بحران روز افزون دیپلوماتیک بین تهران و ریاض، انقره را واداشته تا توازن روابط با ایران و عربستان را با باریک بینی نگه دارد.
نعمان کورتولموش، معاون صدر اعظم ترکیه با صدور بیانیه ای که با دقت نوشته شده بود، هم اعدام شیخ نمر النمر، روحانی شیعه توسط عربستان و هم حمله به سفارت عربستان در تهران را محکوم کرد. اما رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه روز چهارشنبه گفت که اعدام شیخ نمر یک مسأله داخلی عربستان می باشد.
سمیع ایدیز، مقاله نویس بخش سیاسی روزنامه ترکی جمهوریت و ویب سایت المانیتور می گوید که انقره اکنون در یک موقف "حساس و دشوار" قرار گرفته است.
آقای ایدیز گفت: "هیچ شکی وجود ندارد که ترکیه تا هنوز علاقه خود در روابط با ایران را از دست نداده است. هر دو کشور می خواهند به روابط خود ادامه دهند و ترکیه وابستگی زیاد به انرژی ایران دارد. بناً در ایجاد تنش در روابط ترکیه با ایران یک محدودیت وجود دارد. اما از سوی دیگر، ترکیه اکنون با عربستان سعودی روابط جدید استراتیژیک دارد."
ایران پس از روسیه بزرگترین صادر کننده گاز طبیعی به ترکیه می باشد. در حال حاضر، روابط انقره با مسکو به خاطر سقوط یک جت جنگی روسی از سوی نیرو های ترکی در مرز سوریه در تیرگی بسر می برد و ترکیه به شدت تلاش دارد تا انرژی خود را از کشور های مختلف تامین کند.
رقابت های منطقه ای
سولی اوزل، کارشناس روابط بین المللی در پوهنتون قادر هاس استانبول می گوید رقابت های منطقه ای با تهران از قبل سبب ایجاد درد بزرگ برای انقره شده است.
این کارشناس ترکی افزود:"ما در یک رقابت اعلام ناشده با تهران مواجه می باشیم. این رقابت در عراق، سوریه و حتی در کردستان عراق جریان دارد. از جانب دیگر، ایران و روسیه با هم همکاری نزدیک دارند."
اما این رقابت به ویژه در سوریه، کشوریکه در آنجا ایران و ترکیه از طرف های مخالف جنگ داخلی حمایت می کنند ، سبب شده تا انقره در پی ایجاد روابط استراتیژیک با ریاض شود.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه ماه گذشته حمایت اش را از ائتلاف منطقه ای ضد دهشت افگنی کشور های سنی به رهبری عربستان سعودی اعلام کرد.
اما سینان اولگن، پژوهشگر در انستتیوت کارنیگی می گوید بحران روز افزون بین ایران و عربستان سعودی یک علامت هشدار دهنده برای ترکیه است. آقای اولگن به صدای امریکا گفت: "با در نظر داشت اینکه اکنون جلب حمایت بیشتر منطقه ای برای ترکیه به خاطر پیشبرد اهداف اش در سوریه دشوار شده است، روابط انقره با ریاض اهمیت زیادی پیدا کرده و این یک موضوع سیاست خارجی است که ترکیه باید با دقت متوجه آن باشد. ترکیه نباید به یک کشور دیگر در شرق میانه مبدل شود که تمایل به بازی فرقه ای داشته باشد."
این در حالیست که احمد داوود اوغلو، صدر اعظم ترکیه در همسویی با متحدین غربی خود روز سه شنبه از تهران و ریاض خواست تا در روابط بین خود از قضاوت صحیح کار بگیرند.