شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد روز جمعه پنجم اپریل (۱۷ حمل) خواهان توقف فروش تسلیحات به اسراییل شد و به هشدارهای مربوط به "نسل کشی" در جنگ غزه تاکید کرد که در نتیجه آن تا کنون بیش از ۳۳ هزار نفر کشته شده اند.
این قطعنامه با ۲۸ رای موافق، شش رای مخالفت و ۱۳ رای ممتنع تصویب شد. این نخستین بار است که این اداره عالی حقوق بشر ملل متحد در مورد مرگبارترین جنگ در قلمرو محاصره شده فلسطین چنین موضعگیری کرده است.
میراو ایلون شهر، سفیر اسراییل در سازمان ملل متحد در ژینو، این قطعنامه را "لکهای برای شورای حقوق بشر و به صورت کل به سازمان ملل خواند و آنرا به شدت محکوم کرد."
این قطعنامه از کشورها خواسته است تا "فروش، انتقال تسلیحات، مهمات و سایر تجهیزات نظامی به اسراییل را متوقف کنند... تا از تخطی بیشتر قوانین بین المللی بشردوستانه نقض حقوق بشر جلوگیری شود".
این قطعنامه همچنین بر حکم محکمه بین المللی عدالت در ماه جنوری سال روان میلادی مبنی بر "خطر محتمل نسلکشی" در غزه، تاکید کرده است.
این قطعنامه که از سوی پاکستان به نمایندگی از سازمان همکاری اسلامی پیشنهاد شد، همچنین خواهان "آتش بس فوری" و "دسترسی و کمک فوری بشردوستانه" شد، اما البانیا از آتشبس حمایت نکرده است.
توقف نسل کشی
ابراهیم محمد خریشی، سفیر فلسطین در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، خطاب به جامعه بین المللی گفت: "ما نیاز داریم که همه شما بیدار شوید و این نسل کشی را متوقف کنید، نسل کشی که از طریق تلویزیون در سراسر جهان نشر میشود."
اما قبل از رای گیری در این مورد، میراو ایلون شهر، سفیر اسراییل در سازمان ملل متحد در ژینو، به این شورا گفت که "رای موافق به این قطعنامه رای برای حماس است."
امریکا، متحد عمده اسراییل، آلمان، ارجنتاین، بلغاریا، مالاوی و پاراگوای به این تقاضای اسراییل پاسخ مثبت دادند.
اما مایکل تیلر، سفیر ایالات متحده در ژینو تایید کرد که شمار زیای از غیرنظامیان در این منازعه کشته شده اند و مرگ هر غیرنظامی یک تراژیدی است. او همچنین تایید کرد که اسراییل تا حالا اقدام لازم را برای کاهش تلفات غیرنظامیان انجام نداده است.
با اینحال، او گفت که واشنگتن به دلیل بسیاری از موارد مشکلزا نمیتواند از متن این قطعنامه حمایت کند، به ویژه این متن حمله هفتم اکتوبر حماس بر جنوب اسراییل را محکوم نکرده است.
رای گیری پس از آن تصویب شد که شورای امنیت ملل متحد مستقر در شهر نیویارک هفته گذشته با تصویب یک قطعنامه خواهان آتشبس در نوار غزه شد و دلیل تصویب آن رای ممتنع ایالات متحده بود.
جنگ در غزه زمانی آغاز شد که گروه حماس در هفتم اکتوبر سال گذشته بر اسراییل حمله کرد و به گفتۀ مقامهای اسراییلی، جنگجویان این گروه نزدیک به ۱۱۷۰ نفر را که اکثر شان غیرنظامیان بودند، کشتند و بیش از ۲۴۰ نفر دیگر را گروگان گرفتند که هم اکنون نیز ۱۲۹ گروگان در اسارت حماس به سر میبرند و بر اساس گزارشها، ۳۴ گروگان در جریان جنگ غزه کشته شده اند.
اسراییل در واکنش به آن حمله غزه را آماج حملات قرار داده که در نتیجهٔ این حملات، بخش اعظم نوار غزه به مخروبه مبدل شده است. به گفتهٔ وزارت صحت غزه، در اثر حملات اسراییل بیش از ۳۳ هزار ۹۰ نفر کشته شده اند که بیشتر شان زنان و کودکان میباشند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد علاوه بر اینکه حملات راکتی بر غیرنظامیان اسراییلی را محکوم کرد، خواهان آزادی همه گروگانها شده است، اما از گروه حماس نام نبرده است.
اما این شوار به صورت مکرر از اسراییل نام برده و از آن کشور خواسته تا به اشغال قلمروهای فلسطین پایان بدهد؛ به صورت فوری محاصره نوار غزه را بر طرف کند و هر گونه مجازات دسته جمعی را متوقف کند.
بخشی از این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس گرفته شده است.
گروه