شورای حقوق بشر ملل متحد روز جمعه ۲۴ جون (سوم سرطان) گفت که نشست اضطراری را در مورد وضعیت زنان و دختران افغانستان برگزار میکند.
سخنگوی این شورا در شهر ژینو به خبرنگاران گفت که فرانسه و اتحادیه اروپا تقاضای این نشست را مطرح کردند و سایر کشورها از این طرح حمایت کردند. قرار است این نشست به تاریخ اول ماه جولای ۲۰۲۲ در جریان ۵۰مین نشست این شورا مورد بحث قرار بگیرد.
پس از مسلط شدن طالبان در اگست سال گذشته، این گروه دست آوردهایی را که زنان و دختران در جریان دو دههٔ گذشته، به دست آورده بودند، عقب رانده و دسترسی آنان را به آموزش، کار و آزادی در سیر و سفر محدود کرد.
فرانسه و اتحادیهٔ اروپا با ارسال نامهای به رییس شورای حقوق بشر ملل متحد گفته اند که "وخامت قابل ملاحظهٔ وضعیت حقوق بشری زنان و دختران در افغانستان از اگست ۲۰۲۱ به این سو نیازمند توجه فوری این شورا است."
در بخشی از این نامه آمده است که پس از بحث در مورد وضعیت زنان و دختران در نشست شورای حقوق بشر ملل "ما از این شورا خواهیم خواست تا قطعنامهای را مورد بررسی قرار بدهد و ما به زودی مسودهای را در مورد تهیه خواهیم کرد."
شورای حقوق بشر ملل متحد که متشکل از ۴۷ کشور است، هر عضو آن می تواند خواستار بحث عاجل در مورد مسایل مرتبط به حقوق بشر شود. فرانسه و هفت عضو دیگر اتحادیهٔ اروپا عضویت این شورا را دارند.
از بدو تاسیس این شورا در سال ۲۰۰۶ میلادی، شورای حقوق بشر ملل تا حال هفت نشست اضطراری را برگزار کرده است و آخرین نشست اضطراری این شورا در ماه مارچ در مورد وضعیت اوکراین برگزار شد.
رییس شورای حقوق بشر ملل متحد هفتهٔ گذشته هشدار داد که طالبان زنان و دختران افغانستان را در وضعیت وخیم قرار داده اند و "سرکوب سیستماتیک [زنان و دختران ] نهادینه شده است."
میشل بچلیت روز چهارشنبه ۱۵ جون (۲۵ جوزا) به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد گفت که پس از مسلط شدن طالبان، افغانها "برخی از تاریکترین برهههای یک نسل را تجربه میکنند".
گروه طالبان، برخلاف تعهد قبلی شان، دختران بالاتر از صنوف ششم را از رفتن به مکتب محروم کرده است و بسیاری زنان را از رفتن به وظایف حکومتی منع کرده است.
علاوه بر آن، زنان و دختران از سفر بدون "محرم شرعی" منع شده اند و آنان حتا زمانیکه در کابل به پارک و باغ می روند، باید از مردان جدا باشند.
این در حالی است که جامعهٔ بین المللی به کرات از حکومت طالبان خواسته است تا مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران بازگشایی کنند. اما مقامات طالبان گفته اند که این مکاتب تا زمان مساعد شدن "زمینه مناسب" برای دختران مسدود باقی خواهند ماند.
کشورهای جهان تاکنون از به رسمیت شناختن رسمی طالبان به دلیل نگرانی از رفتار آنان با دختران و زنان و اتهامات نقض حقوق بشر علیه نظامیان و مقامات دولت پیشین افغانستان، امتناع ورزیده اند.
گروه طالبان در حاکمیت قبلی خود از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱، زنان را به طور گسترده از حق کار و تحصیل محروم کرده بود.