همزمان با نگرانیها از افزایش شمار معتادان مواد مخدر در کابل و دیگر شهرهای افغانستان، مقامهای امنیتی طالبان میگویند که روند جمعآوری و درمان معتادان در پایتخت جریان دارد.
خالد زدران، سخنگوی پولیس طالبان برای کابل روز سهشنبه ۱۱ اکتوبر (۱۹ میزان) به صدای امریکا گفت که در جریان یک سال گذشته، کم از کم ۱۳هزار معتاد از شهر کابل جمعآوری و در مراکز تداوی معتادان درمان شده اند.
زدران افزود که این معتادان توسط "مدیرت مبارزه با مواد مخدر قوماندانی امنیۀ طالبان" برای کابل از نقاط مختلف شهر جمعآوری و به کمک وزارت صحت عامۀ حکومت این گروه تداوی شده اند.
آقای زدران همچنان گفت که در میان معتادانی که در این مدت درمان شده اند، بیش از ۱۰۰ نفر آنان زنان و کودکان بوده اند. او افزود که روند جمعآوری و درمان معتادان در کابل جریان دارد و قرار است به زودی ۳۰۰۰ معتاد دیگر جمعآوری به و مراکز درمانی منتقل شوند.
اخیراً عبدالسلام حنفی، معاون ریاست الوزاری طالبان گفت که بر اساس معلومات آنان، در حال حاضر پنج میلیون معتاد در افغانستان وجود دارد که کم از کم یک میلیون آن زنان و کودکان اند.
در این حال، برخی از باشندگان کابل میگویند که با وجود تلاشها برای درمان معتادان در دو دهۀ گذشته، نه تنها که شمار معتادان کاهش نیافته، بلکه در این مدت رو به افزایش بوده است.
جواد، یکی از باشندگان کابل به صدای امریکا گفت: "معتادین شمار شان زیاد شده، آنها در سرای شمالی در سر قبرها زندگی میکنند و در آنجا به طور آزادانه برای شان مواد مخدر میرسد. حکومت باید اقدامات اساسی را در این مورد در پیش بگیرد و کارهای نمایشی نکند."
طالبان در حالی از درمان هزاران معتاد در کابل خبر داده اند که در زمان جمهوریت ۸۸ مرکز درمان معتادان در سراسر افغانستان وجود داشت که به گفتهٔ مقامهای طالبان نزدیک به ۵۰ درصد این مراکز به دلیل کمبود امکانات مالی و دارو مسدود شده اند.
پیش از این، برنامۀ انکشافی سازمان ملل متحد (UNDP) از امضای توافقنامۀ با دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم این سازمان (UNODC) خبر داده بود که بر اساس آن، برای ۱۷ مرکز درمانی معتادان در افغانستان دارو و لوازم طبی تهیه میشود.
این ادارۀ ملل متحد به تاریخ ۲۱ سپتمبر (۳۰ سنبله) در خبرنامهای گفت که بربنیاد این توافقنامه، قرار است برنامۀ انکشافی ملل متحد و دفتر مبارزه با مواد مخدر این سازمان به گونۀ مشترک از تهیۀ دوا، تجهیزات طبی و لوازم صحی ضروری در ۱۷ مرکز درمان معتادان در سراسر افغانستان حمایت مالی کنند.
در خبرنامه آمده بود که حمایت مالی از مراکز درمانی معتادان با ظرفیت ۹۳۰ بستر در مناطق شمالی، غربی، شرقی و مرکزی افغانستان دستکم، دو میلیون دالر هزینه خواهد برداشت.