توبیاس الوود، رییس کمیتهٔ امور دفاعی پارلمان بریتانیا، که خواستار تعامل کشورش با طالبان شده و گفته بود که سفارت بریتانیا در افغانستان باید بازگشایی شود، به تازگی گفته است که قضاوتاش در مورد وضعیت افغانستان نادرست بوده است.
الوود با نشر ویدیویی در تویتر از بهبود امنیت، سیر و سفر آزادانه و محو فساد گسترده و مواد مخدر به عنوان پیشرفتها در افغانستان زیر سلطهٔ طالبان یاد کرده بود. او گفته بود آرامشی را که امروز در افغانستان حاکم است، این کشور از سالهای ۱۹۷۰ به اینسو تجربه نکرده است.
پس از انتقادات شدید فعالان و حامیان حقوق بشر و زنان ، الوود روز چهارشنبه ۱۹ جولای (۲۸ سرطان) در مصاحبهٔ با تاک تیوی بریتانیا پذیرفت که قضاوتاش در مورد وضعیت افغانستان نادرست بوده است. او در پاسخ به سوالی گفت: "نمیدانم چند بار باید تکرار کنم که من اشتباه کردم."
این عضو پارلمان بریتانیا در جریان همین مصاحبه تعهد کرد که ویدیویش را که در مورد افغانستان نشر کرده بود، از تویتر حذف خواهد کرد و چنین نیز کرده است.
این در حالی است که طالبان امروز تظاهرات شماری از زنانی را که به مسدود شدن آرایشگاهها اعتراض کرده بودند، سرکوب کردند.
خدیجه طوطاخیل، کاربر تویتر، ویدیوی از جریان این سرکوبی را نشر کرده و خطاب به توبیاس الوود نوشته است که "شامل کردن این در گزارش بعدیات ممکن ترا به ارشدترین لابیگر طالبان تروریست مبدل کند".
این دختر افغان نگاشته است که گروهی از زنان در این تظاهرات فریاد نان، کار و عدالت را در جادهها سر کشیدند، "اما طالبان به عوض گوش دادن به آنان با فیرها و آبپاشهای اطفاییه پاسخ دادند".
صدیق صدیقی، معاون وزارت داخلهٔ حکومت پیشین افغانستان با بازنشر ویدیویی از یک زن بریتانیایی که در صفوف نیروهای این کشور در افغانستان ایفای وظیفه کرده و بر اظهارات الوود انتقاد کرده، گفته است که وی اگر به زنان افغان گوش نمیدهد به این بانوی بریتانیایی گوش فرا دهد و عذرخواهی کند.
این زن، لویس جونز، در این ویدیو با انتقاد از توبیاس الوود گفته که وی از سرکوبی زنان در افغانستان هیچ نگفته است و با این کار خشم مردم را برانگیخته زیرا به گفتهٔ وی، الوود ۲۰ سال گذشته را از نظر انداخته است، زمانی که "طالبان حاضر نشدند با حکومت منتخب و دموکراتیک وارد تعامل شوند و در عوض جنگ ظالمانهای را راه اندازی کردند که در آن صدها نظامی بریتانیایی و هزاران نظامی و غیرنظامی افغان کشته شدند".
او از این عضو پارلمان بریتانیا پرسیده است که آیا میخواهد بر اساس علایق رای دهندگان و پارلمان و منحیث رییس کمیتهٔ امور دفاعی پارلمان ایفای وظیفه کند یا میخواهد به نفع طالبان "مقالات میان تهی" بنویسد.
این در حالی است که نهادهای مدافع حقوق بشر از وضعیت رو به وخامت حقوق بشری در افغانستان ابراز نگرانی کرده و حکومت طالبان را به سرکوب، شکنجه و حتا کشتار نیروهای امنیتی و دفاعی حکومت پیشین افغانستان و منتقدان این گروه متهم کرده اند.
در تازه ترین مورد، سازمان ملل متحد با نشر گزارشی، برخی از رویکردهای سرکوبگرانهٔ طالبان از جمله کشتارهای فراقانونی و دیگر موارد جدی نقض حقوق بشری از سوی این گروه را برجسته کرده است.
اظهارات الوود چند روز پس از آن بیان شد که سازمان ملل متحد با نشر گزارشی گفت که افغانستان به یکی از بزرگترین تولید کنندگان متامفتامین و هیرویین مبدل شده است. بر اساس این گزارش، افغانستان ۸۰ درصد تریاک جهان را تولید میکند که از آن برای تولید هیرویین کار گرفته میشود.
پس از تسلط دوبارهٔ طالبان در اگست ۲۰۲۱ بر افغانستان، اکثر سفارتخانههای غربی در آن کشور مسدود شد و جز شمار معدود کشورهای منطقه، هیچ یک از کشورهای غربی با طالبان تعامل رسمی دپلوماتیک ندارند.
اعمال محدودیتهای سختگیرانهٔ طالبان به ویژه در زمینهٔ حق کار و آموزش زنان و ساختار حکومت آن گروه که همه متشکل از اعضای طالبان و تک قومی است، با انتقاد گستردهٔ بینالمللی روبرو شد و تعامل جهان با حکومت طالبان را کمتر از پیش ساخت.
الوود همچنان در مقالهای به روزنامهٔ تلگراف هشدار داده است که ادامهٔ بغض و سکوت ممکن سبب اشتباه دیگری شود که در اثر آن افغانستان وارد جنگ شده یا هم کشوری در زیر نفوذ چین باشد.
با آنکه سفارتخانههای برخی کشورها، از جمله چین، روسیه، پاکستان، امارات متحده عرب و قطر در افغانستان باز است، تا اکنون هیچ کشوری حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته و کشورهای غربی، به ویژه ایالات متحده و بریتانیا تاکید کرده اند که طالبان باید به حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان و اقلیتهای قومی و مذهبی در افغانستان احترام گذاشته و حکومت همهشمول مرکب از همه اقوام و گروههای سیاسی را شکل دهند.