خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه از گفتگوهای امارات متحدۀ عرب با طالبان در مورد مدیریت میدان هوایی بینالمللی کابل خبرداده است.
دپلوماتهای خارجی مستقر در منطقۀ خلیج به رویترز گفته اند که مقامهای امارات متحدۀ عرب در هفتههای اخیر سلسله دیدارهایی با مقامهای طالبان داشته اند تا در مورد عملیات میدان هوایی کابل بحث کنند.
این گفتگوها نمایانگر تلاش کشورها برای اعمال نفوذ بر افغانستان زیر سلطۀ طالبان است، هرچند حکومت این گروه تا هنوز از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است.
یک منبع که به خاطر حساسیت موضوع نخواست نامش گرفته شود، به خبرگزاری رویترز گفته است که امارات در صدد است تا با نفوذ دپلوماتیک قطر در افغانستان مقابله کند.
قطر به عنوان کشور میزبان دفتر سیاسی طالبان و تسهیلکنندۀ مذاکرات امریکا-طالبان که منجر به امضای توافقنامه میان دو طرف شد، از نفوذ قابل ملاحظه در میان طالبان برخوردار است.
امضای پیمان میان امریکا و قطر به خاطر اینکه دوحه از علایق ایالات متحده در افغانستان نمایندگی کند، نیز به قطر دست بالاتری در افغانستان میدهد. این توافقنامه هفتۀ گذشته امضا شد.
قطر همچنین پس از خروج کامل قوای خارجی از افغانستان، یکجا با ترکیه در زمینۀ فعالسازی و مدیریت میدان هوایی کابل طالبان را یاری رساند.
امارات نیز در سالهای پسین تماسهایی با رهبران طالبان داشته و برخی از چهرههای مطرح طالبان در این کشور زندگی میکنند.
افزون بر این، چندی پیش طالبان از بازگشایی سفارت امارات متحدۀ عرب در کابل خبر دادند.
یک مقام ارشد وزارت خارجۀ امارات متحدۀ عرب به خبرگزاری رویترز گفته است که امارات که حکومت پیشین افغانستان را در زمینۀ مدیریت و عملیات میدان هوایی کابل کمک میکرد، اکنون نیز "متعهد به ادامۀ مساعدت" در زمینۀ عملیات این میدان است.
گروه طالبان و قطر تا کنون در پیوند به این تلاشهای امارات متحدۀ عرب تبصرهای نکرده اند.
خبرگزاری رویترز از قول دو دپلومات خارجی گزارش داده است که طالبان خواستار مساعدت مالی امارات متحدۀ شده اند، اما گفته اند که مشخص نیست که آیا این درخواست با بحث عملیاتی میدان هوایی کابل مرتبط است یا خیر.
دپلوماتان خارجی به رویترز گفته اند یکی از مسایل عمده که بین طالبان و گردانندگان احتمالی میدان هوایی کابل حل ناشده باقیمانده، این است که کی امنیت میدان هوایی را تامین کند.
طالبان گفته اند که به نیروهای خارجی اجازۀ حضور در افغانستان را نمیدهند. هرچند پیش از این ترکیه ابراز آمادگی کرده بود تا پس از خروج قوای خارجی از افغانستان، شماری از نیروهای خود را برای تامین امنیت میدان هوایی کابل نگهدارد.
دپلوماتان به رویترز گفته اند که تا حال، امنیت محوطۀ داخل میدان هوایی کابل توسط نیروهای ویژۀ قطری و امنیت ساحۀ بیرونی میدان توسط گزمهها و پوستههای امنیتی نیروهای ویژۀ طالبان تامین میشود.
هرچند مدیریت میدان هوایی کابل مزایای اندک اقتصادی دارد، اما به هر کشوری که آن را گردانندگی کند فرصت جمع آوری اطلاعات در مورد کسانی را فراهم میکند که به افغانستان تردد میکنند.
قطر و امارات متحدۀ عرب از سالها به اینسو روابط پرتنش داشته و هر دو کشور عرب حاشیۀ خلیج در صدد گسترش و اعمال نفوذ شان در کشورهای منطقه اند.
امارات و عربستان سعودی برای سه سال قطر را به خاطر "حمایت از تروریزم" تحریم کرده و روابط سیاسی، تجارتی و ترانزیتی شان را با این کشور قطع کرده بودند، هرچند قطر همواره این اتهامات را رد کرده است. روابط امارات و سعودی با قطر در جنوری سال روان دوباره احیا شد.