رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه گفته است که اگر این کشور پس از خروج نیروهای بین المللی مسوولیت حفاظت از میدان هوایی بین المللی کابل را به دوش بگیرد، میخواهد پاکستان و هنگری نیز در آن دخیل باشند.
آقای اردوغان دیروز ۱۴ جون (۲۴ جوزا) گفت که کشورش برای انجام این ماموریت به کمکهای ایالات متحده نیاز خواهد داشت.
او افزود: "من به گونه واضح نظریات خویش پیرامون افغانستان را به آقای بایدن ابراز داشتم. اگر آنان میخواهند که ما افغانستان را ترک نکنیم، اگر حمایت (ترکیه) را در آنجا میخواهند پس حمایت مالی، لوژستیکی و دپلوماتیک که ایالات متحده برای ما فراهم خواهد کرد، پر اهمیت خواهد بود."
آقای اردوغان علاوه کرد: "موضوع دیگری که نظریات خویش را در مورد آن ابراز داشتیم بردن پاکستان و هنگری با خود به افغانستان است." اما آقای اردوغان در این مورد معلومات بیشتر ارایه نکرده و نگفته است که این دو کشور چه نقشی خواهند داشت.
حکومت افغانستان تا اکنون در مورد حضور نیروهای خارجی برای حفاظت از میدان هوایی، به ویژه پاکستان اظهار نظر نکرده است.
حکومت افغانستان پاکستان را به پناهدادن به طالبان و سایر گروههای متهم میکند که در افغانستان حملات دهشت افگنی انجام میدهند. اما پاکستان همواره این اتهامات را رد کرده است.
رییس جمهور ترکیه افزود که نمیتوان واقعیت طالبان را در آنجا کنار گذاشت و "ما میتوانیم در گامهای مختلف مذاکرات با آنان را ادامه دهیم".
اما گروه طالبان پیش از این با این پشنهاد ترکیه اظهار مخالفت کرده و گفته است که باید تمامی نیروهای خارجی افغانستان را ترک کنند.
جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده و همتای ترکیاش، هر دو ملاقات خویش در حاشیه نشست سران ناتو در بروکسل را موثر عنوان کرده اند.
آقای بایدن گفت اعضای ناتو روی کمک با افغانستان توافق کرده اند: "ما توافق کردیم که تعهدات دپلوماتیک، اقتصادی و بشری ما با مردم افغان و حمایت ما به نیروهای ملی دفاعی و امنیتی افغان پایدار خواهد بود. و من از درک شرکای ما در مورد مبارزه با تروریزم و این که تلاشهای ضد تروریزیم باید ادامه داشته باشد تا افغانستان هیچ زمانی به پناهگاه امن برای حمله بر کشورهای ما مبدل نشود، استقبال میکنم."
در حال حاضر در حدود ۵۰۰ نظامی ترکیه در افغانستان مستقر است، اما واضح نیست که ایالات متحده با تقاضاهای آقای اردوغان برای محافظت از میدان هوایی کابل موافقت خواهد کرد یا نه.
پیش از این، ینس ستولتنبرگ، منشی عمومی ناتو گفته بود که این پیمان برای تداوم فعالیت میدان هوایی کابل، بودجه فراهم میکند.
این در حالی است که شورای امنیت ملی افغانستان گفته است که پس از خروج نیروهای بین المللی، به شمول میدان هوایی حامد کرزی در کابل، تمام میدانهای هوایی با معیارهای جهانی فعال باقی خواهند ماند.