همزمان با برگزاری نشست سالانهٔ ملل متحد در مورد تغییرات اقلیمی در دوبی، دفتر هیات معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) میگوید که افغانستان یکی از ۱۰ آسیبپذیرترین کشورها و دارای آمادگی کم برای رویارویی با اثرات تغییرات اقلیمی است.
یوناما با نشر اعلامیهای روز جمعه اول دسمبر ( ۱۰ قوس) گفت که اثرات وفشارهای اقلیمی همچنان بر زندگی روزمره میلیونها افغان تاثیر میگذارد و از کشورها خواست تا از مرحلهٔ آگاهی به مرحله عمل حرکت کنند.
براساس بیانیهٔ یوناما، نزدیک به ۲۰ میلیون افغان در اثر سه سال متواتر خشکسالی، فشارهای اقتصادی، و آسیب پذیری در برابر سایر آفات طبیعی، ازجمله دو زلزلهٔ مرگبار در دو سال گذشته، با سطوح اضطراری یا بحرانی ناامنی غذایی مواجه استند.
ملل متحد میگوید که تغییرات اقلیمی تاثیرات منفی بر صحت، بهداشت، فقر، مهاجرت و بیجاشدن آسیب پذیرترین افراد جامعه داشته است.
روزا اوتنبایووا، نماینده خاص منشی عمومی سازمان ملل متحد در امور افغانستان و رییس یوناما گفت:"این وضعیت پایدار نیست، یوناما بارها اشاره کرده است که برای کاهش و سازگاری با تغییرات اقلیمی و ایجاد انعطاف پذیری اقلیمی در کشور (افغانستان) نمیتوان منتظر ماند. همه طرفهای ذیدخل باید به صورت غیرسیاسی و سازنده به نفع مردم افغانستان دراین موضوع سهیم شوند."
اوتنبایووا افزود: "اکنون زمان حرکت از آگاهی به عمل است. این امر مستلزم اقدام جسورانه، جمعی و ملموس با حمایت، مشارکت، تامین مالی و تلاشهای حکومات، از جمله در مورد تهدیدات تغییرات اقلیمی مشترک منطقهای، است. این یک بار مشترک است که به منابع و همچنین استفاده از توانایی همه افغان ها نیاز دارد."
نشست سالانهٔ اقلیم روز پنجشنبه ۳۰ نومبر (نهم قوس) در حالی در شهر دوبی ایالات متحدهٔ عربی آغاز شد که دانشمندان هشدار داده اند که جهان در آستانهٔ تغییرات غیرقابل برگشت و فاجعه بار اقلیمی قرار دارد.
حدود ۸۰ هزار نفر از ۱۹۷ کشور جهان برای گفتگو در مورد تغییرات اقلیم جهان در نشست دو هفتهای اقلیم گرد هم آمده اند. ناظران این نشست را لحظه ای سرنوشت ساز برای جهان می دانند.
امارات متحده عربی روز جمعه اعلام کرد که در حال راه اندازی یک صندوق سرمایه گذاری خصوصی جدید ۳۰ میلیارد دالری برای پروژه های اقلیمی در کشورهای در حال توسعه است.
امارات متحده عربی، میزبان این نشست، گفت که امیدوار است این صندوق تا سال ۲۰۳۰ بتواند سرمایهگذاریهای بالغ بر ۲۵۰ میلیارد دالر را بدست بیاورد.
شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رییس امارات متحده عربی در این نشست گفت: "خوشحالم که تاسیس یک صندوق ۳۰ میلیارد دالری را برای دریافت راههای حل جهانی تغییرات اقلیمی، اعلام میکنم."
کنفرانس اقلیم سازمان ملل متحد شامل مذاکرات پیچیده ای است. کشورهای کمتر توسعه یافته میگویند کشورهای ثروتمند بیشتر در عرصه انتشار گازهای گلخانهای تاریخی مسوول هستند و بنابر این باید به کشورهای فقیرتر برای کاهش استفاده از مواد سوخت فوسیلی غرامت پرداخت کنند.
کشورهای فقیرتر نیز میگویند، برای تطابق با تغییرات اقلیمی به کمک دیگر کشور ها نیاز دارند.
گروه