یک سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده در پاسخ به پرسش صدای امریکا گفت که این وزارت در حال بررسی آینده برنامه اسکان مجدد افغانها و آینده دفتر هماهنگکننده تلاشهای اسکان مجدد افغانها در ایالات متحده است، اما تاکید کرد که "در حالی حاضر هیچ تصمیمی گرفته نشده است."
این مقام وزارت خارجهٔ امریکا همچنین گفت که دفتر هماهنگکننده تلاشها برای اسکان مجدد افغانها همچنان به "حمایت پایدار" خود برای متحدین و شرکای افغان که درخواستهای آنها از قبل در خارج پیش برده میشود، ادامه میدهد، اما در مورد جزییات ارایه نکرد.
این اظهارات سخنگوی وزارت امریکا چند روز پس از آن بیان شد که حکومت دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، روند بررسی درخواست برخی از متقاضیان را به تعلیق درآورده است که در چارچوب برنامههای ویژۀ بشردوستانه اجازۀ ورود به این کشور یافته اند.
این تصمیم به این معناست که ادارۀ خدمات شهروندی و مهاجرت ایالات متحده، روند بررسی درخواستهای برخی از افرادی را که خواهان اقامت دایمی در امریکا هستند، متوقف کرده است.
این اقدام شامل کسانی میشود که در دوران ریاستجمهوری جو بایدن، رییسجمهور پیشین ایالات متحده، از طریق برنامههای ویژۀ بشردوستانه به امریکا آمدند.
در ایمیلی که وزارت امنیت داخلی ایالات متحده برای صدای امریکا ارسال کرده، دلیل توقف روند بررسی درخواستهای اقامت دایمی برخی از پناهندگان، نگرانیهای امنیتی عنوان شده است.
در این ایمیل آمده است: "این روند تا تکمیل تحقیقات بیشتر در مورد هرگونه تقلب احتمالی، نگرانیهای مربوط به امنیت عمومی و امنیت ملی، متوقف شده است. "
این برنامههای بشردوستانه در دوران ریاستجمهوری جو بایدن، رییسجمهور پیشین ایالات متحده، برای جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی و ایجاد مسیرهای قانونی برای گروههای مشخص راهاندازی شد.
پیش از این، افغانایویک، نهاد غیرانتفاعی که با افغانهای متحد ایالات متحده در بخش اسکان مجدد آنان در امریکا کمک میکند، با فرستادن نامهای به وزیر خارجه، وزیر دفاع و وزیر امنیت داخلی ایالات متحده خواسته است که افغانها باید از فرمان توقف کمکها و مهاجرت مستثنا شوند.
افغانایوک به حکومت دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، از تاثیرات شدید این فرمان بر امنیت امریکا هشدار داده و گفته است که دهها هزار افغان که اکثریت شان با خطر انتقامجویی طالبان مواجه اند، به دلیل این فرمان در سراسر جهان در بیسرنوشت باقی مانده اند.
شان واندایور، رییس افغانایویک، در این نامه که دو روز پیش فرستاده شده، گفته است که عواقب احتمالی این فرمان، شامل از دست رفتن اعتماد است که میتواند به حمایت محلی از نیروهای امریکایی در جنگها آسیب برساند.
او در این نامه افزوده است که اگر افغانها استثنا قرار نگیرند، این به دشمنان مانند گروه دولت اسلامی (داعش) نشان خواهد داد که "ایالات متحده متحدین خود را تنها میگذارد" و این امر همسران، کودکان و والدین امریکاییهای افغان را که در صفوف نیروهای نظامی امریکا ایفای وظیفه میکنند، نیز در معرض خطر قرار میدهد.
ترمپ در نخستین روز دور دوم ریاست جمهوریاش چندین فرمان اجرایی را برای رسیدگی به مشکل مهاجرت و امنیت مرزهای امریکا امضا کرد که یکی از اهداف آن مقابله با مهاجرت غیرقانونی و اخراج کسانی است که به طور غیرقانونی در ایالات متحده زندگی میکنند.
ترمپ برنامههای مهاجرت و کمکهای مالی ایالات متحده را برای ۹۰ روز متوقف کرده است.
توقف برنامۀ مهاجرت، پروازهای حدود ۴۰هزار افغان را متوقف کرد که منحیث پناهنده یا برای ویزۀ خاص مهاجرت، منظوری دریافت کرده بودند.
مایک مککال، رییس پیشین و عضو ارشد کنونی کمیتۀ روابط خارجی مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده، در مصاحبه با شبکۀ تلویزیونی سیبیاس گفته است که به باور وی جلوگیری از ورود افغانها به ایالات متحده "یک پیامد ناخواسته بود که باید اصلاح شود."
مککال گفت: "ما به آنان وعدۀ حفاظت در زمانی دادیم که آنان با نیروهای ما در افغانستان کار میکردند. آنان ترجمانان اند، آنهایی که در کنار نیروهای محاربوی ما قرار داشتند."
مککال گفت که این افراد ویزههای خاص مهاجرت دارند و وضعیت پناهندگی اولویت یک و اولویت دو دارند و سوابق آنان ارزیابی شده است.
بر اساس گزارشهای ملل متحد، طالبان آنعده از افغانهایی را که برای حکومتهای پیشین به حمایت غرب کار کرده یا در کنار آنان جنگیده اند، به زندان افگنده اند، شکنجه کرده و حتا کشته اند. اما طالبان این اتهامات را رد کرده اند.
رییس افغانایویک و یک مقام امریکایی که نخواست در گزارش نامش ذکر شود، گفته اند که فرمان ترمپ همچنان حدود سه هزار افغان دیگر را که درخواستهای شان برای سفر به ایالات متحده منظور شده، در قطر و البانیا در حالت بیسرنوشتی قرار داده است.
آنان همچنان گفته اند که حدود ۵۰هزار نفر دیگر که منظوری شان را دریافت کرد و در انتظار دریافت ویزه های شان اند، در کشور دیگر گیر مانده اند. حدود ۵۰ در صد آنان در پاکستان حضور دارند، کشوری که تهدید کرده است آنان را به افغانستان اخراج کند.
امریکا: در مورد مسدود شدن دفتر اسکان مجدد افغانها به ایالات متحده تصمیم گرفته نشده است

گروه