لینک های دسترسی

Breaking News

جنگ امریکا در افغانستان وارد سیزدهمین سال شد


جنگ نیروهای ائتلاف به رهبری ایالات متحده در افغانستان وارد سیزدهمین سال شد. در دوازده سال گذشته باوجود ادعای شکست القاعده در آن کشور، روابط بین کابل و واشنگتن (و متحدان آن) هموراه پرتنش بوده و حتا رئیس جمهور حامد کرزی در تازه ترین بیانات اش قوای خارجی را مسئول ببار آوردن رنج زیاد در افغانستان خوانده است.

ایالات متحده ۱۲ سال پیش به تاریخ هفتم اکتوبر سال ۲۰۰۱ با حمله به افغانستان آنچه بعداً از آن "جنگ علیه دهشت افگنی" نام برده شد، آغاز کرد. در آغاز، هدف "جنگ علیه دهشت افگنی" از سوی ایالات متحده در افغانستان از بین بردن شبکه القاعده و رهبران آن گفته شد.

سید طیب جواد، سفیر پیشین افغانستان در واشنگتن در صحبت با رادیو آشنا گفت که ایالات متحده به هدف شکست شبکه القاعده در افغانستان نایل شد و "پایگاه های القاعده و تروریست های بین المللی تا حدودی زیادی در افغانستان نابود شد. مراکز القاعده از افغانستان به پاکستان، افریقا و سایر نقاط جهان منتقل گردید. به این دلیل امریکا می تواند این ادعا را کند که در نابودی القاعده در افغانستان موفق بود."

اما تومس گوتی یر، رئیس مرکز افغانستان شناسی در پوهنتون نبراسکا ضمن تایید تضعیف القاعده در افغانستان می گوید که به نظر او ایالات متحده تا حال به اهداف بزرگ در افغانستان دست نیافته است. آقای گوتی یر علاوه کرد "ایالات متحده اصلاً کدام هدف درست تعریف شدۀ را تا دسمبر ۲۰۰۹ در افغانستان نداشت. حکومت ما (ایالات متحده) میلیارد ها دالر را در عدم موجودیت یک استراتیژی منسجم ملی برای افغانستان در آن کشور به مصرف رساند."

طی دوازده سال اخیر، بیشتر از ۲۱۰۰ سرباز امریکایی در افغانستان کشته شده است. به اساس برخی گزارش ها، هزینه جنگ ایالات متحده در افغانستان و عراق به چهار تا شش تریلیون دالر رسیده است.

کشته شدن غیرنظامیان در اثر حمله نیروهای ائتلاف اختلاف بین حکومت افغانستان و نیروهای ائتلاف را روز به روز تشدید می بخشد. حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان در تازه ترین اظهارات اش از عملکرد نیروهای خارجی در کشورش شدیداً انتقاد کرده گفت که "عملکرد ناتو باعث رنج زیاد در افغانستان" گردیده است.

اما آقای جواد می افزاید که آمدن نیروهای ائتلاف به رهبری ایالات متحده در افغانستان تحولات چشم گیری را نیز در آن کشور در پی داشت زیرا به گفتۀ او "وضع سیاسی، اجتماعی و اقتصادی افغانستان کاملاً دگرگون شده است."

آقای جواد همچنین کشته شدن غیرنظامیان توسط نیروهای خارجی در افغانستان را ناشی از کمبود معلومات دقیق استخباراتی خوانده گفت که کشتن غیر نظامیان در هر جا و توسط هر گروه یا نیرویی قابل تقبیح است.

تومس گوتی یر، رئیس مرکز افغانستان شناسی در پوهنتون نبراسکا می گوید درک نادرست از جنگ در افغانستان باعث شده تا شهروندان امریکا با تداوم حضور نیروهای نظامی در افغانستان مخالفت نشان بدهند.

گوتی یر گوید جنگ افغانستان "طولانی ترین" جنگ ایالات متحده گفته می شود، در حالیکه به گفته او طولانی ترین جنگ ایالات متحده جنگ سرد بود. آقای گوتی یر اضافه کرد که امریکایان باید بدانند که یک افغانستان با ثبات و مترقی به نفع ایالات متحده است و اگر به حمایت از افغانستان ادامه داده نشود در غیر آن آنچه او "قربانی" شمار زیاد سربازان امریکایی و مصرف پول هنگفت در افغانستان خواند، به حدر خواهد رفت.

حضور نیروهای خارجی به رهبری ایالات متحده در حالی وارد سیزدهمین سال می شود که کابل و واشنگتن هنوز هم در مورد حضور دراز مدت نیروهای امریکایی در افغانستان به کدام توافق نرسیده اند.
XS
SM
MD
LG