خارجی از افغانستان، تضمینهای دهشت افگنی از سوی طالبان، مذاکرات بین الافغانی بین حکومت افغانستان و طالبان و آتش بس پایدار، اجندای اصلی مذاکرات امریکا با طالبان بوده است.
آقای خلیلزاد گفت که ۱۳۵ روز پس از نهایی شدن توافق امریکا-طالبان و " اگر شرایط طبق موافقتنامه به پیش برود" ۵۰۰۰ نیروی امریکایی از پنج پایگاه، افغانستان را ترک خواهند کرد، اما در مورد این پایگاه ها معلومات نداد.
آقای خلیلزاد گفت که در آغاز در ولایت پروان و کابل خشونتها کاهش خواهد یافت تا نیروهای امریکایی بتوانند از ساحه بیرون شوند.
صدیقی صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری اما گفته است که کاهش خشونت ها باید سراسری باشد.
زلمی خلیلزاد افزود که به تعداد ۸۶۰۰ تن از نیروهای امریکایی در افغانستان باقی خواهند ماند اما او در رابطه به این که برای چه زمانی در افغانستان باقی خواهند ماند، معلومات ارایه نکرد.
به گفتۀ آقای خلیلزاد، تمرکز مذاکرات امریکا با طالبان تنها برای فراهم سازی زمینۀ خروج قوای امریکایی از افغانستان نبوده بلکه واشنگتن در تلاش زمینه سازی مذاکرات بین الافغانی و تامین صلح پایدار در افغانستان است.
او گفت که امریکا ترجیح میدهد که مذاکرات بین الافغانی در ناروی صورت گیرد، اما افزود که در چند روز آینده زمان و مکان این مذاکرات اعلام خواهد شد. حکومت افغانستان نیز ترجیح داده است که مذاکرات بین الافغانی میان حکومت افغانستان و طالبان، در یک کشور اروپایی صورت گیرد.
همزمان با پایان نهمین دور مذاکرات امریکا با طالبان و تهیۀ پیشنویس توافقنامه میان دو طرف، مایک پمپیو، وزیر خارجۀ ایالات متحده قرار است روز سه شنبه ۳ سپتمبر (۱۲ سنبله) با ینس ستولتنبرگ، سرمنشی پیمان ناتو صحبت کند. خبرگزاری فرانسه از قول مقامهای ناتو گزارش داده است که توافق صلح با طالبان اجندای بحث آقای پمپیو و سرمنشی ناتو خواهد بود.